Rusų menininkui – baudžiamoji byla už „smirdančią“ instaliaciją

Rusijos policija pakeliui iš Sankt Peterburgo į Maskvą išlaipino iš traukinio menininką Ivaną Volkovą, kuris Marso lauke Sankt Peterburge iš sniego padarė didžiulį fekalijų formos meno objektą.  Menininkas šaipėsi iš prasto Sankt Peterburgo komunalinių tarnybų darbo.

Šiuolaikinio meno kūrėjas I.Volkovas buvo areštuotas dėl fekalijų formos instaliacijos iš sniego.<br>Nuotr. iš „Instagram“
Šiuolaikinio meno kūrėjas I.Volkovas buvo areštuotas dėl fekalijų formos instaliacijos iš sniego.<br>Nuotr. iš „Instagram“
Šiuolaikinio meno kūrėjas I.Volkovas buvo areštuotas dėl fekalijų formos instaliacijos iš sniego.<br>Nuotr. iš „Instagram“
Šiuolaikinio meno kūrėjas I.Volkovas buvo areštuotas dėl fekalijų formos instaliacijos iš sniego.<br>Nuotr. iš „Instagram“
I.Volkovo kūrinys.<br>Nuotr. iš „Instagram“
I.Volkovo kūrinys.<br>Nuotr. iš „Instagram“
Fekalijų formos instaliaciją I.Volkovas jau buvo padaręs anksčiau, tik tuomet ji buvo įkurdinta gyvenamojo namo kieme.<br>Nuotr. iš „Instagram“
Fekalijų formos instaliaciją I.Volkovas jau buvo padaręs anksčiau, tik tuomet ji buvo įkurdinta gyvenamojo namo kieme.<br>Nuotr. iš „Instagram“
 I.Volkovo kūrinys.<br>Nuotr. iš „Instagram“
 I.Volkovo kūrinys.<br>Nuotr. iš „Instagram“
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 18, 2022, 8:53 PM, atnaujinta Jan 19, 2022, 4:07 PM

Tačiau dabar policija jam iškėlė baudžiamąją bylą pagal RF BK 244-ąjį straipsnį – už „cinišką ir amoralų mirusiųjų palaidojimo vietų išniekinimą“. Mat Marso lauke palaidota daug garsių bolševikų.

Kaip pranešė menininkų bendrija „Young Artists & Collectors Club“ (YACC), dabar I.Volkovas yra policijos skyriuje.

Apkaltino nepagarba mirusiesiems

„Sąmoningai, ciniškai, amoraliai, iš chuliganiškų paskatų, nepaisydamas visuomenėje priimtų taisyklių ir elgesio normų, I.Volkovas iš sniego padarė milžiniško dydžio fekalijų formos meno objektą geltonos spalvos baloje, savo sąmoningais veiksmais išniekindamas mirusiųjų palaidojimo vietą“, – pranešė laikraštis „Fontanka“ remdamasis nutarimu dėl baudžiamosios bylos iškėlimo.

Pagal 244-ąjį straipsnį maksimali bausmė siekia iki 5 metų laisvės atėmimo.

„Tai ne išsišokimas. Tai akcija, kurios tikslas – parodyti, kaip dirba Sankt Peterburgo komunalinės tarnybos. Nes Marso laukas paverstas šunų vedžiojimo aikšte ir ten viskas apdergta.

Iš šis kakutis ten atsirado neatsitiktinai.  Esmė parodyti – argi tai ne įžeidimas, ar tai neparodo požiūrio į vietą, kuri pas mus taip gerbiama?“ – interneto leidiniui „Daily Storm“ pareiškė dailininko kuratorius galerininkas Aleksandras Šarovas.

Jis pasamdė advokatą dailininko teisėms ginti.

Neigė piktus kėslus

I.Volkovo motina Larisa, kalbėdama su „Gazeta.Ru“, sakė, kad jos sūnus savo darbu nieko nenorėjo įžeisti, o jo meno objektai – „saviraiškos kalba“.

„Mačiau jo eskizus, bet jis niekada nekalbėjo, kad turi piktų kėslų. Čia nieko nėra, tai tiesiog saviraiškos kalba ir tai viskas, ką jis gali daryti, nes jis laisvas menininkas, dirbęs Berlyne, kūręs savo instaliacijas, ir niekada dėl to nekilo problemų“, – kalbėjo L.Volkova.

