Neries „Vamzdis“ mieste gali nebesijausti vienišas

Jeigu Senamiestyje ar Naujininkuose netrukus atsiras senas sovietinis surūdijęs garažas, vilniečiai neturėtų kreiptis į savivaldybę prašydami jį nukelti. Mat tai – šiuolaikinė skulptūra „Privatus laikas“.

Panašu, kad skulptūra „Privatus laikas“ savo gilia mintimi gali pranokti net ir „Krantinės arką“.
Panašu, kad skulptūra „Privatus laikas“ savo gilia mintimi gali pranokti net ir „Krantinės arką“.
Panašu, kad skulptūra „Privatus laikas“ savo gilia mintimi gali pranokti net ir „Krantinės arką“.
Panašu, kad skulptūra „Privatus laikas“ savo gilia mintimi gali pranokti net ir „Krantinės arką“.
V.Urbanavičiaus „Krantinės arka“ net ir praėjus dešimčiai metų vis dar kaitina aistras.
V.Urbanavičiaus „Krantinės arka“ net ir praėjus dešimčiai metų vis dar kaitina aistras.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 16, 2021, 11:33 AM

Garažas kaip šiuolaikinio meno skulptūros idėja. Taip menininko Dano Aleksos kūrinį „Privatus laikas“ pristato viešoji įstaiga „Artišokai“, dalyvaujanti konkurse „Kuriu Vilnių“.

Jau netrukus paaiškės, ar garažui lemta tapti dar vienu miesto akcentu. Kokiu – jau kita kalba. Galima neabejoti, kad dėl tokio meno kūrinio užvirs audringos diskusijos.

Taip jos virė ir tebeverda dėl Vlado Urbanavičiaus skulptūros „Krantinės arka“, vilniečių pramintos tiesiog „Vamzdžiu“.

Jau tiktų ir Naujininkai

Kurioje miesto vietoje įkurti garažą, pavadintą „Privačiu laiku“, – „Artišokų“ atstovės Akvilės Žilionytės galvos skausmas.

Buvo siūlyta Drujos gatvė, Naugarduko skveras, tačiau A.Žilionytė „Sostinei“ to nepatvirtino.

Gali būti, jog taip ji elgėsi dėl to, kad nebuvo gavusi Senamiesčio bendruomenės ar seniūnijos pritarimo. Tai ieškant vietos meno kūriniui yra būtina.

Be to, prieš tokią skulptūrą Senamiestyje, kur taikomos griežtos apsaugos taisyklės, greičiausiai sukiltų ir paveldosaugininkai. Todėl A.Žilionytė užsiminė, kad jai bus ieškoma vietos Naujininkuose.

Yra ir kitas sumanymas – skulptūrą įkurdinti prie šiuolaikiškų biurų pastatų.

Siūlo pažvelgti plačiau

Kaip ir visi šiuolaikiniai menininkai, A.Žilionytė apie skulptūros idėją aiškino labai sudėtingai.

Pasirodo, kad tai skulptūra apie miesto raidos procesus. „Pastaruoju metu daug kalbama apie sovietmečio palikimą, kaip jis dera mieste, ar tai būtų skulptūros, ar pastatai, kiti objektai. Tačiau miesto vaizdas nėra vien ideologijų nulemtų procesų rezultatas.

Vyresniajai kartai ši skulptūra gali asocijuotis su sovietiniu palikimu, bet, žvelgiant plačiau, skulptūra turėtų kalbėti apie platesnius urbanistinės raidos kontekstus. Garažai vienas ant kito – tarytum vertimasis kūlversčiais perkonstruojant miesto erdves, infrastruktūras“, – dėstė A.Žilionytė.

Anot jos, autorius pristato garažo kaip šiuolaikinio meno skulptūros idėją. 2015 metais skulptūra „Privatus laikas“ buvo eksponuojama tarptautinėje meno mugėje „ArtVilnius“. Po mugės garažai buvo grąžinti jų savininkams ir toliau naudojami pagal pirminę paskirtį.

Dabar naujai skulptūrai pagaminti metalinių garažų netrūks, nes naikinamos jų bendrijos. Garažus savininkai parduoda ir po 100 eurų – tereikia juos patiems nusikelti.

Skulptūra bus kuriama iš dviejų surūdijusių metalinių garažų. Skulptūros forma primins deimantą ar kristalą ir tai, A.Žilionytės nuomone, labai svarbu.

„Tai nuoroda į ilgalaikius procesus, tuos istorijos gelmėse slypinčius dėsningumus, per griuvėsius žmoniją vedančius pažangos kryptimi“, – įsitikinusi ji.

Už idėją – nemenka suma

Kad vienas iš kūrinių konkursui „Kuriu Vilnių“ būtų garažas, pageidavo ji rengianti savivaldybė. Jos atstovai, pernai pristatydami ketvirtą kartą rengiamą konkursą, patys apie tai užsiminė. Menininkams tik to ir reikėjo.

Beje, konkurse „Kuriu Vilnių“ menininkai gali laimėti net iki 70 tūkst. eurų, pasiūlydami idėją ir ją realizuodami pasirinktoje sostinės erdvėje. Iš viso idėjoms įgyvendinti savivaldybė skirs 0,5 mln. eurų.

Pristatydamas konkursą sostinės meras Remigijus Šimašius aiškino, kad meno kūriniai ypač laukiami prioritetinėse šiame programos etape miesto erdvėse – Karoliniškėse, Fabijoniškėse ir Naujininkuose.

Juk Karoliniškės ir Fabijoniškės iki šiol dar nesulaukė nė vieno „Kuriu Vilnių“ objekto, o Naujininkai yra sparčiai besikeičiantis rajonas, turintis ambiciją tapti miesto vartais, jame norėtųsi sutvarkyti viešąsias erdves, pagyvinti gyvenamąją aplinką.

Piestu stojo pats meras

Neries krantinėje vadinamasis „Vamzdis“ pastatytas 2009-aisiais. Kai R.Šimašius palaimino sovietinių „baibokų“ nuo Žaliojo tilto nukėlimą, kalbėta, kad toks pat likimas ištiks ir „Krantinės arką“.

Tai patvirtino ir tuometė savivaldybės administracijos direktorė Alma Vaitkunskienė, tačiau jos žodžius paneigė R.Šimašius.

O A.Vaitkunskienė minėjo, kad vieną iš miesto tarybos komitetų buvo pasiekęs visuomenininkų prašymas nugriauti šią skulptūrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.