Fotografijos savaitgalis – įdomiausios Lietuvos nuotraukos tiesiai iš kūrėjų rankų

„Norisi parodyti, kad fotografija, jos atspaudai – ir kolekcinė vertybė, o ne vien vaizdelis, kuris renka patiktukus feisbuke arba instagrame“, – ištarė naujos fotografijos šventės rengėjas Jonas Staselis.

Kviečia į pirmąjį Fotografijos savaitgalį.<br>M.Patašiaus ir leidėjų nuotr.
Kviečia į pirmąjį Fotografijos savaitgalį.<br>M.Patašiaus ir leidėjų nuotr.
Jonas Staselis mano, kad trūksta vietų, kur būtų galima nusipirkti fotografiją.<br>M.Patašiaus nuotr.
Jonas Staselis mano, kad trūksta vietų, kur būtų galima nusipirkti fotografiją.<br>M.Patašiaus nuotr.
Dūmų fabrike.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dūmų fabrike.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vokietijos leidykla „Steidl“ išleido jau trečiąją Lietuvos fotomeno klasiko Antano Sutkaus fotografijų knygą. Šį kartą tai – „Children“ („Vaikystė“).<br>Leidėjų nuotr.
Vokietijos leidykla „Steidl“ išleido jau trečiąją Lietuvos fotomeno klasiko Antano Sutkaus fotografijų knygą. Šį kartą tai – „Children“ („Vaikystė“).<br>Leidėjų nuotr.
Naujausiame Romualdo Požerskio fotografijų albume – žinomi menininkai ir jų mūzos.<br>Leidėjų nuotr.
Naujausiame Romualdo Požerskio fotografijų albume – žinomi menininkai ir jų mūzos.<br>Leidėjų nuotr.
Dūmų fabrike.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dūmų fabrike.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Nov 25, 2021, 4:25 PM, atnaujinta Nov 26, 2021, 11:34 AM

Ateinantį šeštadienį Vilniaus „Dūmų fabrike“ pirmąkart vyks Fotografijos savaitgalis. Jo programoje – fotografijų mugė, į kurią savo darbus atveš patys autoriai, diskusijos, naujų fotoalbumų pristatymai.

Menininkus traukia ne Užupis

„Ypač smagu, kad tai ne kokios nors institucijos, o pačios fotografų bendruomenės organizuojamas renginys. Ir Dūmų fabrikas, kuriame vyks šis fotografų susibūrimas, – dar gana nauja kultūros erdvė, tačiau labai įdomi, joje gali tilpti tikrai daug žmonių ir kūrinių. Yra ir kavinė, ir poilsio zona.

Karantino metu Dūmų fabriko iniciatyva vyko fotografinis projektas, kurio metu menininkai savaip tyrinėjo įvairiais stereotipais apaugusį Naujosios Vilnios rajoną“, – pasakojo viena „Fotografijos savaitgalio“ iniciatorių, žinoma fotografė Dovilė Dagienė.

Nemėgstantiems į renginius važiuoti automobiliu, D. Dagienė siūlo išbandyti kelionę traukiniu, nes gana neilgas kelias nuo Vilniaus Geležinkelio stoties iki Naujosios Vilnios driekiasi per itin gražias vietas. Tie, kurie senokai nebuvo šiame sostinės rajone, gali nustebti, kaip smarkiai jis yra pasikeitęs. Šiuo metu jau ne Užupis, o Naujoji Vilnia yra ta vieta, kurioje ypač gausiai kuriasi menininkai.

Todėl ir fotografai, ilgą laiką buvę gana reti šalyje vykstančių meno aukcionų ir mugių svečiai, būtent čia nusprendė susitikti su žiūrovais akis į akį ir pristatyti jiems tikrai išsamią mūsų fotografijos panoramą.

Suvažiuos iš visos Lietuvos

„Lietuvoje atsiranda vis daugiau žmonių, kurie gali sau leisti įsigyti ne tik pirmojo būtinumo prekių, bet ir mėgautis meno kūriniais. Tik mūsų kolekcininkams iki šiol tapybos ar grafikos paveikslo kūrimas – įdomus, paslaptingas procesas, o fotografija – labai paprastas, kasdienis.

Todėl žmonės už fotografijas dažnai nenori mokėti tiek pat kaip už paveikslą. Nors meninių fotografijų tiražai pasaulyje – apie 30 atspaudų, ne ką didesni nei grafikos darbų tiražai“, – situaciją pakomentavo fotografas Tadas Kazakevičius.

Fotografijos savaitgalyje bus galima per vieną dieną pamatyti visas fotografijos pasaulio aktualijas, nes rengėjams pavyko į renginį sukviesti įvairiausio braižo kūrėjus iš visos Lietuvos.

