Į MO muziejų atvyksta skandalingosios Marinos Abramovič mokinys

Buvęs Marinos Abramovič mokinys, vieno iš labiausiai fotografuoto MO muziejaus ir „Lewben Art Foundation“ parodos „Mūsų asmenukė“ (angl. „Our Selfie“) kūrinio autorius – Nico Vascellari – atvyksta į Lietuvą.

 Nico Vascellari kūrinys „Dream Merda“ sulaukia didelio lankytojų dėmesio.<br> Muziejaus (N.Žilinskaitės) nuotr.
 Nico Vascellari kūrinys „Dream Merda“ sulaukia didelio lankytojų dėmesio.<br> Muziejaus (N.Žilinskaitės) nuotr.
 Nico Vascellari kūrinys „Dream Merda“ sulaukia didelio lankytojų dėmesio.<br> Muziejaus (N.Žilinskaitės) nuotr.
 Nico Vascellari kūrinys „Dream Merda“ sulaukia didelio lankytojų dėmesio.<br> Muziejaus (N.Žilinskaitės) nuotr.
 Nico Vascellari kūrinys „Dream Merda“ sulaukia didelio lankytojų dėmesio.<br> Muziejaus (N.Žilinskaitės) nuotr.
 Nico Vascellari kūrinys „Dream Merda“ sulaukia didelio lankytojų dėmesio.<br> Muziejaus (N.Žilinskaitės) nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 7, 2019, 11:20 AM, atnaujinta Nov 7, 2019, 11:39 AM

Lapkričio 8 d. menininkas MO muziejuje pristatys savo naujausią video darbą „Arklio galia“ (angl. „Horse Power“), kuris į Lietuvą atvyksta tiesiai iš Liono šiuolaikinio meno bienalės. Po video peržiūros vyks susitikimas su N. Vascellari šalia jo kūrinio „Dream Merda“, kuriuo dar šią vasarą savą kolekciją papildė „Lewben Art Foundation“.

Populiariausias parodos „Mūsų asmenukė“ kūrinys

„Parodoje „Mūsų asmenukė“ eksponuojamas Nico Vascellari kūrinys „Dream Merda“ sulaukia didelio lankytojų dėmesio ir dažnai patenka į nuotraukų kadrus. Norime plačiau supažindinti lankytojus su šiuo autoriumi ir kviečiame į susitikimą, kuriame bus ir istorijų, ir nuotykių“, – teigia Milda Ivanauskienė, MO muziejaus direktorė.

Nenustojantis stebinti savo publiką ir gerbėjus, vienas netikėčiausių savo kartos italų menininkų N. Vascellari Vilniuje pasidalins savo kūrybiniais ieškojimais, kurių buvo daug ir įvairių.

Buvęs Marinos Abramovič mokinys, besielgiantis bei suvokiantis save kaip meno pasaulio atskalūną, N. Vascellari yra kūręs ir legendiniams „Fendi“ mano namams, bendradarbiavo su Karlu Lagerfeldu ir netgi prisidėjo prie madų šou scenografijos.

„Nors mūsų kolekcijai priklausančią Nico Vascellari instaliaciją „Dream Merda“ galima pavadinti instagramiškiausiu meno kūriniu, šiuo metu esančiu MO muziejuje, paties menininko gyvenimas ir kūrybinė išraiška yra visai kitokie. Metęs studijas, jis subūrė punk grupę, su kuria gastroliavo po visą pasaulį.

Būdamas sėkmingas menininkas, jis yra grupės Ninos Du Brasil narys, atliekantis dainas išgalvota kalba bei užburiantis publiką spektakliais ant scenos. Tad labai džiaugiamės, kad pavyko pakviesti šį menininką atvykti į Lietuvą, papasakoti apie savo išskirtinį ir intesyvų gyvenimą“, – pasakoja „Lewben Art Foundation“ direktorė Ugnė Bužinskaitė.

