Tik kalėjime pasijuto kūrėjais: šviesūs kalinių paveikslai liudija norą taisytis

Lukiškių kalinių tapybos parodą surengusi meno kavinės Odminių gatvėje šeimininkė Elena Novičenko įsitikinusi, kad šviesūs ir ryškūs paveikslai liudija jų kūrėjų norą taisytis.

Įžengus pro kavinės „Art Cafe“ duris pasitinka kalinio sukurtas motociklas.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Įžengus pro kavinės „Art Cafe“ duris pasitinka kalinio sukurtas motociklas.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Dauguma nuteistųjų kūrinių vaizduoja miestus, bet jie abstraktūs. Tik viename atpažintume Vilniaus senamiestį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dauguma nuteistųjų kūrinių vaizduoja miestus, bet jie abstraktūs. Tik viename atpažintume Vilniaus senamiestį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
E.Novičenko sakė, kad kavinės sienas kalinių menui sutiko užleisti po to, kai surengti tokią neįprastą parodą atsisakė kelios sostinės meno galerijos.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
E.Novičenko sakė, kad kavinės sienas kalinių menui sutiko užleisti po to, kai surengti tokią neįprastą parodą atsisakė kelios sostinės meno galerijos.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 17, 2019, 12:43 PM

Įžengus pro kavinės „Art Cafe“ duris Odminių gatvėje pasitinka motociklas. Tai vienintelė skulptūra, sukurta kalinio. Visa kita, kas eksponuojama ant kavinės sienų, – paveikslai.

E.Novičenko prisipažino, kad kavinės sienas kalinių menui sutikusi užleisti po to, kai surengti tokią parodą atsisakė kelios meno galerijos. Jų šeimininkams tokia paroda pasirodė pernelyg šokiruojanti.

Ar nesibaimina, kad ant sienų kabantys nuteistųjų sukurti paveikslai gali atbaidyti kavinės lankytojus? „Prie visų neprisitaikysi. O eksponuodami kalėjime sukurtus paveikslus galbūt kuriam nors dailininkui sužadinsime norą taisytis“, – svarstė „Art Cafe“ savininkė.

Niekur nenurodo pavardžių

Idėjai kavinėje surengti netradicinę parodą pritarusi E.Novičenko sakė, kad tai sudomino dėl galimybės siųsti kūryba perduodamą žinią apie visuomenės normų užribyje esančius žmones, kurie jaučia poreikį keistis, kurti.

Lukiškių kalinių paveikslai stebina ne tik ryškiomis spalvomis. Nors nuteistųjų dailėje paprastai dominuoja saulėlydžių peizažai, simboliai – varnos, kryžiai, čia jų nepamatysime.

Nemažai kūrinių vaizduoja miestus, bet jie abstraktūs. Tik viename atpažintume Vilniaus senamiestį. E.Novičenko prisipažino, kad šis paveikslas jai labiausiai patinka.

Kartu su vienu iš socialinio projekto iniciatorių savanoriu Pauliumi Bukeliu „Art Cafe“ šeimininkė E.Novičenko Lukiškėse lankėsi, kai jau visi nuteistieji buvo perkelti į kitas įstaigas.

Su paveikslus sukūrusiais kaliniais E.Novičenko neteko bendrauti.

Skirtingai nei kitose parodose, prie paveikslų nerasime nurodytų kūrėjų pavardžių.

Lankydavo dailės studiją

E.Novičenko pasakojo, jog paveikslus parodai rinkosi taip, kad jie labiausiai tiktų kavinės salėms: abstrakcijas, peizažus.

Lukiškėse dar nemažai liko kalinių sukurtų medinių skulptūrų. Kai kurios jau buvo sutrūkinėjusios, neišlaikiusios metų naštos.

Kaip ir kitose kalinimo įstaigose, Lukiškėse veikė dailės studiją.

Joje nuteistieji turėjo galimybę užsiimti kūrybine veikla: tapyba, drožinėjimu iš medžio, lipdymu iš molio.

Taip esą ne tik atskleidžiami jų kūrybiniai gebėjimai, bet ir sudaroma galimybė panaudoti įgytas žinias atlikus bausmę.

Padeda pakeisti požiūrį

Pasak pataisos įstaigose dailės studijas kuruojančių specialistų, nuteistieji labiausiai mėgsta piešti peizažus, ypač kalnus, debesis, jūrą, saulėlydžius, gėles, šeimas.

Vieno socialinio projekto iniciatorių, Vilniaus neformaliojo ugdymo ir savanorystės centro savanorio P.Bukelio žodžiais, šis sumanymas yra puikus būdas paskatinti visuomenę keisti požiūrį į nuteistuosius.

Beje, ant uždaryto Lukiškių kalėjimo kalinių pasivaikščiojimui skirtų sektorių sienų liko daugybė vieno nuteistojo sukurtų grafičių. Ar jie bus išsaugoti – nežinia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.