Nuo tokių garsių Lietuvos fotografijos mokyklos atstovų kaip Antanas Sutkus, Aleksandras Macijauskas ar Romualdas Požerskis iki šių dienų solidžių pasaulinių nuotraukų konkursų laimėtojų Dovilės Dagienės ar Tado Kazakevičiaus. Dalyvaus ir meniniais eksperimentais pagarsėję Gintautas Trimakas, Violeta Bubelytė, Remigijus Treigys, reportažinės fotografijos virtuozas Ramūnas Danisevičius, Dainius Labutis, scenos meno metraštininkas Dmitrijus Matvejevas.

– Kaip kilo mintis sukviesti fotografus ne į parodą ar kūrybinę stovyklą, o į Lietuvoje neįprastą renginį, kurį būtų galima pavadinti fotografijos muge? – paklausiau 49 metų fotografo J.Staselio.

– Kai pradėjome kolegas kviesti į renginį, netikėtai paaiškėjo: daugelis apie ką nors panašaus galvojo. Šių metų Vilniaus meno mugėje pradėjome kalbėtis apie tai, kad sostinėje nėra vietos, kur būtų galima įsigyti nuotraukų.

– Keista tai girdėti, nes Vilniaus centre yra net dvi Fotomenininkų sąjungos galerijos.

– Tai daugiau parodinės, nekomercinės erdvės. Vietos, kur nuėjęs galėtum išsirinkti patikusį įvairių fotografų darbą ir jį čia pat įsigyti, nėra. Bendraudamas ir su fotografijos mėgėjais, ir su kolegomis supratau: daugelis žmonių nori, kad pirmasis kontaktas su kūriniu vyktų neutralioje erdvėje, o ne fotografo studijoje.

Fotografijos savaitgalyje mes ir pabandysime sukurti tokią situaciją, kai atėję žmonės gali pamatyti daug fotografijų, prie kurių jau nurodytos kainos.

Parodose dažniausiai tokių dalykų nebūna, o paklausęs jam patikusio darbo kainos žmogus tarsi įsipareigoja jį įsigyti.

– Ar tiesa, kad jūs pats buvote sumanęs atidaryti fotografijos galeriją-parduotuvę?

– Taip, su žmona puoselėjome idėją sukurti galeriją, kurioje kiekvienas fotografas turėtų savo stalčių. Atėjus lankytojui galima būtų tą stalčių atidaryti ir parodyti autorines fotografijas – įvairių serijų, skirtingo formato, atliktas autoriaus pasirinkta atspaudo technika. Šią vasarą net buvome pradėję ieškoti patalpų, bet supratome, kad nuomos kainos – neįkandamos.

Dar dirbdamas Fotomenininkų sąjungoje buvau sumanęs, kad šalia parodinių erdvių galėtų egzistuoti parduotuvė, kurioje galima būtų pamatyti ir įsigyti kūrinį, kurį išsirenki internetinėje tos parduotuvės svetainėje.

– Kai kalbama apie fotografijų įsigijimą, kolekcionavimą, dažniausiai iškyla tiražo klausimas. Juk fotografija – nesunkiai tiražuojamas menas. Ar Fotografijos savaitgalyje bus galima įsigyti ir mažo tiražo kūrinių?

– Taip, šio renginio tikslas – pristatyti mažo tiražo kūrinius, kuriuos tikrai verta kolekcionuoti. Todėl paprašėme visų dalyvių, kad atsivežtų daugiau tokių, o ne atviro tiražo fotografijų. Tai gali būti ir vienetiniai kūriniai kaip R.Treigio, kuris iš vieno negatyvo dažnai atspaudžia vos kelis darbus.

Vadinamieji mažo tiražo arba tiesiog tiražiniai darbai – lyg ir garantija pirkėjui, kad autorius nesukurs daugiau atspaudų, nei nurodyta.

Tai gali būti 7, 15 ar 20 skirtingo dydžio tos pačios fotografijos variantų, todėl ir jų kaina didesnė.

Kadangi dabar žmonės telefonais fotografuoja beveik kasdien, tai formuojasi nuomonė, kad fotografija gyvuoja tik įrenginiuose – telefonų, planšečių, kompiuterių ekranuose. O mes norime priminti, kad ji gali tapti ir vertingos kolekcijos dalimi. Ar tiesiog paskatinti tą kolekciją pradėti.

– Dažnai manoma, kad meno kolekcionavimas – pinigų investavimas į kūrinius, tačiau iš tiesų paveikslai ar fotografijos kolekcionuojami ir vien savo malonumui?