Esame žmonės ir gyvūnai

N. Vascellari kūrinys – anagrama „Dream Merda“ – tai projektas, įkvėptas pankiško pasipriešinimo įprastai tvarkai. Kūrinio misija yra išlaisvinti senąją laukinę tapatybę ir išrėkti visam pasauliui, kad esame ir žmonės, ir gyvūnai.

Kaip priduria Ugnė Bužinskaitė, tai kūrinys, kuris kviečia įsiklausyti į instinktus. „Tamsiais laikais be galo svarbu svajoti, tačiau plačiai atmerktomis akimis“, – projekto žinutę įgarsina ji.

Arklio įvaizdis automobilių pramonėje

Lapkričio 8 d. bus rodomas ir N. Vascellari video darbas „Arklio galia“, pasakojantis apie arklių įvaizdžių evoliuciją, jų simboliką ir apie tai, kaip šis įvaizdis įsiliejo į automobilių pramonę ir tapo nuo jos neatsiejamas. Filmas susideda ir iš paties N. Vascellari kurtos muzikos, kuri dar labiau akcentuoja filme matomą gamtos ir mašinų spektaklį.

Menininkas, kurdamas filmą, nepagailėjo simbolizmo bei paieškų – instruktavo vairuotojus automobilius vairuoti taip, kaip natūralioj aplinkoj elgiasi gyvūnai. N. Vascellari pažvelgė į žmogaus prarastą ryšį su gamta, atskleisdamas žiūrovui, kaip šį ryšį pakeičia gyvūlišką pradą transformuojančios mašinos, įkalinančios žmogų ir sunaikinančios jį iš vidaus lyg perkaitęs variklis.

Detali renginio programa muziejaus tinklalapyje: „Mūsų asmenukė: susitikimas su menininku Nico Vascellari“. Įėjimas į renginį – su MO muziejaus bilietu.

Apie MO

MO muziejus, kurio pastatą suprojektavo pasaulyje garsus architektas Daniel Libeskind, duris atvėrė 2018 m. spalio 18 d. Iki atidarymo MO muziejus, įkurtas asmenine mokslininkų Danguolės ir Viktoro Butkų iniciatyva, beveik dešimtmetį veikė kaip muziejus be sienų. Jame sukauptą daugiau nei 5000 modernaus ir šiuolaikinio meno kūrinių kolekciją sudaro Lietuvos dailės aukso fondas nuo XX a. 6-ojo dešimtmečio iki šių dienų. Per pirmuosius muziejaus veiklos metus jame apsilankė 200 000 lankytojų.

MO muziejus – gero laisvalaikio vieta, pasakojanti istorijas apie mus. Čia užsukti kviečia parodos, kinas, edukaciniai užsiėmimai, koncertai ir kiti renginiai, skirti įvairioms amžiaus grupėms. Vienas iš MO tikslų yra burti aktyvią bendruomenę – MOdernistus – kurie palaiko MO idėją ir padeda kurti naująjį muziejų drauge.

Apie „Lewben Art Foundation“

„Lewben Art Foundation“ – meno fondas, administruojantis apie 2000 darbų kolekciją, kurią sudaro Lietuvos ir užsienio menininkų kūriniai nuo XVIII a. pabaigos senųjų meistrų darbų iki šiuolaikinio meno. Be tapybos, sudarančios kolekcijos branduolį, didelę dalį užima skulptūros, fotografijos, videodarbai ir instaliacijos.

Bendradarbiaudami su dailėtyrininkais, kuratoriais, menininkais ir kitomis kultūros institucijomis, „Lewben Art Foundation“ organizuoja parodas, leidžia meno albumus.

„Lewben Art Foundation“ yra VšĮ Lietuvos išeivijos dailės fondo, kurio tikslas – sistemingai tyrinėti išeivijos dailę bei grąžinti kūrinius į tėvynę, steigėja. Lietuvos išeivijos dailės fondo administruojamą kolekciją sudaro Lietuvos išeivių darbai nuo XX a. pradžios iki šių dienų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.