Paskelbti konkurso „Zabolis Art Prize 2022“ nugalėtojai

2022 m. balandžio 28 d., Vilnius. Vilniaus dailės akademijos Senuosiuose rūmuose paaiškėjo meno konkurso „Zabolis Art Prize 2022“ nugalėtojai. Trys laureatai, atrinkti iš dvidešimties finalininkų. Nugalėtojai apdovanoti piniginiais prizais.

 A.Žabolis (dešinėje) apdovanoja konkurso dalyvius,<br>VDA nuotr.
 A.Žabolis (dešinėje) apdovanoja konkurso dalyvius,<br>VDA nuotr.
Kalbą pasakė ir VDA Tapybos katedros vedėjas A. Šaltenis.<br>VDA nuotr.
Kalbą pasakė ir VDA Tapybos katedros vedėjas A. Šaltenis.<br>VDA nuotr.
 Konkurso mecenatas A.Žabolis Vilniaus dialės akademijoje.<br>VDA nuotr.
 Konkurso mecenatas A.Žabolis Vilniaus dialės akademijoje.<br>VDA nuotr.
Trečiosios vietos laimėtojo L.Vaitkaus kūrinys „Ikaras“.<br>VDA nuotr.
Trečiosios vietos laimėtojo L.Vaitkaus kūrinys „Ikaras“.<br>VDA nuotr.
Pirmosios vietos laimėtojo A.Rybakovo kūrinys „Be pavadinimo“.<br>VDA nuotr.
Pirmosios vietos laimėtojo A.Rybakovo kūrinys „Be pavadinimo“.<br>VDA nuotr.
Antrąją vietą laimėjęs G.Urmonaitės darbas „Impulsas“.<br>VDA nuotr.
Antrąją vietą laimėjęs G.Urmonaitės darbas „Impulsas“.<br>VDA nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Vilniaus dailės akademija

May 1, 2022, 11:04 AM

„Verslas ar kita ekonominė veikla gali būti tik tiek kurianti vertę, kiek vertinga yra ta kultūra, kurioje ji gimsta. Mes turime nepamiršti, kad kultūrą reikia puoselėti ir menas yra tas greitintuvas, kuris kultūrą gali stumtelti dešimtmečius ar net šimtmečius pirmyn“, – apdovanojimų ceremonijoje teigė konkurso mecenatas bei bendrovės „Zabolis partners“ steigėjas Alvydas Žabolis, pabrėžęs jaunųjų Vilniaus kūrėjų įnašą ir tikėjimą savo miestu bei jo bendruomene.

„Svarbu, kad kuriantis žmogus žinotų, jog ir Vilniuje yra meno mecenatų – nebūtina važiuoti į Londoną ar Niujorką, bet galima kurti ir mūsų augančiame mieste, kuriame siekiame sutelkti visą kūrybinį verslo, meno ir mokslo potencialą“, – kalbėjo A.Žabolis, džiaugdamasis konkurso sėkme ir puikiu jo partneriu – Vilniaus dailės akademija.

Šių metų konkurso „Zabolis Art Prize 2022“ tema buvo „Rooted in Vilnius“, tad jaunieji menininkai turėjo teptuku perteikti savo apmąstymus apie tai, ką vis globalesniu tampančiame pasaulyje reiškia suaugti su savo miestuVilniumi. Būtent tokią temą jauniesiems menininkams pasiūlė įmonės ir konkurso mecenatės bendrovės „Žabolis partners“ atstovai.

„Esame tarptautinės investicinės rinkos žaidėjai ir bendradarbiaujame su išskirtiniais talentais visame pasaulyje. Nepaisant to, tvirtai tikime, kad mūsų galimybės skleisti savo įmonės šakas visame pasaulyje kyla iš gilių šaknų, sutelktų Vilniaus mieste.

Todėl manome, kad ir sostinę mylintys menininkai šių metų konkurse rado įkvėpimo kūrybingai nutapyti Vilnių, jo išskirtinumą bei įvairias savybes, kurios įkvepia bei lydi mus kiekvieną dieną“, – sakė Guido Wolfas, „Zabolis Partners“ įmonių grupės plėtros direktorius.

Konkursui „Zabolis Art Prize“ savo darbus šiais metais atsiuntė net 43 jaunieji dailininkai, bet į finalą pateko tik pusė jų. Būtent finalininkų dvidešimtuko tapybos darbai rodomi VDA Vilniaus fakulteto Senųjų rūmų pirmo aukšto ekspozicijoje, o balandžio 28-osios vakarą čia paaiškėjo ir trys nugalėtojai.

Pirmąją vietą ir 1500 eurų prizą laimėjo VDA studento Adomo Rybakovo meno kūrinys „Be pavadinimo“.

„Šio darbo ašis – autentiška stakta, esanti bute, kuris yra netoli P.Cvirkos skvero Vilniuje. Vieta, kurioje užaugau aš ir mano sesuo. Abu esame tapytojai. Ant staktos nubrėžtos augimo žymės – besikeičiančių etapų mūsų gyvenime ir gimtajame mieste liudininkai.

Interjero detalės asocijuojasi su laiku, praleistu Vilniaus gatvėse, prisiminimais, sutiktais žmonėmis, liūdesiu ir džiaugsmu. Tapyba man padeda įprasminti mano ir sesers santykį, namus, kuriuose užaugau ir mano ryšį su gimtuoju miestu Vilniumi“, – apie savo kūrinio idėją pasakojo A.Rybakovas.

Antroji vieta ir 1300 eurų prizas atiteko Gintarei Urmonaitei ir jos darbui „Impulsas“. Trečiąją vietą užėmė ir 1000 eurų prizą pelnė Laurynas Vaitkus ir jo kūrinys „Ikaras“.

Darbus vertino Vilniaus dailės akademijos profesionalai ir mecenatų įmonės „Zabolis partners“ atstovai. Konkurso „Zabolis Art Prize“ laimėtojus nulėmė vizualinė kūrinio išraiška, kūrybiškumas ir svarbiausia – originali temos interpretacija, perteikianti įvairialypį ir kompleksišką globalizacijos sukeltų jausmų, vaizdų bei išraiškų spektrą.

Viena konkurso vertintojų buvo tapytoja, Vilniaus dailės akademijos lektorė Vita Opolskytė. Pasak jos, konkurse buvo galima pamatyti didelę darbų ir tapybos technikų įvairovę.

„Jaunieji kolegos meistriškai ir vizionieriškai interpretavo gana sudėtingą temą ir pateikė įdomų spektrą interpretacijų – nuo žydinčių barokinio Vilniaus bažnyčios mūrų iki „išskrendančio“ Gedimino pilies bokšto“, – teigė V.Opolskytė, pažymėdama, kad ją nustebino ir kūrinių formatai, nes sulaukta tiek mažo, tiek ir itin didelio formato tapybos darbų.

Visus konkurso finale dalyvaujančius meno kūrinius iki gegužės 12 dienos galima pamatyti VDA Vilniaus fakulteto Senųjų rūmų pirmo aukšto ekspozicijoje (Maironio g. 6). Dalį šios parodos kūrinių bus galima ir įsigyti.

Konkursas „Zabolis Art Prize“ vyksta nuo 2009-ųjų. Tai socialinė iniciatyva, remianti ir skatinanti jaunųjų menininkų kūrybinius ieškojimus, o visuomenei leidžianti atrasti jaunosios kartos kūrėjus bei jų darbus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.