Tekstilės galerijoje – pasiūlymas rengtis kaip Alisa ir Stebuklų šalies čiabuviai

VDA Tekstilės galerijoje ARTIFEX Vilniuje sausio 15 d. (antradienį) atidaroma paroda „Alisa Stebuklų šalyje ir Veidrodžio karalystėje“.

 Autorė siekia žiūrovą sugrąžinti į vaikystę.<br>Rengėjų nuotr.
 Autorė siekia žiūrovą sugrąžinti į vaikystę.<br>Rengėjų nuotr.
 Autorė siekia žiūrovą sugrąžinti į vaikystę.<br>Rengėjų nuotr.
 Autorė siekia žiūrovą sugrąžinti į vaikystę.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 10, 2019, 2:13 PM, atnaujinta Jan 10, 2019, 2:20 PM

Tekstilės, interjero, aprangos ir knygų iliustracijų kūrėja, Gintarė Kuznecovaitė, remdamasi rašytojo Charlesas Lutwidge'as Dodgsonas (labiau žinomu slapyvardžiu Lewis Carrollas) knygų „Alisa Stebuklų šalyje“ (1865) ir „Alisa Veidrodžio karalystėje“ (1871) siužetais, savo kūriniuose vaizduoja savaip interpretuotus pasakos personažus.

Tai ir besišypsantis Česyro katinas, ir triušis, ir neišskiriami dvynukai Dudutis ir Tututis, ir širdžių dama–karalienė, ir grybai ar kalbančios rožės. Linksmi, žaismingi, ryškių spalvų personažai, perkelti sublimacinės spaudos būdu ant blizgaus satininio audinio, ekspozicijai suteikia gyvybingumo ir unikalumo.

Pasak parodos autorės, tai, kad ji savo kūryboje pasirinko interpretuoti L. Carrollo literatūros kūrinius lėmė keletas veiksnių.

„Pirmiausia, šie kūriniai yra įdomūs, smagūs ir universalūs. Antra, jie man asocijuojasi su vaikystės nerūpestingumu ir lengvumu, iškrėstomis išdaigomis ir nuotykiais. Trečia, jie mane intriguoja užslėptais simboliais, metaforomis ir dviprasmiškumu. Ketvirta, ši pasaka puikiai atspindi, kad kiekvienas turi savo fantazijų pasaulį, stebuklų šalį, karalystę – tai, ką pats žmogus susikuria“, – sakė menininkė.

Šias pasakas G. Kuznecovaitė savo kūryboje atskleidžia įvairiais aspektais: humoristiniu, susireikšminimo, susitapatinimo, vaikystės vaizdinių.

Kurdama, menininkė išgyvena savotišką fantazijų pasaulį, kai aplinkui viskas kinta ir kaskart viskas suvokiama kitaip.

Šia ekspozicija, personažų įtaigumu ji siekia dar kartą žiūrovą sugrąžinti į vaikystę, įtraukti jį į stebuklų kupiną pasaulį.

Įsijausdama į personažų charakterius, autorė susitapatina su veikėjais ir kviečia parodos lankytoją žvelgti į pasaulį Alisos akimis.

Kūriniuose vaizduojamais motyvais Gintarė taip pat nori įnešti humoro, sumaišties, keistenybių, daugiau spalvų bei įdomesnių kompozicijų į žmonių aprangą ir namus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.