– Tikrai taip. Fotografijų įvairovė – didžiulė. Vienas žmogus gali rinkti darbus, kurie jam primena vaikystę, kitas – gamtos ar miesto fotografijas, o trečias – šiuolaikinių performansų ar mėgstamų spektaklių nuotraukų kolekciją.

Neseniai kalbėjausi su vienu žmogumi, kuris pasakė, kad lietuviai jau turi finansinių galimybių kurti tikrai įdomias ir savitas meno kolekcijas, bet jiems reikia parodyti kelią – sudominti, pasiūlyti.

– Juolab kad meno kūrinio įsigijimas – ir parama mėgstamam autoriui, savo šalies meninės kultūros lygio palaikymas. Neatsitiktinai nuo seno geru žodžiu minimi įvairiausi mecenatai ir kolekcininkai.

– Kai žmogus nusiperka fotomeno kūrinį, jis ne tik papildo kolekciją ar įprasmina savo asmeninę erdvę. Pats įsigijimo faktas autoriui – tarsi patvirtinimas, kad ir kitiems įdomu ir tai, ką fotografas daro. Padrąsinimas, stimulas tęsti kūrybinę veiklą, nepapulti į komercinės fotografijos spąstus.

Todėl ypač norėtųsi pabrėžti, kad Fotografijos savaitgalis – ne paroda su ją lydinčiomis diskusijomis. Kiekvienas fotografas turės savo stalą, vietą savo fotografijoms parodyti.

Didžiosiose mugėse autorių darbus pristato galerijos ar leidyklos, o čia patys kūrėjai parodys, ką norėtų pasiūlyti publikai.

Žinau, kad R. Požerskis atsiveš ne tik fotografijas, bet ir savo darbų albumus. Taigi ir juos galima bus įsigyti už savikainą ir net su fotografo autografu.  Naujausią savo fotografijų albumą specialiame renginyje publikai pristatys ir Rimantas Dichavičius.

Šalia tiražuotų darbų ant fotografų stalų bus vietos ir atviro tiražo darbams, kurių kainos įkandamos net ir akcento savo erdvei ieškantiems studentams ar moksleiviams. O savaitgalio diskusijose galima bus sužinoti nemažai įdomybių apie šiuolaikinės fotografijos technologijas, atspaudams naudojamo popieriaus bei rašalų įvairovę, apie analoginės fotografijos užkulisius, ir apie kolekcionavimo subtilybes bei naujoves.

* * *

Fotografijos savaitgalio dalyviai: Virgilijus Augulis – Usinavičius, Algirdas Bakas, Arūnas Baltėnas, Svetlana Batura, Dovilė Dagienė, Ramūnas Danisevičius, Rimantas Dichavičius, Inga Dinga, Artūras Jendovickis, Agnė Jonkutė, Tadas Kazakevičius, Daiva Kairevičiūtė, Liucija Karalienė, Gintas Kavoliūnas, Arūnas Kulikauskas, Dainius Labutis, Alvydas Lukys, Aleksandras Macijauskas, Paulius Makauskas, Dmitrijus Matvejevas, Raimondas Paknys, Emilija Petrauskienė, Romualdas Požerskis, Monika Požerskytė Kalvelė, Gediminas Pranckūnas, Andrius Repšys, Tania Serket, Greta Skaraitienė, Vygintas Skaraitis, Rita Stankevičiūtė, Jonas Staselis, Antanas Sutkus, Remigijus Treigys, Gintautas Trimakas, Justina Tulaitė, Artūras Valiauga, Andrej Vasilenko, Paulius Zavadskis, Saulius Žiūra, (sąrašas tikslinamas).

PROGRAMA:

11.00 – Kultūrinio tyrimo pristatymas „Vieta ir laikas: Naujoji Vilnia“: Dovilė Dagienė, Tadas Kazakevičius, moderuoja Zigmas Pakštaitis.

13.00 – Pokalbis „Skaitmeninė ir analoginė spauda: seserys ar konkurentės?“: Andrius Repšys, Gintas Kavoliūnas, moderuoja Jonas Staselis.

15.00 – Diskusija: „Fotografijų kolekcionavimas: realybė ir prasmė“: Simona Skaisgirytė–Makselienė, Margarita Matulytė, moderuoja Zigmas Pakštaitis.

17.00 – Archyvo aktualizavimas: Rimantas Dichavičius apie naujausią fotografijų knygą „Paminklas paminklui“.

Fotografijų leidinius pristatys Lietuvos fotomenininkų sąjunga, Lietuvos spaudos fotografų klubas ir NoRoutine Books.

Fotografijos savaitgalis vyks lapkričio 27 d. nuo 10 iki 20 val. „Dūmų fabrike“, kuris įsikūręs Naujojoje Vilnioje,  Dūmų g. 5. Renginys nemokamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.