Pristatyta muzikos ir paukščių įkvėpta „Džiazuojanti paroda“

Trečiadienį Baroti galerijoje (Aukštoji g. 1) skambėjo džiazas – atidaryta pianisto ir tapytojo Viktoro Paukštelio darbų paroda. Menininko kūrybos pristatymas – tai įžanga į j startuojantį 25-ąjį Klaipėdos pilies džiazo festivalį.

Parodos „Ornitologo sapnas“ atidarymas. <br> Rengėjų nuotr.
Parodos „Ornitologo sapnas“ atidarymas. <br> Rengėjų nuotr.
 Ciklą „Ornitologo sapnas“ V. Paukštelis (nuotr.) kuria jau kelerius metus. <br> Rengėjų nuotr.
 Ciklą „Ornitologo sapnas“ V. Paukštelis (nuotr.) kuria jau kelerius metus. <br> Rengėjų nuotr.
 Ciklą „Ornitologo sapnas“ V. Paukštelis kuria jau kelerius metus. <br> Rengėjų nuotr.
 Ciklą „Ornitologo sapnas“ V. Paukštelis kuria jau kelerius metus. <br> Rengėjų nuotr.
Parodos „Ornitologo sapnas“ atidarymas. <br> Rengėjų nuotr.
Parodos „Ornitologo sapnas“ atidarymas. <br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 6, 2019, 11:53 AM, atnaujinta Jun 6, 2019, 12:45 PM

Tapybos darbų serija „Ornitologo sapnas“ V. Paukštelio kurta kelerius metus. Jos pagrindinis motyvas – paukštis.

„Dabar aš supratau, kad tam tikra prasme ši paroda yra džiazas, improvizacija paukščio tema. Ir ši improvizacija tęsiasi jau ilgą laiką, lydi mane nuo mano tapybos pradžios. Paukščius tapau visada, metai iš metų, ir vis į juos pažvelgiu iš kito taško. Atrandu vis daugiau prasmių“, – atidarymo metu kalbėjo darbų autorius V. Paukštelis, kuris ir pradėjo renginį, atlikdamas muzikinius kūrinius.

Paroda bei galimybe kasmet prisidėti prie Klaipėdos pilies džiazo festivalio džiaugėsi ir Baroti galerijos vadovė Andželika Baroti.

„Esame labai laimingi, kad Baroti galerija jau daugelį metų turi galimybę taip kukliai pradėti vieną gražiausių Klaipėdos festivalių, kurį menuomenė nepaprastai myli ir kurio kiekvienais metais labai laukia, ir štai – jau sulaukė 25-ąjį kartą", – kalbėjo A. Baroti.

Galerijos vadovė pažymėjo, jog šiųmetė paroda kaip niekad atitinka festivalio koncepciją, nes pristatomi muzikuojančio autoriaus darbai.

Įteikdama simbolines dovanas ir dėkodama galerijos šeimininkams, Klaipėdos pilies džiazo festivalio organizatorė Inga Grubliauskienė džiaugėsi, jog nepaisant to, kad galerija išsikėlė į naujas patalpas, draugystė nenutrūko: „Džiazas yra džiazas ir nesvarbu, kokiose patalpose vyksta paroda. Kas benutiktų, turime būti kartu ir tęsti tradiciją.“

„Į ketvirtį amžiaus įkopęs festivalis grįžta prie Harlemo dvasios. Manau, kad šiandien buvo pats muzikaliausias parodos atidarymas. Seniai negirdėjau taip profesionaliai atliekamus fortepijoninės muzikos šedevrus, juolab, kai tai daro parodos autorius.

Nežinau, kiek iš čia esančių džiazmenų galėtų ką nors įdomaus nutapyti, bet kad autorius taip puikiai skambintu fortepijonu – retas atvejis“, – teigė pristatyme dalyvavęs Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Parodoje pristatoma tapybos darbų serija – tai tarsi istorija be siužeto, tačiau atskiros jos detalės sukuria vientisą pasakojimą, kuris primena iš ekspedicijos grįžusio ornitologo sapnų atplaišas.

Tapydamas V.Paukštelis siekia ne tik tiesioginio, anatomiškai tikslaus paukščio atvaizdavimo – panašumo. Jam svarbi būsena, kurią sukelia tapomo paukščio įvaizdis.

Be to, kūrėjas tarsi pats susitapatina su vaizduojamu objektu ir, pasitelkdamas kūrybinį dvigubo stebėjimo metodą, tyrinėja, apmąsto save. Paukščio atvaizdavimo pasirinkime galima įžvelgti ir simbolišką paralelę su paties tapytojo pavarde.

Kiekvienam paukščio motyvui menininkas sąmoningai renkasi skirtingą tapybinę raišką – nuo realistiškos iki redukuotos, suvestos į linijinį piešinį. Tuo V. Paukštelis siekia pabrėžti, jog kiekvienas motyvas reikalauja skirtingo tapybinio sprendimo.

Po oficialiosios renginio dalies, meno gerbėjai, festivalio bičiuliai apžiūrėjo eksponuojamus darbus, uždavė rūpimus klausimus autoriui. Susirinkusieji mėgavosi puikia kompanija, vasarišku oru bei džiazu.

Muzikinę nuotaiką renginio metu kūrė uostamiesčio muzikantai Edmundas Federavičius, Paulius Stonkus, Vykintas Jasaitis, Almantas Karečka ir Laimonas Urbikas.

V. Paukštelio tapybos darbų parodą „Ornitologo sapnas“ Baroti galerijoje bus galima aplankyti iki liepos 4 dienos.

XXV Klaipėdos pilies džiazo festivalis – gera muzika geriems žmonėms – birželio 6-8 dienomis Klaipėdos Kruizinių laivų terminale. Visi renginiai nemokami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.