Nustebino paminklas parke

Sovietmečiu Kaune, Dainavos gyvenamajame rajone, įkūrus parką jam buvo suteiktas Draugystės vardas. Tuomet šis pavadinimas simbolizavo tautų draugystę. Dabar ši idėja prisiminta ir parke visai kita proga.

Draugystės parke atsirado biustas, kuriuo įamžintas Indijos tautinio išsivadavimo lyderis M.Gandhi. Tai Indijos konsulato dovana Kaunui.<br>M.Patašiaus nuotr.
Draugystės parke atsirado biustas, kuriuo įamžintas Indijos tautinio išsivadavimo lyderis M.Gandhi. Tai Indijos konsulato dovana Kaunui.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-12-20 14:28

Draugystės parke neseniai atsirado nauja skulptūra. Iš tolo matyti ant pjedestalo užkelto akiniuoto vyro atlapota krūtine biustas.

Nors dabar parke lankytojų nedaug, naujovė vilioja smalsuolius. Tie, kurie paskaito ant paminklo esantį įrašą, sužino, kad tai Mohandas Gandhi. Ant pjedestalo išraityti ir jo žodžiai „Ateitis priklauso nuo to, ką tu darai šiandien“.

Šie žodžiai dabartinėje situacijoje, kai privalome laikytis karantino reikalavimų, skamba labai aktualiai.

Tačiau žmonės stebisi, kuo Indijos tautinio išsivadavimo judėjimo lyderis, nesmurtinio pasipriešinimo politinės taktikos pradininkas susijęs su Kaunu ir kodėl paminklas pastatytas ne miesto centre, bet parke, kurį supa daugiausia daugiabučiai.

Kauno savivaldybės administracijos Užsienio ryšių skyriaus vedėja Lina Duobaitė sakė, kad tai Indijos konsulato dovana.

Ji pasakojo, kad 2019 metų rugpjūčio mėnesį Kaune lankėsi Indijos viceprezidentas Venkaiah Naidu.

„Jis užsiminė, kad įamžinti ryšius tarp mūsų šalių būtų galima Kaune pastatant Indijos nacionalinio herojaus M.Gandhi biustą. Tuo metu kaip tik artėjo Baltijos kelio 30-metis, o M.Gandhi ir įkūnija nesmurtinio, taikaus pilietinio pasipriešinimo idėjas“, – sakė L.Duobaitė.

Kadangi Kaune nėra tiesiogiai su Indija ar su M.Gandhi susijusių vietų, pasitarus su Lietuvos dailininkų sąjunga vieta biustui buvo parinkta Draugystės parke.

„Nors ši vieta ir neturi tiesioginių sąsajų su Indija, parko pavadinimas asocijuojasi su draugyste ir tarptautiniu bendradarbiavimu. Ateityje čia galbūt galėtų atsirasti ir daugiau atminimo ženklų ar meno objektų, susijusių su miesto partneriais“, – sakė savivaldybės administracijos atstovė.

M.Gandhi biustas buvo pastatytas tyliai, jo sukūrimą ir pastatymą finansavo Indijos konsulatas. Oficialus atidarymas įvyks, kai baigsis koronaviruso pandemija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.