Menininkė Laisvydė Šalčiūtė visus pakvietė į keistą rojų

„Menas anaiptol nėra geras elgesys“, – teigia menininkė Laisvydė Šalčiūtė, savo kūriniais mėgstanti provokuoti žiūrovą. Ir neatsitiktinai – tik įžūlus menininko elgesys kartais paskatina susimąstyti apie jo kūrinius. Menininkė mėnesiui užvaldė Vilniaus grafikos meno centro galerijos „Kairė-dešinė“ erdves ir įkūrė jose ... rojų.

 Laisvydės Šalčiūtės „Meliuzinos portretas“. (Fragmentas) 2018. Aliejus, akrilas ant drobės.<br> Organizatorių nuotr.
 Laisvydės Šalčiūtės „Meliuzinos portretas“. (Fragmentas) 2018. Aliejus, akrilas ant drobės.<br> Organizatorių nuotr.
 Laisvydės Šalčiūtės „Meliuzinos portretas“. 2018. Aliejus, akrilas ant drobės.<br> Organizatorių nuotr.
 Laisvydės Šalčiūtės „Meliuzinos portretas“. 2018. Aliejus, akrilas ant drobės.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 28, 2019, 12:07 PM, atnaujinta Nov 28, 2019, 12:22 PM

Šią savaitę galerijoje atidaryta L.Šalčiūtės kūrybos paroda vadinasi „Meliuzinų rojus“.

„Meliuzinų rojus yra iliuzija – tikra, kaip siaubo kambarys atrakcionų parke, kur visiems žinomos veikėjos virsta vaiduoklėmis, o tauriausios meno citatos užrašomos krauju. Po gražiais paviršiais pulsuoja pornografinė vaizduotė, karštligiškai žarstanti pažadus ir nepaisanti vaizdinių galiojimo laiko,“ – parodos anotacijoje rašo kuratorė Laima Kreivytė.

Mantujos Kunigaikščių rūmų muziejuje (Palazzo Ducale di Mantova) 2019 m. pavasarį veikusioje parodoje „Coming Out“ eksponuotus kūrinius menininkė pirmą kartą rodys Lietuvoje.

Contour Art Gallery Veronos meno mugėje pristatytos menininkės kandidatūrą Italijos muziejus pasirinko kaip geriausiai tinkančią jų rengiamam projektui. Per du parodos veikimo mėnesius Lietuvos menininkės kūrinius pamatė virš 100.000 lankytojų iš viso pasaulio.

„Lietuvės kūryboje legendinė būtybė su žuvies uodega tampa spiritus movens, autorės antrininke, naująja undine. Meliuzinos akys ir krūtys skleidžia šviesą, o švytintis nimbas simbolizuoja jos dievišką, nors ir nedievinamą, prigimtį.

Jos galia proporcinga tai vidinei jėgai, tam meilės dvelksmui, kuris įkvepia visus poelgius, – ji surenka žmonių ašaras, kaip naujoji Venera visu grožiu išnyra iš jūros kriauklės, rodo kelią į jausmų rojų, paklusdama pašėlusiam širdies plakimui“ – apie Laisvydės Šalčiūtės kūrybą rašė italė meno istorikė Renata Casarin.

Laisvydė Šalčiūtė – viena aktyviausių šiuolaikinių Lietuvos viduriniosios kartos konceptualių menininkių. 2018 metais menininkė įgijo meno daktaro laipsnį. Ji kuria tapybą, menines instaliacijas, meninius objektus, fotografijas, grafiką, piešinius, literatūrinius tekstus.

Menininkė yra surengusi virš keturiasdešimties personalinių ir sudalyvavusi virš šimto grupinių parodų Lietuvoje ir užsienyje.

Laisvydė Šalčiūtė 2007 m. apdovanota Lietuvos meno kūrėjų premija, šešis kartus įvertinta individualiomis Lietuvos respublikos kultūros ministerijos stipendijomis, pelniusi diplomus grupinėse parodose.

Šios menininkės kūrinių yra Romos grafikos institute, Lietuvos nacionaliniame dailės muziejuje Vilniuje, MO Muziejuje Vilniuje, Lewben Art Foundation kolekcijoje Vilniuje, Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje Kaune, privačiose Lietuvos ir užsienio kolekcijose.

Menininkė dažnai praktikuoja meninės apropriacijos metodą. Antrinę realybę ji naudoja naujiems darbams kurti – iš įvairių kontekstų išimtus vaizdus paradokso principu perkomponuoja, taip sukurdama naujas prasmes.

Menininkei atstovaujanti Contour Art Gallery rengia šią parodą bendradarbiaudama su VGMC galerija „Kairė-dešinė“. Parodos kuratorė – menotyrininkė dr. Laima Kreivytė.

Kilnojama galerija Contour Art Gallery rengia parodas erdvėse, galinčiose kuo geriau atskleisti pristatomų menininkų kūrybą. Nuolat kintanti ekspozicijų aplinka ne tik suteikia vis naują kontekstą autorių idėjoms, bet ir leidžia naujai pamatyti jų darbus, formuoja naują, platesnį požiūrį į meno kūrinius. 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.