Kalėdinėse varžytynėse – išskirtiniai kūriniai

Į internetą keliasi daugelis paslaugų, ne išimtis – auk- cionai. Meno ir kolekcinių vertybių aukcionų namai „Ars via“ kalėdinėse varžytynėse pateiks sensacijų.

Būsimojo imperatoriaus Nikolajaus I portretas – brangiausias aukcione.<br> Organizatorių nuotr.
Būsimojo imperatoriaus Nikolajaus I portretas – brangiausias aukcione.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 3, 2020, 4:35 PM

Brangiausiu aukciono eksponatu šįkart tapo rusų portretisto nutapytas būsimojo caro portretas, tačiau norintieji galės įsigyti ir garsių Lietuvos dailininkų – Kazio Šimonio, Samuelio Bako, Juozapo Marševskio – darbų.

„Ars via“ aukcionų namai šiemet rengia jau šeštąjį aukcioną, trečiąjį – internetinėje platformoje. Aukcionas gruodžio 3 d. vyks per „LiveAuctioneers“ platformą.

Kalėdinėse varžytynėse pristatoma nemažai išskirtinių dailės darbų, vienas jų – Lietuvos XIX a. antrosios pusės dailininko, peizažo meistro J.Marševskio paveikslas „Kaimo peizažas“. Šio paveikslo pradinė kaina – 9 tūkst. eurų. Dauguma šio kūrėjo darbų saugoma ne Lietuvoje, todėl šis paveikslas, anot menotyrininkų, nusipelno ypatingo dėmesio.

J.Marševskis beveik išimtinai tapė peizažus – Italijos, Vokietijos, Ukrainos, Lietuvos kraštovaizdį. Pripažinimą jam pelnė ir nuostabūs Vilniaus apylinkių vaizdai – Bernardinų sodas, vaizdas į Paplaują, kiti.

Anot menotyrininkės Lijanos Natalevičienės, „Kaimo peizažas“ – dailininkui būdingas kūrinys, pristatantis jį kaip romantinio realizmo atstovą. Peizažas nutapytas greičiausiai po 1860 m., kai po klajonių menininkas sugrįžo į gimtąjį Vilnių.

Aukcione taip pat bus parduodama nemažai meno žinovų dėmesio patraukusių Jono Šileikos ir Kazimiero Stabrausko darbų, kurie buvo eksponuojami pirmosiose lietuvių dailės parodose XX a. pradžioje.

J.Šileikos „Seno bavaro portretas“, nutapytas 1911 m., kaip sakė L.Natalevičienė, vertingas kaip ankstyvojo laikotarpio dailininko kūrybos pavyzdys, demonstruojantis gerą profesinį pasirengimą. Pradinė paveikslo „Seno bavaro portretas“ kaina – 14 tūkst. eurų.

O už K.Stabrausko „Bangų melodiją“ siūlymai bus priimami nuo 6,5 tūkst. eurų. Šis darbas 1910 m. dalyvavo lietuvių dailės parodoje Rygoje. Tikėtina, kad jis buvo eksponuotas ir 1913 m. Varšuvoje, 1915 m. Sankt Peterburge, o 1916 m. – Maskvoje.

Aukciono kolekcijoje pristatomas ir žydų kilmės lietuvių dailininko S.Bako 1976 m. nutapytas paveikslas „Der Baum, aus der judischen Geschichte“ („Medis, iš žydų istorijos“). Jo varžytynės prasidės nuo 14 tūkst. eurų.

Viena artėjančio aukciono pažibų – K.Šimonio paveikslas „Gyvenimo kelionė“, nutapytas XX a. trečiajame dešimtmetyje. Jo pradinė kaina siekia 8 tūkst. eurų, bet aukciono rengėjai prognozuoja, kad už jį gali būti sumokėta tarp 15 ir 20 tūkst. eurų.

L.Natalevičienės teigimu, „Gyvenimo kelionė“ – vienas įspūdingiausių ankstyvųjų K.Šimonio paveikslų, pasižymintis vientisumu, simbolizmu, idiliška nuotaika, sąsajomis su muzikos pasauliu.

Brangiausias aukciono paveikslas – ukrainiečių kilmės rusų dailininko Vladimiro Borovikovskio 1818 m. nutapytas kunigaikščio Nikolajaus Pavlovičiaus (būsimo imperatoriaus Nikolajaus I) portretas. Jo pradinė kaina – net 70 tūkst. eurų.

V.Borovikovskis gimė 1757 m. Poltavos krašte kazokų šeimoje – tėvas ir abu broliai bažnyčiose piešė ikonas. Šio amato ėmėsi ir Vladimiras tarnaudamas Mirgorodo kazokų pulke. Atsitiktinai jo ištapytą interjerą Kremenčuke pamačiusi Jekaterina II įsakė jam persikelti į Sankt Peterburgą. Čia jis mokėsi pas žymiausius to meto portretistus Dmitrijų Levickį ir Johanną Baptistą Lampi.

V.Borovikovskis tapo vienu populiariausių portretistų Rusijos imperijoje. (LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.