Iš menininkės vėliavų žvelgia visi Lietuvos prezidentai, tarp jų – V.Landsbergis

Klaipėdietė menininkė Sofija Kanaverskytė uostamiesčio Prano Domšaičio galerijoje atidarė vėliavų parodą, kurioje pristatomi visi tarpukario ir nepriklausomybę atgavusios Lietuvos prezidentai.

Spalvinguose S.Kanaverskytės tekstilės darbuose įamžinti visi Lietuvos vadovai. Kūrėja pripažįsta, kad šįkart geriausiai pavyko pavaizduoti A.Smetoną, D.Grybauskaitę ir dabartinį prezidentą G.Nausėdą.<br>„Vakarų ekspreso“ nuotr.
Spalvinguose S.Kanaverskytės tekstilės darbuose įamžinti visi Lietuvos vadovai. Kūrėja pripažįsta, kad šįkart geriausiai pavyko pavaizduoti A.Smetoną, D.Grybauskaitę ir dabartinį prezidentą G.Nausėdą.<br>„Vakarų ekspreso“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 17, 2019, 11:59 AM

Galerijos lankytojai smalsiai apžiūrinėja Lietuvos prezidentų atvaizdus, įamžintus vėliavose, kurias S.Kanaverskytė sukūrė naudodama originalią batikos ir sendintos aliejinės tapybos techniką.

Pati menininkė labiausiai patenkinta pirmojo tarpukario prezidento Antano Smetonos, Dalios Grybauskaitės ir dabartinio šalies vadovo Gitano Nausėdos portretais: „Nejaučiu, kad juose būtų kas nors nereikalinga, – fonas ir veidai harmoningai susilieja į visumą.“

Nežino, koks bus rezultatas

Parodoje eksponuojamas ir Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos pirmininko Vytauto Landsbergio portretas – politiką, vadovavusį istorinei parlamento sesijai, kurioje buvo atkurta šalies nepriklausomybė, S.Kanaverskytė gretina su tautos išrinktais prezidentais.

Spalvingų vėliavų rikiuotę vainikuoja šuoliuojančio Vyčio ir Lietuvą savo sparnais apglėbusio angelo atvaizdai.

S.Kanaverskytė prisipažino, kad angelo motyvas ją lydi visą gyvenimą: „Sukūriau begalę angelų, manieji visuomet būna dideliais sparnais, aukšti.“

Batikos techniką įvaldžiusi menininkė nežino, kada darbas pavyks: „Piešinį ant audinio iš pradžių reikia padengti vašku, o kai jis susiglamžo, vaškas pradeda aižėti. Tuomet audinį merkiu į dažus, ištraukiu, džiovinu, paskui vėl kloju naują vaško sluoksnį, dažau. O galutinis rezultatas – nenuspėjamas.“

Domina istorinės asmenybės

S.Kanaverskytė pristato jau trečiąją vėliavų, kuriose pavaizduotos istorinės asmenybės, parodą.

Prieš ketverius metus jos kurtų darbų cikle „Lietuvos valdovai“ buvo pavaizduoti didieji kunigaikščiai Mindaugas, Algirdas, Kęstutis, Gediminas, Vytautas, Jogaila, Kazimieras.

Kitą savo tekstilės darbų parodą klaipėdietė menininkė skyrė valstybės atkūrimo šimtmečiui – vėliavose įamžino iškiliausių XIX a. pabaigos ir XX a. pradžios Lietuvos politikos, kultūros, švietimo veikėjų portretus, nepamiršo ir kovotojų už šalies laisvę.

„Tai mano pagarbos ir meilės Lietuvos istorijai, jos žmonėms, paskyrusiems savo gyvenimą tėvynei, išraiška“, – kalbėjo darbais teatro scenografijos srityje išgarsėjusi kūrėja.

Mintyse – apaštalai

Sumanymas audiniuose įamžinti garsius žmones S.Kanaverskytei švystelėjo prisimenant vaikystę – jai į atmintį įsirėžė per religines procesijas aplink bažnyčias nešamos spalvingos vėliavos.

Iš Panevėžio kilusi darbštuolė jau galvoja apie kitą batikos vėliavų ciklą. Bibline tematika susidomėjusi menininkė jose norėtų pavaizduoti dvylika apaštalų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.