Ekspedicija po neišgalvotus pasaulius – ant Klaipėdos pastato sienos

Buvusi apšiurusi vieno pastato Klaipėdos centre siena dabar ne tik traukia praeivių dėmesį, bet ir priverčia stabtelti bei fotografuoti ant jos atsiradusią mergaitę su žuvimis. 

Mergaitė su žuvimis įsikūrė ant pastato J.Janonio gatvėje sienos.<br>A.Pilaitienės nuotr. 
Mergaitė su žuvimis įsikūrė ant pastato J.Janonio gatvėje sienos.<br>A.Pilaitienės nuotr. 
Pirmojo kūrinio autoriai Ž.Amelynas (kairėje) ir T.Šimkus.<br>A.Pilaitienės nuotr. 
Pirmojo kūrinio autoriai Ž.Amelynas (kairėje) ir T.Šimkus.<br>A.Pilaitienės nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 5, 2021, 7:19 PM

Šis J.Janonio gatvės pastatą šalia Lietuvininkų aikštės papuošęs kūrinys –  Klaipėdos gatvės meno projekto „Aš nesu tik siena“ startas ir vienas iš „Klaipėda – Europos jaunimo sostinė 2021” Erdvės platformos projektų.

Pasak kūrybos vadovo Mariaus Tumšio, projekto idėja – paryškinti nesaugias ir apleistas miesto erdves, o pavadinimas „Aš nesu tik siena“ slepia mintį, kad ir sienos turi savą istoriją.

Kai kurie pastatai nugriaunami net ir „neprakalbėję“, o šiuo projektu siekiama, kad jie prabiltų. 

Pirmojo darbo „Ekspedicija po neišgalvotus pasaulius“ autoriai –  kauniečiai menininkai Žygimantas Amelynas ir Tada Šimkus.

Naujasis kūrinys ant sienos pasakoja apie mergaitę, kuri visai nenorėjo užaugti. Jai labiausiai patikdavo atsiversti pasaką, pasaulio žemėlapį ar gyvūnų enciklopediją ir mintimis keliauti į įvairiausius visatos kampelius – ji klajojo kosmose, jodinėjo žuvimis skraiduolėmis, o mama sugrąžindavo į realybę.

„Jei kažkada nebūtų fantazavę didieji mokslininkai ir menininkai, dabar neturėtume lėktuvų, muzikos, paveikslų, filmų, knygų. Todėl leiskime sau ir mažiesiems ekspeditoriams svajoti ir tikėti, nes tai, kas realu ir nerealu, skiria tik dvi raidės“ – ragina projekto organizatoriai.

Šis projektas – ne vienadienis. Suburta trisdešimties menininkų iš visos Lietuvos komanda, sutarta su pastatų savininkais, kurie norėtų, kad jų namai taptų patrauklesni.

Planuojama atgaivinti Taikos prospekto žiedą: tikimasi, kad čia esančios keturios požeminės perėjos taps meno galerija po atviru dangumi.

Nauji meno kūriniai papuoš Vasaros estradą, tvorą prie Klaipėdos irklavimo centro, betoninę tvorą Pirmojoje Melnragėje, pastatus Laukininkų, Priešpilio gatvėse. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.