Menininko kelias. Koks jis?

Po pertraukos kitą savaitę duris atveriančios Kauno paveikslų galerijos lankytojai vėl galės tęsti pažintį su Stanislovo Glinskio kūryba – čia dar kovą buvo pristatyta šio menininko darbų paroda „Kelias“.

1969–1991 metų periodu S.Glinskio kūryboje atsiranda pamėgti klouno įvaizdžiai.
1969–1991 metų periodu S.Glinskio kūryboje atsiranda pamėgti klouno įvaizdžiai.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 1, 2020, 4:57 PM

Pasak parodos kuratorės Gabrielės Kuizinaitės, S.Glinskio kūrybinis kelias prasidėjo septintajame dešimtmetyje. Pradžia žymi daugiau kūrybinio žanro, formos ir stiliaus paieškas.

Šiuo laikotarpiu susiformuoja individualus S.Glinskio kūrybos braižas: tamsūs koloritai, minimalistinė raiška, vaizduojamojo objekto deformacija.

Parodoje pristatoma dalis šio laikotarpio autoriaus darbų. S.Glinskio kūryba, viena vertus, reprezentuoja tam tikrą sovietmečiu susiformavusią tapybinės stilistikos alternatyvą, kita vertus, tai individualus autoriaus tapybos braižas, kuriam jis ištikimas jau beveik penkis kūrybos dešimtmečius.

Autorius susitelkia į detalės išryškinimą ir kodavimą. Tapytojo darbuose daug dėmesio skiriama estetikai ir formai, ženklui ir simbolikai, tam tikrų detalių simbolinei kalbai.

1969–1991 metų periodu menininko kūryboje atsiranda pamėgti klouno ir seno žmogaus įvaizdžiai. Taip pat tuo laikotarpiu įsitvirtina natiurmorto ir peizažo žanrai, kuriuose daugiausia dėmesio skiriama formai ir spalvai, kompozicijos dinamikai sukurti.

Charakteringuose portretuose išryškinamas vienatvės motyvas, šią būseną atspindi dauguma autoriaus darbų, kuriuose nevengiama drąsių tapybinių deformacijų. Būtent portretuose autorius susitelkia į detalės kodavimą, deformavimą.

Vėlyviausiu kūrybos laikotarpiu S.Glinskis ne tik tęsia savo temas, bet ir eksperimentuoja. Į jo darbus sugrįžta abstrakcija, žaidimas, forma ir spalva. Autorius nutolsta nuo realistinio vaizdavimo, jo natiurmortuose ir peizažuose vis daugiau dėmesio skiriama formai, ritmikai ir koloritui.

Ką šiandieniam dailės mėgėjui kalba S.Glinskio darbai? Paroda atskleidžia nelengvą menininko kelią sovietmečiu bandant išvengti primetamų stereotipų, ignoruojant privalomąsias temas ir madas.

Pasirinkdamas autsaiderio laikyseną, orientaciją į klasikinę modernistinę Vakarų dailės tradiciją S.Glinskis lieka ištikimas sau iki šių dienų.

Tapytojas S.Glinskis gyvena ir kuria Kaišiadoryse. Jo kūryba buvo pristatyta užsienyje: Danijoje, Nyderlanduose, Kanadoje, Vokietijoje, JAV. Taip pat menininko darbų yra privačiose kolekcijose. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.