Grūšlaukės bažnyčią papuošė skulptoriaus Antano Mončio Kryžiaus kelio stotys

Sekmadienį per Šv.Mato atlaidus Grūšlaukėje, Šv.Jono Nepomuko bažnyčioje, atidaryta fotografijų paroda „Antano Mončio (1921–1993) Kryžiaus kelio stotys. Laonas“. Anksčiau eksponuota Palangos švnč.Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje, o dabar lankanti skulptoriaus ir jo tėvų amžinojo poilsio vietą, ši paroda – padėka gimtajai žemei, jos žmonėms, skulptoriaus tėvams.

Viena A.Mončio Kryžiaus kelio stočių.
Viena A.Mončio Kryžiaus kelio stočių.
Viena A.Mončio Kryžiaus kelio stočių.
Viena A.Mončio Kryžiaus kelio stočių.
Viena A.Mončio Kryžiaus kelio stočių.
Viena A.Mončio Kryžiaus kelio stočių.
Vienas A.Mončio plakatų, eksponuojamų Grūšlaukės bibliotekoje.
Vienas A.Mončio plakatų, eksponuojamų Grūšlaukės bibliotekoje.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 19, 2021, 3:33 PM

„Gera matyti šią parodą tose apylinkėse, kurios buvo brangios A.Mončiui. Tai tarsi įrėmina jo paties gyvenimą: netoli – gimtoji vieta Mončių kaimas, parodoje – įspūdinga kūryba, jungianti Lietuvą ir Prancūziją, šalia – Grūšlaukės kapinaitės, amžinoji poilsio vieta“, – sakė Antano Mončio namų-muziejaus direktorė, menininko dukterėčia Loreta Birutė Turauskaitė ir pridūrė, kad tuo pačiu metu šią parodą papildo kita – Kretingos rajono savivaldybės M.Valančiaus viešosios bibliotekos Grūšlaukės filiale eksponuojami A.Mončio plakatai.

A.Mončio namų-muziejaus kartu su partneriais – Palangos miesto savivaldybe, Grūšlaukės biblioteka ir bendruomene – surengtoje fotografijų parodoje „Antano Mončio (1921–1993) Kryžiaus kelio stotys. Laonas“ pateikiamas pasakojimas apie vieną ankstyviausių ir įspūdingiausių menininko projektų, kurio metu buvo sukurta 14 Kryžiaus kelio stočių, kelio madonos ir šv. uozapo skulptūros Laone esančiai Šv.Marcelio bažnyčiai.

Yra žinoma, kad 1952 m. buvo parengtas šiai šventovei sukurtų kūrinių ekspozicinis pristatymas, kuris tapo pirmąja asmenine A.Mončio kūrinių paroda.

Įvertinant didelę šių kūrinių meninę ir estetinę vertę, svarbią reikšmę lietuvių dailės kontekste, minint skulptoriaus gimimo šimtmetį, Lietuvoje nuspręsta surengti tam skirtą parodą. Kadangi fiziškai perkelti bareljefų ir skulptūrų neįmanoma, kūriniai atspindėti fotografijose.

Pasak L.B.Turauskaitės, taip šiuo metu pajūryje natūraliai susiklostė A.Mončio biografinis-kūrybinis kelias. Čia atvykusieji galės susidaryti atitinkamą ir lankstų vienos dienos maršrutą: aplankyti gimtąjį menininko Mončių kaimą, Grūšlaukės šv.Jono Nepomuko bažnyčioje eksponuojamą fotografijų parodą ir pažinti sakralius A.Mončio kūrinius, tuomet užsukti į Kretingos rajono savivaldybės M.Valančiaus viešosios bibliotekos Grūšlaukės filiale eksponuojamų A.Mončio plakatų parodą ir pažinti jo pasaulietinę kūrybą, aplankyti Grūšlaukės kapinaitėse esantį menininko kapą, o vėliau atvyti į Palangoje esančius A.Mončio namus-muziejų.

Grūšlaukėje surengtos A.Mončio atminimui skirtos parodos veiks iki spalio 30 dienos.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.