Dalis S. Eidrigevičiaus darbų į Panevėžį atkeliaus po kelių savaičių

Panevėžyje statant Stasio Eidrigevičiaus menų centrą, dalis šio pasaulinio garso menininko dailės darbų jau po kelių savaičių bus atvežti į miestą laikinam saugojimui.

S.Eidrigevičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
S.Eidrigevičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Jačauskas (BNS)

May 28, 2022, 1:53 PM

Stasio Eidrigevičiaus menų centro (SEMC) direktorius Arūnas Astramskas sako, kad birželį bus baigti pagrindiniai pastato Panevėžio centre statybos darbai. Apdaila, planuojama, bus baigta iki šių metų pabaigos, o kitąmet bus įrengiamas centro vidus, tvarkoma aplinka.

„Šiuo metu turėtų prasidėti Stasio darbų pakavimas ir per keletą savaičių juos turėtumėme atsigabenti. Turime įsirengę laikinąją saugyklą, kurioje ir saugosime“, – Seimo Kultūros komiteto posėdyje kalbėjo A. Astramskas.

 Anot jo, patalpos numatytos renovuotame pastate su „video apsauga ir temperatūros reguliavimu“, joms buvo skelbiamas konkursas.

„Mums liko sumontuoti tik stelažus“, – A. Astramskas.

Kultūros ministerijos investicijų valdymo skyriaus vedėja Sonata Semkienė posėdyje atskleidė, kad po beveik metų derybų kovą su S. Eidrigevičiumi pasirašyta sutartis su priedais – joje numatyta, kad menininkas perduos 749 savo eksponatus, jų vertė – 2,8 mln. eurų.

Dar apie 700 tūkst. eurų vertės 144 darbus S. Eidrigevičius perduos laikinam saugojimui.

SEMC vadovas patikino, kad vieną dalį kūrinių S. Eidrigevičius dovanoja ir „yra nusiteikęs dovanoti ir daugiau“.

„Dar vieną dalį jis skolina terminuotam laikui – 10-čiai metų. Yra numatyta galimybė, kad bus galima iš jo ir įsigyti, bet šiuo metu šis klausimas nėra svarstomas“, – teigė A. Astramskas.

Jis taip pat pabrėžė, kad naujajame pastate atsiras 78 vietų salė kinui – anksčiau planuota, kad čia galės įsikurti ankstesniame pastate gyvavęs kino centras „Garsas“, jis šiuo metu yra persikėlęs į kitas laikinas patalpas. 

„Kas bus operatorius, kaip toliau tai klostysis, tai jau yra miesto vadovų sprendimas“, – sakė A. Astramskas.

Kultūros viceministrė Daina Urbanavičienė sakė apsilankiusi S. Eidrigevičiaus studijoje Varšuvoje. Anot jos, menininkas džiaugiasi sklandžiai vykstančiu projektu, bet turi ir kai kurių nuogąstavimų.

„Kas Stasiui Eidrigevičiui kelia abejonių, jis sako – taip, pastatas bus pastatytas, paroda atidaryta. Bet kas toliau vyks? Jam yra svarbi tolimesnė koncepcija, ką centras darys. Jis turi labai daug idėjų“, – informavo D. Urbanavičienė.

„Kad taip nepergyventų, jam pasiūliau pasidaryti Kultūros ministerijos ministro įsakymu darbo grupę, turinio grupę, kuri pateiktų koncepciją, (...) kas ten vyks, kaip vyks“, – kalbėjo viceministrė.

Pasak jos, ekspertai turėtų atsakyti į klausimus, kaip užtikrinti tolimesnę šio centro veiklą, kad jis „tikrai būtų vienas pagrindinių Panevėžio regiono meno centrų“.

Savo ruožtu A. Astramskas patikino, kad bus sudaryta tarptautinė SEMC taryba, spręsianti dėl centro veiklos, į ją bus įtraukti ir S. Eidrigevičiaus pageidaujami asmenys.

Numatyta, kad šiame centre vyktų edukacijos, įvairūs projektai, taip pat ir užsienio menininkų rezidencijos.

Be kita ko, jau birželį bus ieškoma ir naujo SEMC vadovo, kuris būtų pajėgus užtikrinti įstaigos tolesnę veiklą, organizuoti parodas, pritraukti Lietuvos, užsienio menininkus.   

„Manau, per vieną ar dvi savaites bus paskelbtas konkursas. Šnekant atvirai, dairomasi Lietuvoje žmogaus, turinčio autoritetą, patirtį ir reikalingas kvalifikacijas. Bet tai, patikėkite, sunkus darbas“, –  kalbėjo A. Astramskas.

Be kita ko, Kultūros komiteto nariai pasigedo Panevėžio savivaldybės iniciatyvos pristatant veiklos planą, kaip centras veiks toliau, po jo atidarymo. Posėdyje pačios Panevėžio savivaldybės atstovai nedalyvavo.

„Suprantu, kad galbūt yra komandiruotės, bet šiuolaikinės komunikacinės priemonės leidžia ir iš Marso... na, į Marsą gal neišskrido, bet prisijungti tikrai bent pusvalandžiui ar dvidešimčiai minučių, bent pasakykite laba diena – būtų mandagu iš mero pusės ar jo komandos“, – svarstė komiteto pirmininkas Vytautas Juozapaitis.

„Lauksime, kol gerbiamas meras teiksis atkreipti dėmesį į Seimo kultūros komitetą“, – sakė jis.

D. Urbanavičienė patvirtino, kad už centrą bus atsakinga pati savivaldybė, o Kultūros ministerija į SEMC nesikiš. Vis dėlto, anot jos, svarbu žinoti, kaip pats Panevėžys mato centrą, kokia bus jo strategija.

„Kad nebūtų taip, kad pastatome pastatą, iš pradžių visi pasidžiaugiame, atidarome parodą, ir paskui tada stabdome veiklas, prasideda skolos (...). O kai pritrūksime pinigų, kreipsimės į Seimą, Vyriausybę, ieškosime kaltų, kas nepaskaičiavo“, – svarstė viceministrė. 

S. Eidrigevičiaus menų centrą už daugiau kaip 11,3 mln. eurų Panevėžio Respublikos gatvėje stato bendrovė „PST“, statybos, kaip planuota anksčiau, turėtų baigtis iki 2023-iųjų pavasario, 2024-aisiais dar planuojama sutvarkyti aplinką, pirkti centrui baldus.

3 mln. eurų skiriama iš Europos Sąjungos lėšų, 5 mln. eurų – iš Valstybės investicijų programos, dar 3,3 mln. sudaro kitos lėšos.

SEMC projekte numatyta, kad naujajame centre atsiras muziejus, ekspozicijų salės, edukacijų erdvės, infocentras, meno knygynas, mediateka, vėliau – antstatas su stogu, pritaikytas apžvalgos aikštelei, ekspozicijoms ir kameriniams renginiams. Centro nuolatinės ekspozicijos pagrindą turėtų sudaryti menininko multifunkcionalisto S. Eidrigevičiaus darbų kolekcija.

Savivaldybė žada, kad menų centre bus rodomas ir nekomercinis kinas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?