Pirmą kartą pristatytas garsaus grafiko fotografijų archyvas, kurį išsaugojo šeima

Vilniaus grafikos meno centro galerijoje „Kairė-dešinė“ surengta paroda „Vytautas Jurkūnas (1910–1993). Grafikas su fotokamera“.

Vytautas Jurkūnas. „Autoportretas prie pietos“. 1937–1939 m. (Fragmentas).<br>Organizatorių nuotr.
Vytautas Jurkūnas. „Autoportretas prie pietos“. 1937–1939 m. (Fragmentas).<br>Organizatorių nuotr.
Vytauto Jurkūno fotografija.<br>Organizatorių nuotr.
Vytauto Jurkūno fotografija.<br>Organizatorių nuotr.
Vytautas Jurkūnas. „Autoportretas prie pietos“. 1937–1939 m.<br>Organizatorių nuotr.
Vytautas Jurkūnas. „Autoportretas prie pietos“. 1937–1939 m.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 10, 2021, 7:29 PM

Lietuvos grafikos klasiku laikomas Vytautas Jurkūnas vyresnysis (1910–1993) daugeliuižinomas kaip talentingas knygų iliustruotojas. Sovietmečiu jis daug metų dėstė LSSRvalstybiniame dailės institute, formavo ne vieną grafikų kartą.

Tačiau apie dailininko ankstyvąją ir karo metų kūrybą, aprėpiančią 1929–1945 m., žinome palyginti nedaug. Tarpukariu Jurkūnas sukūrė reikšmingų darbų socialinės kritikos, karo temomis; be kitų,ir nacionalinės reikšmės kūrinį – pirmąjį Lietuvoje modernų estampų ciklą „Žvejai“(1937–1939). Vėliau, Antrojo pasaulinio karo pabaigoje, sukurtas vienas žinomiausių „Didijį Tėvynės“ karą reflektuojančių lietuvių dailės kūrinių – ciklas „Hitlerinių okupantų žvėriškumai“ (1945–1946).

Permąstyti šį dailininko kūrybos tarpsnį paskatino ne tik jo dvikryptė kūrybinė saviraiška, bet ir lig šiol neviešintas Jurkūno fotografijų archyvas,priklausantis dailininko šeimai. Nors nėra žinoma, kiek jis fotografavo, archyve išlikę daugiau nei 500 negatyvų ir kontaktinių atspaudų.

Jurkūno fotografinė veikla atskleidžia ne tik naujų biografijos ir kūrybos detalių, bet ir praplečia žinias apie fotografavusių Kauno meno mokyklos auklėtinių fenomeną.

Parodoje eksponuojami grafikos kūriniai, fotografijos ir dokumentinė medžiaga siūlo kompleksiškiau pažvelgti ne tik į Jurkūno, bet ir į 4-ojo dešimtmečio lūžio kartos dailininkų pasaulėžiūrą, paveiktą nacionalinio tapatumo paieškų ir modernizacijos procesų.

Parodos proga išleistas ir katalogas, kuriame pirmą kartą išsamiai pristatomi Jurkūno ankstyvieji grafikos kūriniai ir jo fotografinė veikla. Tiek parodos eksponatai, tiek kataloge skelbiamos reprodukcijos ir dokumentinė medžiaga sutelkti iš dailininko sūnaus Vytauto Jurkūno jaunesniojo archyvo, Lietuvos nacionalinių muziejų rinkinių ir atminties institucijų.

Parodos kuratorė ir leidinio sudarytoja – Gabrielė Radzevičiūtė. Grafikos dizainas – Joana Siniavskaja. Organizatorius – Vilniaus grafikos meno centras. Rėmėjas – Vytauto Jurkūno šeima.

Projektą iš dalies finansuoja: Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos dailininkų sąjunga. Partneriai: Kauno apskrities viešoji biblioteka, Lietuvos centrinis valstybės archyvas, Lietuvos ypatingasis archyvas, Lietuvos literatūros ir meno archyvas, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Lietuvos nacionalinis dailės muziejus, Lietuvos nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus, Vilniaus universiteto Grafikos kabinetas.

Paroda „Vytautas Jurkūnas (1910–1993). Grafikas su fotokamera“ Vilniaus grafikos meno centro galerijoje „Kairė-dešinė“ veiks iki liepos 10 dienos. Lankymas – nemokamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.