„Nykštuko“ freska suspindo tarsi nauja

Visiškai atkurtą legendinės vaikų kavinės „Nykštukas“ freską ir interjero detales pirmąsyk galima išvysti „Litexpo“ parodų ir kongresų rūmuose vykstančioje parodoje „Menas interjerui 2019“.

„Nykštuko“ freskos centrinę dalį atkurti buvo sudėtingiausia, nes kadaise buvo suniokota užliejus vandeniui.
„Nykštuko“ freskos centrinę dalį atkurti buvo sudėtingiausia, nes kadaise buvo suniokota užliejus vandeniui.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 5, 2019, 2:29 AM, atnaujinta Oct 5, 2019, 2:53 AM

1965 metais duris atvėręs „Nykštukas“ dėl žaismingo bei jaukaus interjero, specialiai vaikams kurto valgiaraščio ir vitrinoje lakstančių voverėlių beveik tris dešimtmečius buvo viena lankomiausių Vilniaus kavinių.

Jos sienas puošęs Nacionalinės premijos laureatų Birutės Žilytės ir Algirdo Steponavičiaus kūrinys, kurio fragmentas pirmąkart pristatytas pernai vasarį, šįkart atgimė visiškai – išvysti skaitmeniniu būdu Vilniaus galerijos atkurtą freską galima šiandien „Litexpo“ dar vykstančioje parodoje „Menas interjerui 2019“.

„Šiemet sukanka 55 metai nuo tada, kai menininkai B.Žilytė ir A.Steponavičius nutapė garsiosios „Nykštuko“ kavinės kūrinį, ir 50 metų nuo tada, kai buvo pradėta tapyti Naujųjų Valkininkų sanatorijos „Pušelė“ freska.

Džiaugiamės, kad šia proga galime visuomenei pristatyti atgimusį unikalių Lietuvos menininkų darbą“, – sakė projekto iniciatorius Audrius Klimas.

„Nykštuko“ freskos atkūrimo darbai užtruko daugiau nei metus, tam prireikė ne tik šiuolaikinių technologijų, bet ir menininkės B.Žilytės pagalbos.

Vilniaus galerijos darbų rezultatas – 31 kvadratinio metro dydžio „Nykštuko“ sienų tapybos replika, kurios piešiniai išspausdinti ant medžio (faneros) paviršiaus, dedant juos vienas ant kito ir taip sudarant reljefinį paviršių. Iš viso naujajame spaude yra 4 sluoksniai, kuriantys 3D efektą.

Tris dešimtmečius gyvavusi kavinė „Nykštukas“ išsiskyrė modernistiniu interjeru, prie kurio įgyvendinimo prisidėjo žymūs to meto kūrėjai: architektai Zigmantas Liandzbergis, Jonas Kriukelis, dailininkai Laimutis Ločeris, jau minėti A.Steponavičius, B.Žilytė.

Neatsiejama interjero dalimi tapo Eksperimentinio projektavimo biuro architektės Gražinos Tulevičienės kurti baldai, kurie taip pat atkurti parodai.

„Nykštuko“ baldai buvo mediniai, itin paprastų konstrukcijų, tačiau kėdės išsiskyrė pintomis detalėmis, kurios buvo būdingos 7-ojo dešimtmečio lietuviškų interjerų stilistikai, siejančiai vakarietišką modernizmą su liaudies meno tradicijomis. Prisėdus ant jų parodoje galima nusifotografuoti A.Steponavičiaus ir B.Žilytės kurtos freskos fone. (LR)

Paroda „Menas interjerui 2019“. Spalio 5 d. 10–17 val. „Litexpo“ parodų ir kongresų rūmai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.