Menininko Broniaus Leonavičiaus fantazijos polėkiai – dviejuose muziejuose

Vienas žymiausių šalies menininkų Bronius Leonavičius naujausius kūrinius eksponuoja Lietuvos nacionaliniame muziejuje ir jo filiale Kazio Varnelio namuose-muziejuje.

Dailininko B.Leonavičiaus darbai yra eksponuojami dviejuose muziejuose.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dailininko B.Leonavičiaus darbai yra eksponuojami dviejuose muziejuose.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
B.Leonavičiaus iliustracija „Pavasaris“. Iš ciklo „K.Donelaičio „Metai“.
B.Leonavičiaus iliustracija „Pavasaris“. Iš ciklo „K.Donelaičio „Metai“.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 13, 2019, 10:08 AM

Daugiau nei šimtas apipavidalintų knygų, nepaprastu grakštumu ir dėmesiu detalei išsiskiriantys grafikos, tapybos, kaligrafijos ir skulptūros darbai, sužavėję ne tik Lietuvos, bet ir Vokietijos, Norvegijos, Prancūzijos, Rusijos žiūrovus, – visa tai B.Leonavičiaus kūryba.

Jo darbus galima pamatyti parodoje, kurią sudaro 2 dalys: „Istorija ir dailininkas: Bronius Leonavičius“ Lietuvos nacionaliniame muziejuje, „Knygos menas ir kaligrafinės kompozicijos“ K.Varnelio namuose-muziejuje.

Du kūrėjai – viena tėviškė

Lietuvos nacionalinio muziejaus parodų erdvėje dailininkas eksponuoja 27 iliustracijų ciklą, įkvėptą Kristijono Donelaičio „Metų“. B.Leonavičių ir K.Donelaitį skiria 250 metų, tačiau sieja ta pati tėviškė, tapusi įkvėpimo šaltiniu abiem kūrėjams.

Tolminkiemis, kuriame gyveno K.Donelaitis, ir Vištytis, kuriame užaugo B.Leonavičius, vienas nuo kito nutolę tik per paukščio skrydį – vos 15 kilometrų.

B.Leonavičiaus sukurtas „Metų“ ciklas atveria panoraminius Mažosios Lietuvos vaizdus, kuriuose dailininkas, kruopščiai išstudijavęs įvairią to laikotarpio medžiagą, meistriškai perteikia etnografinę aplinką, krašto tautinius apdarus ir darbo įrankius.

„Man rūpėjo atskleisti to krašto gamtos ir etnografinį savitumą, todėl neatsitiktinai iliustracijose įrašyti Liudviko Rėzos ir Viliaus Kalvaičio lietuvininkų dainų tekstai“, – pasakojo darbų autorius.

Pravertė gamtos turtai

Pagrindinis B.Leonavičiaus kūrybos šaltinis – istorija, gamta ir mitologija.

Parodoje rodomose iliustracijose ir tapybos darbuose išskirtinis dėmesys skiriamas peizažui, ypač gimtojo Vištyčio kraštovaizdžiui.

Žvilgsniu sklęsdamas virš priešais jį atsiveriančių laukų autorius geba įtikinamai perteikti ne tik erdvės, bet ir laiko atstumą.

B.Leonavičiaus gimtinėje tyvuliuojantis Vištyčio ežeras yra virtęs ne tik menininko kūrybos šaltiniu, bet ir įrankiu. Lietuvos nacionalinio muziejaus parodoje rodomi ir trys skulptūriniai objektai, kuriuos menininkas sukūrė panaudojęs ežere rastus medžius, akmenis ir kriaukles.

Šie natūralūs gamtos turtai išradingai interpretuojami, suteikiant jiems naują formą ir išryškinant medžiagiškumą.

Garsėja knygų grafika

Kita B.Leonavičiaus parodos dalis eksponuojama K.Varnelio namuose-muziejuje. Čia lankytojai gali išvysti menininko kaligrafijos darbus ir 15 iliustracijų, sukurtų Martyno Vainilaičio knygai „Bruknelė“ (1991 m.).

Filosofo, kultūrologo Antano Andrijausko teigimu, B.Leonavičius – vienas Lietuvos knygų grafikos meistrų.

Būtent šioje srityje geriausiai atsiskleidžia jo kūriniams būdingi netikėti fantazijos polėkiai, pastabumas detalėms ir profesionalumas.

B.Leonavičiaus kūrybos paroda. Lietuvos nacionalinis muziejus, K.Varnelio namai-muziejus. Iki lapkričio 10 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.