Pasak jos, Ivanas nežinojo, kad Marso lauke yra komunistų nekropolis. Jos sūnus, pridūrė moteris, „visiškai apolitiškas“.

„Be to, niekur tai neminima, ten nėra jokių lentelių. Tai jo kalba, jo bendravimo būdas. Jis yra skulptorius, sniegas – jo molis“, – paaiškino moteris.

Savo „Instagram“ paskyroje I.Volkovas nuolat publikuoja savo  snieginių instaliacijų nuotraukas. Tarp jų – pingvinai, Seniai Besmegeniai, kitos skulptūros.

Penkių metrų ilgio fekalijų formos meno objektas Marso lauke atsirado sausio 13-ąją per atlydį. Po dienos kiemsargiai jį išardė.

„Objektas buvo pašalintas, nes ta teritorija yra ne tik visuomeninės paskirties žalioji zona, bet ir memorialinis objektas, kuriame neleistini tokie liaudies kūrybos elementai“, – perdavė „Fontanka“ Smolnio pareiškimą.

Solidarizuojasi su menininku

Interneto vartotojai sureagavo į I.Volkovo sulaikymą. Vienas jų įkėlė meno objekto nuotrauką ir parašė: „Marso lauke atsirado penkių metrų fekalija iš sniego. Ją sukūrė Maskvos menininkas Ivanas Volkovas. Darykite „meną“ namuose. Mums ir savo pakanka.“

„Sankt Peterburgas toliau kovoja su menininkais, o ne su šiukšlėmis ir sniegu“, – atkreipė dėmesį kitas.

„Tikriausiai tai bus griežčiausia bausmė, kuria Rusijoje bus nubausta už fekalijas.“

„Už monopolijos pažeidimą. Mieste šikti gali tik oficiali valdžia.“

„Visas miestas skendi mėšle, bet niekam tai nerūpi.“

Daugelis komentatorių užjaučia menininką ir tikisi, kad jį netrukus paleis, tačiau kai kurie interneto vartotojai atkreipia dėmesį, kad jam vertėjo pasirinkti kitą instaliacijos vietą.

Marso laukas – aikštė Sankt Peterburgo centre. XIX a. joje vyko kariniai paradai ir miestiečių šventės, XX a. pirmojo dešimtmečio pabaigoje ten atidaryta populiariausia mieste dengta ratukinių pačiūžų čiuožykla „American Roller Ring“.

Po Spalio revoliucijos bolševikai pavertė Marso lauką savo nekropoliu ir memorialu. Ten palaidotas ne vienas garsus bolševikas ir čekistas, yra žuvusių revoliucionierių broliškų kapų.

Tarp palaidotųjų – Moisejus Urickis, pirmasis Petrogrado ČK viršininkas, kurį 1918 m. nušovė poetas Leonidas Kanegiseris. Po M.Urickio mirties prasidėjo raudonasis teroras.

Bolševikų veikėjai ten laidoti iki 1933 metų. 1957-aisiais Marso lauke uždegta amžinoji ugnis.

Skandalas – ne pirmas

Pastaruoju metu Rusijoje „fekalinės“ skulptūros ne kartą atsidūrė viešo skandalo centre. Praėjusiais metais audringai aptarinėtas šveicarų menininko Urso Fischerio darbas „Didysis molis Nr.4“, pastatytas prie šiuolaikinio meno muziejaus „GES-2“ Maskvoje.

Daugeliui skulptūra taip pat priminė fekalijų krūvą, žmonės piktinosi, kad tokie objektai statomi miesto istoriniame centre.

I.Volkovas baigė Maskvos Stroganovo meno ir pramonės akademijos skulptūros skyrių ir Šiuolaikinio meno institutą. Dirbo Niujorke ir Berlyne, savo darbus eksponavo Iljos Kabakovo dirbtuvėje ir galerijoje „Vinzavod“.

Skulptūras iš sniego ir piešinius ant sniego I.Volkovas kuria gana dažnai. Fekalijų formos instaliaciją irgi jau buvo padaręs anksčiau, tik tuomet ji buvo įkurdinta gyvenamojo namo kieme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.