MO muziejus: lankomiausia paroda ir 2020-ųjų planai

Daugiau nei 100 tūkstančių lankytojų jau spėjo pamatyti MO muziejaus didžiąją parodą „Rūšių atsiradimas. 90-ųjų DNR“. Itin didelio susidomėjimo sulaukusi paroda yra lankomiausia pastarojo laikotarpio meno paroda. Ji lankytojams bus atvira iki vasario pabaigos, taigi dar jos nemačiusieji turi 2 mėnesius tai padaryti. O MO muziejus jau ruošiasi naujoms parodoms ir renginiams. Kokie jie bus 2020-aisiais?

 MO muziejus.<br>R.Šeškaičio nuotr. 
 MO muziejus.<br>R.Šeškaičio nuotr. 
 MO muziejus.<br>R.Šeškaičio nuotr. 
 MO muziejus.<br>R.Šeškaičio nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 7, 2020, 11:44 AM

Vieni svarbiausių mėnesių metuose MO muziejui yra balandis ir spalis. Būtent tada lankytojams pristatomos didžiosios parodos, tad MO jau dabar ruošiasi būsimoms pavasario ir rudens parodoms. 

Pavasario didžioji paroda „Kodėl taip sunku mylėti?“

Balandžio mėn. MO kvies į vieno originaliausių ir svarbiausių šių laikų britų režisierių Peter Greenaway kartu su žmona Olandijos multimedijų menininke ir režisiere Saskia Boddeke specialiai MO muziejaus erdvėms sukurtą parodą „Kodėl taip sunku mylėti?“. Tai kinematografiškas pasakojimas apie žmonijai būdingą siekį panaikinti socialines, politines ir ekonomines nelygybes, taip pat atvirumą „kitam“ ir „kitokiam“.

„Ši paroda ypatinga ne tik todėl, kad pavyko prisikviesti tokio kalibro menininkus kurti parodą MO, bet ir todėl, kad joje bus pristatytos dvi naujos, specialiai šiai parodai sukurtos parodos kūrėjų instaliacijos, o visą pasakojimą jie vystys pasitelkdami Lietuvos menininkų kūrinius. Greenaway ir Boddeke gilinasi į mūsų regiono sudėtingas istorines aplinkybes bei drastiškus socialinius pokyčius. Unikalu ir tai, kad tuo pačiu tai ir labai asmeniškas jų šeimai projektas, nes parodos pasakojimas – poema parašyta S. Boddeke ir įkvėpta jų dukros Pip“, – pasakoja Milda Ivanauskienė, MO muziejaus direktorė.

P. Greenaway ir S. Boddeke  parodos jau rodytos Luvre Paryžiuje, Rijksmuseum Amsterdame, Žydų muziejuje Berlyne, Italijos paviljone 56-ojoje Venecijos Bienalėje bei daugelyje kitų svarbių institucijų visame pasaulyje. 

Rudens didžioji paroda „Sunkus amžius“

„Rudenį visų laukia istorinė akimirka – pirmą kartą į Vilnių sugrįš čia gimęs ir augęs tapytojas Andrzejus Wróblewskis. MO muziejuje bus pristatomi ryškiausių pokario Lenkijos menininkų – kino režisieriaus Andrzejaus Wajdos, skulptorės Alinos Szapocznikow ir tapytojo Andrzejaus Wróblewskio – kūryba. Parodą kuruoja žymi lenkų kuratorė Anda Rottenberg, kurios dėka daugiau nei 20 Lenkijos muziejų ir tarptautinių privačių kolekcijų pavyko įtikinti paskolinti Wróblewskio ir Szapocznikow kūrinius MO muziejuje eksponuojamai parodai“, – MO muziejaus rudens parodą pristato M. Ivanauskienė. 

Parodoje „Sunkus amžius“ bus analizuojama asmeninės patirties įtaka menininkų kūrybai. Visus parodoje eksponuojamus menininkus traumavo Antrasis Pasaulinis karas. Gimę panašiu metu ir anksti netekę tėvų, jie tapo nusikaltimų, palikusių ypatingą žymę jų gyvenime ir kūryboje, liudininkais.  „Vienas iš svarbiausių šia paroda keliamų klausimų mums – permąstyti savo tapatybę, suvokti jos takumą. Tam ypač tinka Wróblewskio ir kitų vilniečių istorija“, – pasakoja  MO direktorė. Todėl prieš pat rudenį (rugpjūčio pabaigoje) bus atidaryta mažoji MO muziejaus paroda „Sunkus amžius. Vilnius 1939–1949”, kuruojama prof. dr. Giedrės Jankevičiūtės. Ši paroda ne tik su vietiniu kontekstu susies MO muziejaus didžiąją parodą, bet ir pristatys Lietuvoje iki šiol nenagrinėtą temą – 1939–1949 m. Vilnių, jame vykusius kultūrinius mainus, atskleis migruojančios tapatybės sąvoką, kalbės apie sugyvenimo klausimus. 

Specialūs Jonui Mekui skirti renginiai

MO muziejaus mažojoje salėje eksponuojama paroda „Mekas mirksi geriau“ veiks iki 2020 m. rugpjūčio 16 d. 

„Norime ilgiau eksponuoti šią parodą, suteikdami galimybę apie Joną Meką daugiau sužinoti ir užsienio svečiams, kurie į muziejų daugiausia užsuka vasaros mėnesiais. Jonas Mekas buvo labai įvairiabriaunė asmenybė, todėl veikiančią mažąją parodą vystysime specialiais renginiais“, – apie artimiausius planus kalba MO direktorė.

Vyks MOratonai ir kiti renginiai

„MO yra erdvė pažinti naujus dalykus, susitikti ir bendrauti. Kviesime kartu mąstyti, kelti klausimus ir diskutuoti“, – pasakoja M. Ivanauskienė. Muziejus ir toliau organizuos parodų temas plėtojančius renginius, pasimatymus su kūrėjais, kurie lankytojams siūlys kitus požiūrio kampus ir patirtis.  M. Ivanauskienė taip pat priduria, kad MO muziejus kvies į vasaros renginius atvirose MO muziejaus erdvėse, burs bendruomenes į piknikus jaukios diskusijos ir pokalbio aktualiais klausimais, organizuos vasaros stovyklas vaikams, šeimų sekmadienius, vyks kino seansai. „Ir, žinoma, kiekvienos didžiosios parodos atidarymą lydės parodos atidarymo MOratonai – su visą savaitgalį vykstančiais renginiais, pokalbiais, diskusijomis, performansais ir koncertais“, – teigia M. Ivanauskienė. 

Apie MO

MO muziejaus pastatą suprojektavo pasaulyje garsus architektas Daniel Libeskind, Iki atidarymo MO muziejus, įkurtas asmenine mokslininkų Danguolės ir Viktoro Butkų iniciatyva, beveik dešimtmetį veikė kaip muziejus be sienų. Jame sukauptą daugiau nei 5000 modernaus ir šiuolaikinio meno kūrinių kolekciją sudaro Lietuvos dailės aukso fondas nuo XX a. 6-ojo dešimtmečio iki šių dienų. Per pirmuosius muziejaus veiklos metus jame apsilankė daugiau nei 200 000 lankytojų. 

MO muziejus – gero laisvalaikio vieta, pasakojanti istorijas apie mus. Čia užsukti kviečia parodos, kinas, edukaciniai užsiėmimai, koncertai ir kiti renginiai, skirti įvairioms amžiaus grupėms. Vienas iš MO tikslų yra burti aktyvią bendruomenę – MOdernistus – kurie palaiko MO idėją ir padeda kurti naująjį muziejų drauge.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.