Milžiniškų skulptūrinių objektų kūrėjas ėmėsi trapaus porceliano

Mindaugo Navako darbai gerai pažįstami net ir menu ne itin besidominčiam žmogui, nes jo milžiniški skulptūriniai objektai yra svarbi ir Lietuvos, ir užsienio miestų erdvių ir pastatų dalis.

 Mindaugo Navako kūriniai.<br> Organizatorių nuotr.
 Mindaugo Navako kūriniai.<br> Organizatorių nuotr.
 Mindaugo Navako kūriniai.<br> Organizatorių nuotr.
 Mindaugo Navako kūriniai.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 10, 2020, 4:34 PM, atnaujinta May 11, 2020, 3:02 PM

Tokie M.Navako darbai kaip „Kablys“ ant buvusių geležinkelininkų rūmų Vilniuje, „Dviaukštis“ prie Neries ar „Keturios didžiosios nesavarankiškos“ greta MO muziejaus daugelio matyti.

M.Navakas priklauso menininkų kartai, kuri praėjusio amžiaus 8–9-ajame dešimtmečiais atnaujino skulptūros raišką ir prisidėjo prie skulptūros sampratos kaitos Lietuvoje.

Jis tarsi savotiškas skulptorius tyrinėtojas nuolat analizuoja įvairias medžiagas, nevengdamas prisiliesti tiek prie milžiniškų skulptūrų, tiek prie mažosios plastikos, fotografijos ar grafikos.

Galerijoje (AV17) Vilniuje rengiamoje parodoje M.Navakas pristato naujausius savo objektus iš porceliano.

Tyrinėdamas vieną vertingiausių keraminių medžiagų autorius kūriniuose atveria medžiagos išraiškingumą ir estetinį išskirtinumą.

Daug dėmesio skirdamas parodos erdvei skulptorius kuria higieniško baltumo atmosferą, taip išryškindamas didžiuosius civilizacijos laimėjimus – sanitariją ir idealiai ištobulintą porceliano gamybos technologiją.

Objektai derinami su savas istorijas sukaupusiais rastais daiktais, taip dauginant kūrinių prasminius sluoksnius ir atveriant nuorodas į įvairius kultūrinius ir socialinius kontekstus.

1952 metais gimęs M.Navakas – skulptorius, nuo 1977 m. aktyviai dalyvaujantis parodose Lietuvoje ir užsienyje. Jis ilgą laiką dėstė Vilniaus dailės akademijos Skulptūros katedroje.

Be kitų parodų, menininko kūriniai buvo eksponuojami pirmojoje Gvangdžu bienalėje 1995 m., o 1999 m. jis pirmasis (kartu su menininke Egle Rakauskaite) atstovavo Lietuvai 48-ojoje Venecijos bienalėje.

1995 m. M.Navakui buvo įteikta Herdeno premija, 1999 m. skirta Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija, 2004 m. – Baltijos Asamblėjos premija. M.Navako kūrinių yra Lietuvos dailės muziejuje, privačiose kolekcijose Lietuvoje ir užsienyje. 

M.Navako paroda „Porcelianas“ (AV17) galerijoje (Totorių g. 5, Vilnius) veiks nuo gegužės 12 d. iki birželio 20 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.