Dailininkų sąjungos Kauno skyrius atidaro naująją galeriją: pirmoje parodoje pristatys visus narius

KAS: Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus narių „Paroda Nr. 1“: pirmą kartą pristatomi visi menininkai – 451 narys, Kauno skyriui priklausę nuo 1989 m.

Nauja LDS galerijoja.<br>Organizatorių nuotr.
Nauja LDS galerijoja.<br>Organizatorių nuotr.
Nauja LDS galerijoja.<br>Organizatorių nuotr.
Nauja LDS galerijoja.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-01-24 12:19

KUR: Naujai atidaromoje LDS galerijoje, Drobės g. 62, Kaunas

KADA: Parodos atidarymas sausio 27 d., 18 val. Veiks 2022 m. sausio 27 d. – vasario 20 d.

KODĖL: LDS Kauno skyrius, 32 metus (1989–2021) gyvavęs Rotušės a. 26, šiemet perkelia savo būstinę į „Drobės fabriką“ Šančiuose, Drobės g. 62, ir čia atidaro naują, dešimtąją LDS galeriją. Tai istorinis žingsnis LDS Kauno skyriaus gyvenime. Dailininkų sąjunga – tai pirmiausia nariai. Tad ir parodoje regimas persikėlimas vykdomas in corpore, su visa archyvine ir menine atmintimi, primenant visus narius – gyvuosius ir jau išėjusius.

KAIP: Projektu nuspręsta atlikti Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus kūrybos monitoringą, vizualizuoti statistiką ir biurokratiją. Autorių kūrybines intencijas siekiama pristatyti per asmenines menininkų kūrybos deklaracijas, išreikštas tekstu ar vaizdu: tam kiekvienam menininkui buvo įteiktas A4 formato lapas su jo vardu ir pavarde.

Deklaracijose akcentuojami menininkų ilgalaikiai kūrybos tikslai (buvę, esami ar dar tik projektuojami) ir kūrybinės vizijos. Projektas „deklaruoja“ LDS KS situaciją. „Deklaracija“ – tai projekto dalyvių ir kuratorių „pareiškimas“ apie laiką, savęs suvokimą organizacijoje, pačios organizacijos statusą ir prestižą.

IŠSKIRTINUMAS: VIRSMO DINAMIKA. Balti plokšti lapai, tarsi išsprūdę iš dailininko bylos, parodoje klostosi į tūrinę, archyvinės stilistikos instaliaciją. Vardinis „blankas“ iš statistinio vieneto virsta unikalia kūrėjo menine reprezentacija. Meninių reprezentacijų visuma formuojasi į analitinio spektro parodą, potencialių psichologinių, sociologinių ir meninių tyrimų lauką.

Ekspozicinė statika virsta įsukančiu susitikimų ir neakivaizdžių meninių pokalbių labirintu bei interaktyvia gyvų pasimatymų erdve – mat galerijoje besilankantys ir savuosius lapus pildantys nariai tampa gyvosiomis „meninėmis deklaracijomis“, laukiamais dialogo partneriais.

Ekspoziciją gaivina archyviniai videokadrai, prisodrinantys bendrystės lauką prisiminimais. Visa parodos medžiaga, visi 451 lapas, vėliau nuguls į meninę knygą, kuri bus saugoma ateičiai ir pasakos apie Kauno menininkus šiandien.

TAIGI: Ekspoziciniu ir logistiniu iššūkiu tapusi paroda ir LDS Kauno skyrius kviečia į savo institucinį ir meninį „restartą“. Kiekvieno laukia savita akistata su LDS praeitimi ir šiandiena, su visais nariais ir kiekvienu autoriumi. Atidarymo metu menininkų laukia siurprizas! O meno publika galės balsuoti už labiausiai patikusį kūrinį.

Parodos kuratoriai: menotyrininkai Violeta Krištopaitytė-Jocienė ir Ignas Kazakevičius. Parodos koordinatorė: referentė Dalia Draugelienė. Parodos architektai: Linas Tuleikis ir Kęstutis Vaikšnoras.Parodos dizainas: Mindaugas Jurėnas ir Kęstutis Lanauskas. Archyvinė medžiaga ir videografika: Linas Citvaras ir Henrikas Gulbinas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.