Romantiški vandens miestai mena garsiojo poeto žingsnius

Žinomas fotografas Arūnas Baltėnas „Domus galerijos“ meno zonos lankytojams siūlo pasižvalgyti po du kanalų miestus – Veneciją ir Sankt Peterburgą.

Fotografo A.Baltėno nuotraukoje – Venecija.
Fotografo A.Baltėno nuotraukoje – Venecija.
Arūno Baltėno paroda „J.Brodskio miestai“ šiuo metu veikia „Domus galerijoje“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arūno Baltėno paroda „J.Brodskio miestai“ šiuo metu veikia „Domus galerijoje“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Fotografo A.Baltėno nuotraukoje – Sankt Peterburgas.
Fotografo A.Baltėno nuotraukoje – Sankt Peterburgas.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 20, 2019, 11:05 PM

Vilniaus galerija žinomo fotomenininko A.Baltėno parodą „Josifo Brodskio miestai“ surengė prekybos centre „Domus galerija“. Joje rodomi A.Baltėno darbai iš ciklų „Venecija visada“ ir „Sankt Peterburgas. Be pasirinkimo“.

Poeto J.Brodskio miestai – tai Sankt Peterburgas, kuriame jis gimė ir gyveno, ir Venecija, kurioje daug kartų lankėsi. Venecijos kapinėse poetas ir palaidotas. Apie šiuos miestus J.Brodskis daugkart kalbėjo savo tekstuose.

Atidavė vandens malonei

A.Baltėnas fotografavo Veneciją perskaitęs J.Brodskio „Vandens ženklus“.

„2002-ųjų balandžio rytą pirmąsyk plaukiant vaporetu (vandens autobusu) Didžiuoju kanalu mane vienintelį kartą gyvenime ištiko, pavadinkime, reginio šokas: vandenys, rūmai, debesys – viskas aplinkui susiliejo į neįtikėtiną paveikslą be rėmų. Kurį laiką nė nesusivokiau, kur esu“, – apsilankymą Venecijoje prisiminė fotografas.

Sankt Peterburge A.Baltėnas pradėjo lankytis 2004-aisiais. Dažnų kelionių metu apsistodavo vienos inteligentų šeimos namuose.  

Pasak jo, apie tokias šeimas rašomos sagos, kuriami filmai. Sankt Peterburgas jam prasidėjo tuose namuose, atsiskleidė savo literatūra, muzika ir tragiškos praeities prisiminimais.

Taip šie garsaus poeto pamėgti miestai ir fotografo gyvenime tapo svarbūs. Tą artumą jis pabandė nusakyti vaizdais, kurių pagrindiniai motyvai – akmens architektūra ir vanduo.

„Žmonės sukūrė įstabius namus, rūmus, tiltus ir atidavė juos vandens malonei. Čia kultūra ir stichija susiduria tiesiogiai ir sugyvena nuolatos“, – sakė parodos autorius.

Nostalgijos atspalviai

Fotomenininko A.Baltėno kūryboje daugiau nei tris dešimtmečius fiksuojamas praeinantis laikas.

Jo šviesios, negatyvaus atspalvio neturinčios fotografijos kartais nuspalvinamos nostalgija ir sentimentaliu grožiu.

Viena pagrindinių A.Baltėno kūrybos temų – laikas ir dėl jo išryškėjantys pokyčiai, slinktis, sustojusio miesto akimirkos.

Fotomenininko darbai įvertinti Vyriausybės kultūros ir meno premija, o jo fotografijos pristatytos daugelyje užsienio ir mūsų šalies galerijų.

A.Baltėno darbų yra įsigijęs Lietuvos nacionalinis muziejus, Nacionalinis M.K.Čiurlionio dailės muziejus, MO muziejus, Prancūzijos nacionalinė biblioteka Paryžiuje, daug privačių asmenų Lietuvoje, Lenkijoje, Prancūzijoje, Rusijoje, Švedijoje, JAV ir kitur.

Poetas mėgo ir Vilnių

Fotografui įkvėpimą dovanojęs poetas J.Brodskis (1940–1996) – vienas iškiliausių visų laikų rusų poetų, Nobelio literatūros premijos laureatas.

Tai ypatingo talento, tačiau sudėtingo likimo asmenybė, kurios gyvenimo kelias prasidėjo tuometiniame Leningrade (dabar – Sankt Peterburgas).

Čia J.Brodskis bandė mokytis, tačiau aštuntoje klasėje mokyklą metė ir nuo tada išbandė daugiau nei dešimt profesijų, tarp jų – frezuotojo, fotografo, lavoninės darbuotojo.

1964 metais J.Brodskis sovietų valdžios buvo nuteistas už vadinamąjį veltėdžiavimą ir išsiųstas į Archangelsko sritį, Norenskojės kaimą. Tremtyje jis tyrinėjo literatūrą, daug skaitė ir parašė geriausius savo eilėraščius.

Grįžęs iš tremties Komunistų partijos buvo pastūmėtas emigruoti – išvyko į Ameriką, dėstė Mičigano universitete.

Poetas ne kartą lankėsi Vilniuje, gydėsi nelaimingos meilės žaizdas, paliktas dailininkės Marinos Basmanovos, artimai bendravo su fiziku Ramūnu Katiliumi, vėliau susipažino su poetu Tomu Venclova.

Daugelis mano, kad gana ankstyvą mirtį paskatino nuolatinis rūkymas, kenkęs jau ir taip nesveikai poeto širdžiai.

J.Brodskis rūkydavo stipriausias cigaretes, net nulauždavo jų filtrus. Prie jo kapo Venecijoje poezijos gerbėjai palieka cigarečių, laiškų, eilėraščių. 

Fotografo A.Baltėno paroda „Domus galerijos“ meno zonoje veiks iki vasario 9 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.