Vilnietis rašė meilės laiškus ir Rusijos imperatorei

Vos kelios sekundės, per kurias suraitomas parašas, dailininkui Linui Spurgai (27 m.) dovanojo neįkainojamos patirties. Vilniečio rankos judesiai atsidūrė ir mini seriale apie Rusijos imperatorę Jekateriną Didžiąją.

Kaligrafą L.Spurgą surado serialo kūrėjai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Kaligrafą L.Spurgą surado serialo kūrėjai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Mini seriale Jekateriną Didžiąją įkūnijo H.Mirren.
Mini seriale Jekateriną Didžiąją įkūnijo H.Mirren.
Dailininkas L.Spurga atkūrė XVIII amžiaus laiškus, kurie buvo siunčiami Rusijos imperatorei Jekaterinai Didžiajai.
Dailininkas L.Spurga atkūrė XVIII amžiaus laiškus, kurie buvo siunčiami Rusijos imperatorei Jekaterinai Didžiajai.
 Kaligrafo L.Spurgos darbai HBO serialo kūrėjams.
 Kaligrafo L.Spurgos darbai HBO serialo kūrėjams.
 Kaligrafo L.Spurgos darbai HBO serialo kūrėjams.
 Kaligrafo L.Spurgos darbai HBO serialo kūrėjams.
 Kaligrafo L.Spurgos darbai HBO serialo kūrėjams.
 Kaligrafo L.Spurgos darbai HBO serialo kūrėjams.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Nov 15, 2019, 10:11 AM, atnaujinta Nov 15, 2019, 1:13 PM

Jekaterinos Didžiosios valdymo metai ir jos santykiai su Rusijos didiku generolu Grigorijumi Potiomkinu – viena temų, kurią nagrinėja HBO serialas. Jis grąžina žiūrovus į Vilnių, į XVIII amžiaus imperatoriškosios Rusijos laikus, atkurdamas ekrane Sankt Peterburgą, caro rūmus ir šios šalies istoriją.

Vienaakis G.Potiomkinas buvo stačiokas, šiurpinęs aukštuomenę manieromis, bet visas savo pergales skyrė vienintelei moteriai. Tai buvo Jekaterina Didžioji (1729–1796).

Ekrane Jekateriną Didžiąją įkūnija „Oskaro“ laureatė Hellen Mirren, jame filmuojasi ir kiti garsūs aktoriai. Prisidėjęs prie serialo dailininkas L.Spurga nenorėjo girtis, nors paaukojo ne vieną valandą.

Padarė ne vieną kopiją

Pirmas pokalbis su serialo kūrėjais vyko trumpai, buvo klausta vieno – ar lietuvis norėtų atkurti XVIII amžiaus laiškus, kurie buvo siunčiami Rusijos imperatorei Jekaterinai Didžiajai.

Šie laiškai seriale buvo ne tik skaitomi, bet ir rašomi, lankstomi, antspauduojami. O tai reiškė, kad reikės sukurti mažiausiai bent 4–5 kiekvieno laiško kopijas. Dailininkas sukūrė net 35 laiškus, vieni jų buvo glamžomi, kiti – sendinami.

L.Spurga taip pat turėjo sugalvoti įvairias rašysenas. Pavyzdžiui, pasviręs raštas yra labiau būdingas ambicingiems ir veržlaus temperamento žmonėms, o raitytas stilius – ne tokiems agresyviems.

Tačiau grafologija iki šiol nėra mokslo šaka, nes rašto vertinimas yra subjektyvus, o ne pagrįstas moksliniais metodais.

Laiškuose prisiekė ištikimybę

Lietuvis parašė laiškus už keletą personažų – svarbiausias jų buvo G.Potiomkinas, Jekaterinos Didžiosios favoritas. Taip pat jis rašė laiškus už serialo herojus, kurie priklausė imperatorienės aplinkai.

