Fotografijos pakvietė pasivaikščioti po kitokį Kauną ir jį atrasti

Ar norėtumėte akimirkai stabtelėti ir Kauną pamatyti iš kitos perspektyvos, pasvarstyti, kokie žmonės čia gyvena? Atsakyti į klausimą padės Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje atidaryta architekto Arvydo Čiukšio fotografijų paroda.

Architektas A.Čiukšys daugiausia fotografijų padarė mobiliuoju telefonu.<br>M.Patašiaus nuotr.
Architektas A.Čiukšys daugiausia fotografijų padarė mobiliuoju telefonu.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Pasivaikščiojimai po Kauną“ gali būti ir gidas rengiantis pasivaikščioti mieste.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Pasivaikščiojimai po Kauną“ gali būti ir gidas rengiantis pasivaikščioti mieste.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 22, 2019, 8:57 AM

Kauniečiai didžiuojasi, kad tarpukariu mieste buvo pastatyta daug modernios architektūros pastatų. Vis dėlto tokie privatūs namai savininkų neretai sudarkomi.

„Gaila, kad gyventojai neretai nevertina įspūdingos tarpukario architektūros ir remontuodami tokius pastatus juos sudarko“, – sakė parodos „Pasivaikščiojimai po Kauną“ autorius, radęs netikėtą būdą, kaip paskatinti žmones vertinti paveldą.

Architektas, vaikščiodamas tiek miesto centre, tiek už jo ribų, stengėsi pažymėti miesto rajonų išskirtinumą, įamžinti pastatų fasadinę kompoziciją, gatves, vidinius kiemo fasadus kaip vieną svarbiausių pastato projektavimo elementų.

Gyvendamas Aukštuosiuose Šančiuose kaunietis mėgsta dažnai keliauti į Žaliakalnį ar klaidžioti miesto centre esančiomis gatvėmis.

„Patinka, kad keliaudamas nežinau, ką pamatysiu. Kai netikėtai išvystu kokį nors įspūdingą pastatą, tai būna tarsi naujas nuotykis. Taip pradėjau fotografuoti senuosius namus“, – pasakojo architektas.

Nufotografavęs pastatus A.Čiukšys ieško žinių, kada jie statyti, kas juos projektavo. Ką pavyksta sužinoti, parašo prie nuotraukų.

Architektas mano, kad tik šviečiant žmones, suteikiant kuo daugiau informacijos apie paveldą ir jo vertingumą situacija gali pasikeisti.

„Vienas būdų šviesti žmones kaip tik ir yra tokių namų fotografavimas, pastangos pateikti patraukliai. Mano tikslas – ne įkyriai moralizuoti, bet atkreipti dėmesį į paveldą. Manau, sudominus juo gyventojus jie geriau suvoks, ką turime“, – įsitikinęs A.Čiukšys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.