Garsaus dailininko parodoje kai ką išvysite pirmą kartą

Kauniečiams siūloma pasinerti į dailininko Prano Gailiaus kūrybą – M.Žilinsko dailės galerijoje veikia retrospektyvinė paroda „Gyvenimo scenos“.

 Retrospektyvinėje dailininko P.Gailiaus parodoje pirmą kartą bus galima išvysti visus jo kūrybos etapus.
 Retrospektyvinėje dailininko P.Gailiaus parodoje pirmą kartą bus galima išvysti visus jo kūrybos etapus.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 1, 2018, 10:44 AM

P.Gailius – vienas žinomiausių lietuvių dailininkų pasaulyje. Jo vardą meno pasaulis pradėjo mokytis nuo 1955 metų. Pirmoji personalinė dailininko paroda Paryžiuje, meno galerijoje „Galerie du Haut Pave“, sulaukė palankių atsiliepimų spaudoje bei televizijoje ir atvėrė kelią į pripažinimą.

Paskui vyko parodos Berlyne, Miunchene, Štutgarde, Tokijuje, Ženevoje, Liuksemburge, Čikagoje, Geteborge. Tačiau gimtajame krašte su jo kūryba pradėta susipažinti gana vėlai.

Pirmoji P.Gailiaus paroda Lietuvoje įvyko tik 2004 metais. Nacionaliniame M.K.Čiurlionio dailės muziejuje buvo parodytos autorinės knygos „Pirmoji lietuviška siuita“ ir „Jūra“, sukurtos pagal Oskaro Milašiaus eiles.

Nuo 2004 metų vykstančiose P.Gailiaus darbų parodose buvo galima susipažinti su daugeliu jo kūrybos etapų. Šioje retrospektyvinėje dailininko parodoje pirmą kartą galima išvysti juos visus.

Tarp eksponuojamų darbų yra ir niekur anksčiau nerodytų, tokių kaip medinės bei metalinės skulptūros.

P.Gailių kaip menininką suformavo Paryžius, o lietuviški vaikystės prisiminimai bei liaudies menas tapo įkvėpimo šaltiniu, suteikusiu jo kūriniams originalumo. Tarp daugybės dailininko kūrinių yra keturi tapybos darbai, pavadinti „Scene de la vie de Pranas“ (Prano gyvenimo scena).

Iš tiesų visi jo darbai vaizduoja jo gyvenimą. Apie savo kūrybą jis sakė: „Mano menas yra mano biografija.“ Dailininkas kūrė ciklais, kurie atskleidžia jo mintis ir požiūrį į gyvenime vykstančius procesus. P.Gailius sakė, kad visus jo darbus galima vadinti jautriais paviršiais, nes visuose jis subtiliai vaizduoja skirtingas emocines būsenas.

Paskutinius beveik porą dešimtmečių P.Gailius kūrė tarp Paryžiaus ir Provanso. Netoli Sanų miestelio, Rok Kolombe, jis nuomojosi dirbtuvę. Nuo jos šiek tiek paėjėjus buvo matyti Šv.Viktorijos kalnas prie Provanso Ekso. Postimpresionistą Paulį Cezanne’ą įkvėpęs gamtos vaizdas veikė ir P.Gailių.

Menininkas turėjo unikalų gebėjimą sudominti žiūrovą, pašnekovą, nors niekada nesistengė sukurti ilgaamžių kūrinių. Jo energija, vitališkumas, charizma priviliojo kūrybos gerbėjų, taip tarsi kompensuodama gana sudėtingus jo biografijos momentus.

Po dailininko mirties jo kūrinius saugo duktė Nathalie Gailius. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.