Tai – grafas Piotras Zavadovskis, kuris buvo paskirtas oficialiu Jekaterinos sekretoriumi, o vėliau tapo ir jos meilužiu. Taip pat aukščiausią valdininko rangą Rusijos imperijoje užėmę slaptieji tarėjai grafas Nikita Paninas ir kunigaikštis Aleksandras Bezborodka, rusų generolas Valerijonas Zubovas, Rusijos pasiuntinys Austrijoje ir Vienoje grafas Andrejus Razumovskis.

Pernai rugsėjį Lietuvoje prasidėję serialo filmavimo darbai truko iki gruodžio 5-osios.

L.Spurga sulaukdavo telefono skambučių, dėl kurių jam reikėdavo nustumti darbus į šalį.

„Rytoj reikės penkių laiškų“, – sulaukęs tokio prašymo Linas gaudavo iš serialo kūrėjo ypatingo popieriaus iš Didžiosios Britanijos, pagaminto rankomis, taip pat rašymo priemonių ir įvairaus tušo.

Laiško turinys būdavo iš anksto paruoštas, pavyzdžiui, serialo veikėjo G.Potiomkino susirašinėjimuose su imperatoriene buvo daug kalbama apie ištikimybę ir meilę, apie atsidavimą imperatorienei ir Rusijos garbinimą.

Kad laiku spėtų parašyti laiškus, dailininkas turėjo apsiginkluoti kantrybe. Kartais jis jausdavosi kaip atsiskyrėlis vienuolis. Susidomėjęs kaligrafija ir rašto menu vilnietis puikiai žino, kad perrašinėdami knygas daug vienuolių apakdavo. Bet prisiminimas apie juos išliko, nes išliko ir jų darbo vaisiai – ranka rašytos knygos.

L.Spurgai teko išspręsti ne vieną galvosūkį. Remdamasis senų istorinių laiškų pavyzdžiais jis turėjo parašyti vizualiai panašius laiškus anglų kalba.

Ši kalba buvo pasirinkta atsižvelgiant į serialo platintojų pageidavimus. Jų akiratyje buvo anglakalbės šalys, o ne Rusija.

Filmavo plunksnos judesius

Vieną dieną dailininkas praleido filmavimo aikštelėje, įrengtoje Trakų Vokės dvaro teritorijoje. Čia buvo pastatyta palapinė, kur Linas buvo filmuojamas.

„Aš vienas rašiau, o šalia manęs sukiojosi penki ar šeši vyrukai su įvairia kino technika. Nors filmavimas truko beveik pusę dienos, seriale liko vos dvi sekundės. Jose rašau tekstą ir raitau parašą už aktorių, vaidinantį G.Potiomkiną“, – pasakojo Linas.

Paaiškėjo, kad šį vaidmenį kuriantis aktorius Jasonas Clarke’as yra kairiarankis, o L.Spurga – dešiniarankis. Dėl šios priežasties buvo filmuojama ne visa vilniečio ranka, o tik plunksnos galiukas, kurį vedžiojo jo pirštai.

Vilnietis juokavo, kad dėl kelių sekundžių, patekusių į serialą, jau gali pasigirti pradėta karjera kine.

L.Spurgos vienas mėgstamiausių menininkų – Belgijoje gyvenantis amerikietis Brody Neuenschwanderis, kuris buvo atvykęs į Lietuvą ir surengė kūrybines dirbtuves.

Amerikiečių kaligrafas padarė savotišką kino karjerą, nes filmavosi žymaus britų režisieriaus Peterio Greenaway juostoje „Prospero knygos“, kur kamera įamžino ekrane gimstantį senovinį tekstą, o jo autorius – Williamas Shakespeare’as.

L.Spurga prisipažino, kad nuo mažumės jį lydi įvairūs tekstai, nes jo motina yra vertėja, o tėvas – dailininkas. Jis yra išbandęs ne vieną sporto šaką, bet tik pradėjęs rimčiau domėtis daile suprato, kad tai – jo kelias.

Dar studijuojant Vilniaus dailės akademijoje jį patraukė kaligrafija.

Pastaruoju metu Dizaino kolegijoje šriftą ir piešimą dėstantis, ne vieną projektą kuriantis menininkas labiausiai norėtų, kad para turėtų daugiau nei 24 valandas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.