Ukmergėje kilo ginčai dėl skulptūros: „Vilko merga – visai ne vietoj“

Dalis ukmergiškių norėtų, kad vienas miesto simbolių – skulptūra „Vilkmergė“ – iš Pivonijos rajono būtų perkelta į Ukmergės senamiestį.

Anksčiau buvo siūloma skulptūrą „Vilkmergė“ pastatyti ant Ukmergės piliakalnio.
Anksčiau buvo siūloma skulptūrą „Vilkmergė“ pastatyti ant Ukmergės piliakalnio.
Anksčiau buvo siūloma skulptūrą „Vilkmergė“ pastatyti ant Ukmergės piliakalnio.
Anksčiau buvo siūloma skulptūrą „Vilkmergė“ pastatyti ant Ukmergės piliakalnio.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-04-04 13:15

„Esu gimusi ir augusi Ukmergėje, man dabar 80 metų, visos gatvės išvaikščiotos. Vilko merga – visai ne vietoj. Juk ji sukurta pagal legendą apie mūsų miestą, o stovi kažkur atokiame rajone. Čia ji neįsikomponuoja“, – portalui ukzinios.lt sakė ukmergiškė Vanda.

Jos manymu, skulptūra turėtų stovėti kur nors senamiestyje. Šiuo metu aikštė, kur stovi skulptūra, rekonstruojama, todėl būtų geras metas „Vilkmergę“ iškelti.

Pivonijos rajono seniūnaitei Gintarei Radlinskaitei tokios iniciatyvos visai nepatinka: „Kodėl tik centras turi būti gražinamas, o gyvenamieji rajonai palikti niūrūs, pilki, be meninių akcentų? Čia gyvenantys žmonės nori, kad ir jų aplinka būtų graži.“

Skulptoriaus Vilimo Ketvirčio žalvarinė skulptūra „Vilkmergė“, vaizduojanti vilką ir ant jo nugaros stovinčią merginą su į dangų iškeltomis rankomis, sukurta 1988 metais ir nuo tada stovi Pivonijos rajono aikštėje.

Iniciatyva iškelti „Vilkmergės“ skulptūrą kyla ne pirmąkart. Anksčiau net buvo pasiūlymų ją įkurdinti miesto piliakalnio viršūnėje.

Rajono savivaldybės administracijos Urbanistikos ir infrastruktūros skyriaus vedėjo pavaduotojas Artūras Sakalauskas priminė, kad savivaldybės pozicija šiuo klausimu jau buvo išsakyta – skulptūra liks savo vietoje.

„Autorius sukūrė skulptūrą šiai vietai. Buvo apgalvotas mastelis, kryptis, kad ji derėtų su aplinka, – sakė A.Sakalauskas. – Kita vertus, miestas yra platesnis nei vien centras.

Jei visi meno objektai būtų sutelkti tik senamiestyje, o kitus rajonus paliktume be meno, kultūros, jie būtų nuskriausti.

Pivonijos rajonas turi savo lokalų centrą su aikšte. Skulptūra žiūri į Vilniaus gatvę, kuria važiuoja tiek ukmergiškiai, tiek miesto svečiai.“ („Sostinė“)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.