Venecijos meno bienalėje Lietuvai atstovaus Robertas Narkus

Lietuvos kultūros tarybos sprendimu 2022 m. vyksiančioje 59-ojoje Venecijos šiuolaikinio meno bienalėje Lietuvai atstovaus Šiuolaikinio meno centras, kuris pristatys su įvairiomis medijomis dirbančio menininko Roberto Narkaus solo projektą „Gut Feeling“. 

R.Narkus.<br>LR archyvo nuotr. 
R.Narkus.<br>LR archyvo nuotr. 
R.Narkus.<br>LR archyvo nuotr. 
R.Narkus.<br>LR archyvo nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 25, 2020, 6:49 PM

Robertas Narkus (g. 1983) – vienas ryškiausių savo kartos menininkų, dirbantis su įvairiomis medijomis, įskaitant performansą, fotografiją, videomeną, koliažą, tekstus ir kitas, į vienos medijos kategorijas netelpančias, formas. Šis kūrėjas dažnai jomis manipuliuoja užimdamas įvairias pozicijas. R. Narkaus darbuose persikloja įvairūs interesai, meno kontekstai maišosi su kitomis sferomis ir būtent šis menininko kūrybos hibridiškumas padaro ją aktualią, unikalią ir įdomią tarptautinių šiuolaikinio meno procesų kontekste. 

Venecijos bienalei numatytas menininko projektas „Gut Feeling“ – kompleksiškas kūrinys, balansuojantis tarp realios ambicijos pakeisti pasaulį, antrepreneriaus užmojų, humoro ir fikcijos. Šiame projekte R. Narkus, bendradarbiaudamas su menininkais, mokslininkais, vietiniais Venecijos gyventojais ir smulkiuoju verslu, ketina įsteigti funkcionuojantį kooperatyvą. Projektas turėtų organiškai įsilietui į vietinį gyvenimą ir veiktui jam reikalingoje įtampoje tarp realybės ir fikcijos. 

59-os Venecijos meno bienalės Bienalės kuratorė Cecilia Alemani viename interviu teigia besitikinti, kad bienalės atidarymas taps galimybe iš naujo švęsti buvimą kartu: „Atrasti naujas dalyvavimo ir bendravimo reikšmes, ko mes visi labai laukiame“. R. Narkaus projektas yra vienas iš tų naujų buvimo kartu būdų – kompleksiškas, su daugybe konfliktuojančių interesų, tačiau labai reikalingas ir aktualus šiame bienalės ir viso pasaulio realijų kontekste. 

Lietuvos nacionalinį paviljoną 59-oji Venecijos meno bienalėje kuruos Neringa Bumblienė, o komisaru numatytas Šiuolaikinio meno centro direktorius Kęstutis Kuizinas. Lietuvos atstovavimui Venecijos šiuolaikinio meno bienalėje iš Kultūros rėmimo fondo lėšų iš viso skirta 200 tūkst. eurų, iš kurių 5 tūkst. eurų pasirengimo darbams 2020 m., 23 tūkst. eurų pasirengimo darbams 2021 m. ir 172 tūkst. eurų projekto įgyvendinimui 2022 metais.

Kitąmet turėjusi įvykti 59-oji Venecijos šiuolaikinio meno bienalė dėl pasaulinės koronaviruso (Covid-19) pandemijos buvo nukelta metams, ir planuojama, kad renginys vyks 2022 m. balandžio 23–lapkričio 27 dienomis. 2021 m. turėtų įvykti iš praėjusių metų atkelta 17-oji tarptautinė Architektūros bienalė „Kaip gyvensime kartu?“, planuojama, kad renginys vyks gegužės 22–lapkričio 21 dienomis. 

Lietuvos kultūros tarybą sudaro pirmininkė, kultūros vadybininkė Daina Urbanavičienė, aktorius Vytautas Anužis, tautinių mažumų atstovė, muzikos pedagogė Ema Silvija Bojadžian, aktorė, pedagogė dr. Elzė Gudavičiūtė, menotyrininkas Virginijus Kinčinaitis, menotyrininkė dr. Agnė Narušytė, architektas Rolandas Palekas, etnologė dr. Radvilė Racėnaitė, menotyrininkė dr. Skaidra Trilupaitytė ir literatūrologas dr. Dainius Vaitiekūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.