Tapytojo ir fotografo Algio Griškevičiaus kūriniai praplečia vaizduotės ribas

Vilniaus „Prospekto“ galerijoje atidaryta Algio Griškevičiaus paroda „Jų apeigos“ ir pristatytas naujas autoriaus albumas „Scenos“.

 Jų kariuomenė.<br> Algio Griškevičiaus nuotr.
 Jų kariuomenė.<br> Algio Griškevičiaus nuotr.
 Kvietimas į parodą.<br> Algio Griškevičiaus nuotr.
 Kvietimas į parodą.<br> Algio Griškevičiaus nuotr.
 Ieva.<br> Algio Griškevičiaus nuotr.
 Ieva.<br> Algio Griškevičiaus nuotr.
 Vandens žadintojai.<br> Algio Griškevičiaus nuotr.
 Vandens žadintojai.<br> Algio Griškevičiaus nuotr.
 Įžadai.<br> Algio Griškevičiaus nuotr.
 Įžadai.<br> Algio Griškevičiaus nuotr.
 Šventė.<br> Algio Griškevičiaus nuotr.
 Šventė.<br> Algio Griškevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Dec 5, 2019, 1:32 PM, atnaujinta Dec 5, 2019, 1:59 PM

Algio Griškevičiaus kūryboje itin gyvas skirtingų meno žanrų persipynimas.

„Fotografijų ir piešinių sugretinimas tampa užuomina į vieną įdomiausių šio menininko kūrybos aspektų – tarpdiscipliniškumą, susijusį ne tiek su šiuolaikiniam menui būdingu konceptualumu, kiek su tradicinėmis meno sritimis, kuriose išlieka svarbi meistrystė ir kūrinio unikalumas.

A. Griškevičiaus – profesionalaus dailininko – kūrybinis kelias prasidėjo nuo tapybos, menininkas taip pat turi patirties knygų iliustravimo, plakatų kūrimo ir scenografijos srityse. Net tuomet, kai pasitelkia fotografiją, A. Griškevičius kuria labiau kaip dailininkas ar skulptorius.

Autorius mintyse sumodeliuoja, eskizuoja ir vėliau kruopščiai režisuoja fotografuojamas situacijas bei pats konstruoja joms dekoracijas. A. Griškevičius neapsiriboja įprasta fotografo, kaip akylaus stebėtojo, pozicija, bet imasi aktyvaus kūrėjo vaidmens ir sujungia skirtingas meno sritis: fotografiją, skulptūrą bei teatrą,“ - teigia menotyrininkas Tomas Pabedinskas. 

Algis Griškevičius, formuoja laiką bei jį supantį pasaulį, fotografijose atsirandant simboliams ar nuorodoms į kitą, privatų menininko, pasaulį.

„Laimingo žmogaus pasaulis yra kitoks nei nelaimingo“, – sako Wittgensteinas. „Žaidžiančiojo žmogaus pasaulis yra kitoks nei nežaidžiančiojo“, – tarytum atliepia A. Griškevičiaus vizualumo ritualai.

Algio kūryba yra akivaizdi žaidžiančio žmogaus – homo ludens – manifestacija. Kiekviename žaidime žaidimo pobūdis geriausiai atsiveria ne vien stebint, bet ir aktyviai įsitraukiant. Taip veikia ir užfiksuotų Algio ritualų fotografijos – jos užkrečia kūrybiškumu, paversdamos stebėjimo procedūrą vaizduotės ribų praplėtimo pratybomis“,- teigia filosofas Nerijus Milerius.

Algis Griškevičius (g. 1954) gimė Vilniuje, 1985 m. baigė tapybos studijas, nuo 1986 m. dalyvauja parodose. Jo darbus yra įsigiję Lietuvos bei užsienio muziejai, privačios kolekcijos. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Paroda veiks iki 2020 sausio 25 d.

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.