„JCDecaux premija 2021“ – už įžvalgų queer bendruomenės patirčių atspindį

Šiuolaikinio meno centras (ŠMC) ir lauko reklamos kompanija „JCDecaux Lietuva“ paskelbė, kas šiemet tapo jų bendro projekto – konkursinės parodos „JCDecaux premija. Tarpai“ – nugalėtoju ir publikos prizo laureatu.

Parodos laureato D.V.Aukščiūno kūrinio fragmentas.<br>M.Savičiūtės nuotr.
Parodos laureato D.V.Aukščiūno kūrinio fragmentas.<br>M.Savičiūtės nuotr.
D.V. Aukščiūno kūrinys „Gniauždamas stipriai jaučiuosi saugiai“.<br> L.Skeisgielos nuotr.
D.V. Aukščiūno kūrinys „Gniauždamas stipriai jaučiuosi saugiai“.<br> L.Skeisgielos nuotr.
 „JCDecaux premija 2021“ publikos simpatijų prizas atiteko I.K.Ski.<br>M.Savičiūtės nuotr.
 „JCDecaux premija 2021“ publikos simpatijų prizas atiteko I.K.Ski.<br>M.Savičiūtės nuotr.
E.Razumaitės kūrinys „Radikali tolerancija“ gavo specialų paminėjimą.<br> L.Skeisgielos nuotr. 
E.Razumaitės kūrinys „Radikali tolerancija“ gavo specialų paminėjimą.<br> L.Skeisgielos nuotr. 
E.Razumaitės kūrinys parodoje“JCDecaux premija 2021“ buvo įvertintas specialiuoju paminėjimu.<br>M.Savičiūtės nuotr.
E.Razumaitės kūrinys parodoje“JCDecaux premija 2021“ buvo įvertintas specialiuoju paminėjimu.<br>M.Savičiūtės nuotr.
Pagrindinė „JCDecaux premija 2021“ atiteko D.V.Aukščiūnui.<br>M.Savičiūtės nuotr.
Pagrindinė „JCDecaux premija 2021“ atiteko D.V.Aukščiūnui.<br>M.Savičiūtės nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2021-10-29 11:32

Tarptautinė komisija pagrindinį apdovanojimą ir piniginę premiją skyrė menininkui Deividui Vytautui Aukščiūnui už videoinstaliaciją „gniauždamas tvirtai jaučiuosi saugiai“. Menininkui atiteko lauko reklamos kompanijos „JCDecaux Lietuva“ įsteigta 4000 Eur premija bei galimybė savo darbus eksponuoti lauko reklamos erdvėse.

Tarptautinė vertinimo komisiją šiemet sudarė meno ekspertai iš skirtingų šalių: kuratorė Inga Lāce (Latvija), kuratorius Liutauras Matulionis van Hookas (JAV), kuratorė ir rašytoja Àngels Miralda. (Nyderlandai).

Komisijos narius savo konceptualumu sužavėjo visi parodoje pristatytų menininkų kūriniai, o menininkui D.V.Aukščiūnui vienbalsiai buvo nuspręsta skirti pagrindinę premija už darbą „gniauždamas tvirtai jaučiuosi saugiai“.

„JAV gimęs lietuvių kilmės menininkas šių metų parodai sukūrė itin asmenišką ir poetišką kūrinį, įžvalgiai atspindintį bendruomenės patirtį ir politinius bei kultūrinius įvykius tarptautiniu mastu. Menininko filme plūduriuojančios figūros atrodo pasiklydusios baltame rūke. Jų tariami žodžiai aidi erdvės platybėse ir sukuria tiek praradimo, tiek priklausymo pojūtį, sykiu tapdami užuominomis apie queer tapatybės idėjas, virstančias estetine ir egzistencine patirtimi.

Videodarbe kalbama apie sudėtingą individualių bei bendruomeninių laisvių ir suvaržymų – neretai atsirandančių dėl vyraujančių socialinių normų – santykį,“ – rašoma vertinimo komisijos laiške.

