Dailininkas kuria tapybinį miesto metraštį

Dailininkas Pranas Griušys parodoje „Miestas savyje“ stebi ir tiria miestą, mąsto apie jį. Tapybinei analizei pasirinktas objektas yra konkretus ir asmeniškai artimas. Visi parodoje eksponuojami kūriniai yra susiję su Kaunu.

„Pietauja“ (fragmentas) – vienas iš darbų, kuriame dailininkas analizuoja konkretų objektą.<br> Rengėjų nuotr.
„Pietauja“ (fragmentas) – vienas iš darbų, kuriame dailininkas analizuoja konkretų objektą.<br> Rengėjų nuotr.
„Pietauja“ – vienas iš darbų, kuriame dailininkas analizuoja konkretų objektą.<br> Rengėjų nuotr.
„Pietauja“ – vienas iš darbų, kuriame dailininkas analizuoja konkretų objektą.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 20, 2019, 9:55 AM

Miestas, kaip pulsuojanti, besikeičianti, sudėtinga pastatų, erdvių ir žmonių pilna struktūra, domina kūrėją jau ne vienus metus.

Kauno kasdienybė, praeitis, personalijos ar atsitiktinės detalės, pamatytos einant pro šalį, tampa paveikslų siužetais. Tapybinis naratyvas organiškai virsta tapybiniu miesto metraščiu. Tuomet, kaip ir būdinga šiam menininkui, pajunti dozę sarkazmo ir lengvos ironijos.

Šioje parodoje P.Griušys liko ištikimas postmodernistinei fotorealizmo krypčiai. Kasdienybės citatos į darbus perkeliamos subtiliai, vengiant to nūnai madingo termino „čia ir dabar“. Teptuku kurdamas mizanscenas dailininkas pažadina žiūrovams jutiminio patyrimo akimirkas – pamirštus netikėtus kvapus, skonius, šviesą, šešėlius. (

P.Griušio parodos „Miestas savyje“ atidarymas M.K.Čiurlionio dailės muziejaus A.Žmuidzinavičiaus kūrinių ir rinkinių muziejuje – spalio 25 d. 17 val. Paroda veiks iki lapkričio 30 d.

Kauniečių simpatijas pelnė 7 kartus

Profesorius P.Griušys gimė 1955 m. gegužės 23 d. Klaipėdoje. 1982 m. baigė Valstybinį dailės institutą Vilniuje, tapybos specialybę. Nuo 1982-ųjų dirba Vilniaus dailės akademijos Kauno dailės fakultete. Dėsto piešimą, tapybą, kompoziciją. Nuo 1988 m. yra Lietuvos dailininkų sąjungos narys.

Nuo 1982 m. dailininkas dalyvauja parodose Lietuvoje ir užsienyje.

P.Griušio darbų turi įsigijęs Nacionalinis M.K.Čiurlionio dailės muziejus, Vytauto Didžiojo karo muziejus, Lietuvos dailės muziejus, Tretjakovo galerija, privatūs asmenys Lietuvoje ir užsienyje.

Tapytojas jau septynis kartus yra pelnęs kauniečių simpatijas kasmetinėje Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus rengiamoje Kauno dailininkų parodoje-konkurse „Geriausias metų kūrinys“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.