Lietuvių medkirtys pasaulį pribloškė raganomis

Kauniečiui Raimondui Uždraviui sėkmę atnešė raganos. Jo iš medžio sukurta skulptūra „Pragaras ir dangus“ vyrui pelnė pasaulio čempiono titulą.

R.Uždravio iš medžio sukurta skulptūra „Pragaras ir dangus“ pelnė pasaulio čempiono titulą.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
R.Uždravio iš medžio sukurta skulptūra „Pragaras ir dangus“ pelnė pasaulio čempiono titulą.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
R.Uždravio iš medžio sukurta skulptūra „Pragaras ir dangus“ pelnė pasaulio čempiono titulą.
R.Uždravio iš medžio sukurta skulptūra „Pragaras ir dangus“ pelnė pasaulio čempiono titulą.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 7, 2019, 11:48 AM

R.Uždravis yra medkirtys ir dailidė. Didžiausias jo pomėgis – darbuotis grandininiu pjūklu ir kurti įvairias skulptūras iš medžio.

Paskutinę rugpjūčio savaitę meistras dalyvavo Didžiojoje Britanijoje vykusiame grandininių pjūklų meistrų čempionate ir tapo pasaulio čempionu. Įvertinimą pelnė už sukurtą darbą, kuriame pavaizduota daili ir seksuali bei bjauri raganos.

Vos tik grįžęs iš čempionato kaunietis kūrė skulptūras, kurių likimas jau yra nuspręstas.

Konkurentų buvo nemažai

R.Uždravis pasakojo, kad vaikystėje mėgo piešti, o dabar kūrybai mėgsta naudoti ne pieštukus, bet benzininį pjūklą. Jis ne tik kuria įvairius dirbinius bei skulptūras iš medžio, bet jau 3 metus dalyvauja ir pasauliniuose meistrų, besidarbuojančių grandininiais pjūklais, čempionatuose.

Šiemet renginys rugpjūčio pabaigoje vyko Didžiojoje Britanijoje, netoli Mančesterio.

Kaunietis čempionato metu turėjo 20 konkurentų. Visi jie gavo po 90 centimetrų storio ir 2,5 metro aukščio rąstą ir per pustrečios dienos turėjo sukurti kokią nors skulptūrą.

Skulptūra – dviprasmiška

Kaunietis iš anksto buvo sugalvojęs kūrinio idėją. Iš rąsto grandininiu pjūklu ir kitais įrankiais jis išdrožė dvigubą raganą. Pažiūrėjus iš vienos pusės, ji daili, besišypsanti, seksuali, iš kitos – bjauri, bedantė.

„Darbą pavadinau „Pragaras ir dangus“. Sau ir žiūrovams kėliau klausimą, ar tik seksualioji ragana nėra blogiau nei nepatraukli, juk nežinia į kokį pragarą su gražuole gali patekti“, – pasakojo R.Uždravis.

Meistras sakė, kad, matyt, pats dangus jam padėjo įgyvendinti idėją, nes skulptūrą sukūrė per vieną dieną, paskui ją tik dailino.

Kauniečio idėja labai patiko vertinimo komisijai, tarp kurios narių buvo ir moterų.

R.Uždravis džiaugėsi, kad tokios mažos šalies kaip Lietuva atstovas nugalėjo konkurentus iš JAV, Kanados, Vokietijos ir kitų šalių, kuriose yra labai patyrusių meistrų.

„Ankstesniais metais čempionato rengėjai net Lietuvos vėliavos neturėjo. Šiemet pamatę mūsų vėliavą daugelis žinojo, kad aš – lietuvis, net mano pavardę jau sugebėjo ištarti“, – šypsojosi meistras.

Naują kūrinį sudegins

Vos tik grįžęs iš čempionato jo nugalėtojas griebėsi naujo darbo. Savaitgalį Kauno rajone, Samylų įlankoje, vyks šventė „Pėdos marių dugne“. Jai medžio drožėjas kuria darbą, kuris vėliau bus sudegintas.

„Renginio tema yra „Kareivėliai iš marių dugno“. Aš skaptuoju karžygį, aplink jį bus dar kai kurių detalių. Skulptūra bus padaryta taip, kad degs iš vidaus ir atrodys efektingai“, – pasakojo meistras.

Sudeginti savo darbą visai negaila, nes būtent efektas, kai kūrinys dega, ir yra įspūdingiausias.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.