Tarptautinė komisija nusprendė skirti ir specialųjį paminėjimą, kuris atiteko menininkei Eglei Razumaitė už kūrinį „Radikali tolerancija“. Pasak vertinimo komisijos, šis darbas nusipelnė svarbaus paminėjimo, nes kelia aktualią diskusiją apie modernios paveldosaugos problemas bei kviečia apmąstyti praeitį prieš žengiant į ateitį.

E.Razumaitei projekto „JCDecaux premija“ partneris Prancūzų institutas Lietuvoje kartu su asociacija „Videoformes“ dovanoja galimybę apsilankyti meno rezidencijoje Prancūzijos Klermono-Ferano mieste.

Paroda „JCDecaux premija“ pirmą kartą savo istorijoje buvo perkelta į neįprastą vietą ir ekspozicija įkurta ne ŠMC, o Kompozitorių namuose Vilniaus Žvėryno rajone. Parodos lankytojai tradiciškai turėjo galimybę ir patys išrinkti savo favoritą bei balsuoti už jiems labiausiai patikusį kūrinį.

Daugiausiai publikos simpatijų sulaukė menininkė Ieva Kotryna Ski ir jos videokūrinys „Smegduobė“, kuris, atsispirdamas nuo geologinių darinių bei menininkės senelio geologo Vytauto Narbuto tyrinėjimų, leidžiasi smegduobių atveriamais takais. Publikos simpatijų prizas menininkei suteiks galimybę savo darbus eksponuoti „JCDecaux Lietuva“ lauko reklamos erdvėse.

„Džiaugiuosi, kad jau šeštus metus mūsų ir ŠMC komandų rengiamas konkursas suteikia kūrėjams galimybę sukurti naujus darbus bei juos plačiai pristatyti visuomenei.

Sveikinu visus menininkus ir laureatus, kurių kūriniai šiemet labai aiškiai kuria dialogą su visuomenei aktualiomis temomis bei skauduliais. Tikiuosi, kad ši paroda bei įvertinimai visiems kūrėjams bus motyvacija ir įkvėpimas tęsti kūrybinį kelią bei daryti pokytį mūsų kasdienybėje,“ – sakė „JCDecaux Lietuva“ vadovė Žaneta Fomova.

Pasak ŠMC direktoriaus Kęstučio Kuizino, šis projektas jau tapo ir sėkmingos partnerystės, ir puikiu  kūrėjų platesnio prisistatymo pavyzdžiu.

„Manau, kad pradedantiems kūrėjams yra itin svarbu turėti galimybę sukurti naujus kūrinius, juos viešai parodyti, sulaukti dėmesio ir užmegzti diskusiją su žiūrovais.

Nauja parodos vieta kėlė savų iššūkių ekspozicijai, tačiau visi puikiai su tuo susitvarkė ir publikai sukūrė išskirtinę patirtį.

Žinau, kad kūrėjams, kurių dalis gyvena ne Lietuvoje yra itin svarbus yra palaikymas – tiek artimųjų, tiek kitų menininkų, tiek svarbių institucijų, tiek ir žiūrovų. Tad dėkoju visiems, apsilankiusiems parodoje ir susidomėjusiais šių menininkų kūryba.“

Šiemet iš beveik šimto konkursui pateiktų paraiškų kuratoriai Milda Dainovskytė ir Vytenis Burokas atrinko penkis menininkų projektus.

Parodoje „JCDecaux premija 2021“ naujus kūrinius buvo pakviesti sukurti menininkai Deividas Vytautas Aukščiūnas, Maarten Brijker, Eglė Razumaitė, Ieva Kotryna Ski ir Naglis Kristijonas Zakaras. Iš jų kūrinių konceptualią ekspoziciją formavo architektas Vladas Suncovas.

Šeštoji konkursinė paroda „JCDecaux premija 2021: Tarpai“ iki spalio 31 d. veiks Kompozitorių namuose Vilniuje (A.Mickevičiaus g. 29), ekspozicija atvira II–VII nuo 14 iki 20 val. Parodos lankymas nemokamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.