Galerija „Vartai“ pradeda naują parodų ciklą, skirtą šiuolaikiniam dizainui

Bendradarbiaujant su Lietuvos ir užsienio dizaineriais, kuratoriais bei institucijomis siekiama sukurti platformą tęstiniam unikalių, autorinių dizaino kūrinių pristatymui teminių parodų kontekste.

 Satomi Minoshima. Pripučiami baldai.<br> Organizatorių nuotr.
 Satomi Minoshima. Pripučiami baldai.<br> Organizatorių nuotr.
 Parodos plakatas.<br> Organizatorių nuotr.
 Parodos plakatas.<br> Organizatorių nuotr.
 Shansol Kim. Apsimauti kėdę atsisėdus ant kelnių.<br> Organizatorių nuotr.
 Shansol Kim. Apsimauti kėdę atsisėdus ant kelnių.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 5, 2019, 4:17 PM, atnaujinta Dec 5, 2019, 4:34 PM

Gruodžio 13 dieną atidaromoje pirmojoje ciklo parodoje „Budrūs daiktai“ – dešimties autorių dizaino projektai. Daugelis dalyvių yra Eindhoveno dizaino akademijos alumnai, ir jų kūrybą vienija požiūris į daiktų kūrimą kaip būdą kalbėti ir daryti įtaką bendram kultūriniam ir socialiniam laukui.

Pavadinimas „Budrūs daiktai“ yra kasdienybėje gajus loginis prieštaravimas: mus supantys daiktai nėra tik negyvosios gamtos dalys bei pasyvūs savo laiko ir kultūros ženklai, bet turi subjektyvių savybių, primeta savo tvarką ir formuoja mūsų savivoką.

Šis dvilypis daiktų pobūdis parodos kūriniuose skirtingai skleidžiasi kaip kritinis atsakas perteklinei daiktų gamybai, inertiškam vartojimui ir kasdienės patirties vienodumui. Nors visi parodoje eksponuojami objektai yra baldai ar interjero detalės, turintys aiškią funkciją, jie priešinasi pasyviam instrumentiniam panaudos santykiui ir iš vartotojo reikalauja performatyvaus „buvimo kartu“ ryšio.

Jie atvirai deklaruoja savo vaidmenį sudėtingam prasminių įtampų lauke, kuriame jie buvo sukurti ir veikia nuolat primindami, kad estetinė ir funkcinė daiktų vertė yra neatskiriama nuo etinių jų kūrimo motyvų.

Prieš parodos atidarymą galerija „Vartai“ organizuoja pokalbį „Ką gali šiuolaikinis dizainas?“. Pokalbio dalyviai parodos kuratoriai Vytautas Gečas ir Marija Puipaitė, meno istorikas bei rašytojas Koen Kleijn ir Vilniaus dailės akademijos dizaino katedros docentas bei dizaineris Mantas Lesauskas.

Pokalbis vyks anglų kalba ir prasidės gruodžio 12 dieną 16 val. viešbutyje "Pacai" (Didžioji g. 7, Vilnius). Dalyvavimas nemokamas, prašome registruotis, nes vietų skaičius ribotas. RSVP galerija@galerijavartai.lt

Parodos kuratoriai - Vytautas Gečas ir Marija Puipaitė

Parodos dalyviai: Bram Vanderbeke (BE), Wendy Andreu (FR), Lucas Muñoz Muñoz (ESP), Paulius Vitkauskas (LT), Martynas Kazimierėnas (LT), Marija Puipaitė (LT), Vytautas Gečas (LT), Satomi Minoshima (JP), Hansol Kim (KR), Etienne Marc (FR).

Paroda veiks iki 2020 m. sausio 24 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.