Pakeliui į Kauno oro uostą iškilęs meno kūrinys vieniems kelia šypseną, kitiems – graudulį

Didžiuliais cepelinais garsėjančioje Karmėlavoje (Kauno r.) pagaliau iškilo ir šį patiekalą įamžinusi skulptūra. Tiesa, 6 metrų aukštyje pakabintas meno kūrinys karo Ukrainoje kontekste įgijo ir kitų prasmių.

Karmėlavoje iškilo iš toli matoma auksinės spalvos cepelino skulptūra.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Karmėlavoje iškilo iš toli matoma auksinės spalvos cepelino skulptūra.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 9, 2022, 1:21 PM

Važiuojant į Kauno oro uostą, kuris yra Karmėlavoje, iš toli galima išvysti keistą skraidantį objektą. Netoli posūkio į oro uostą, prie pėsčiųjų tako, 6 metrų aukštyje ant metalinių kojų kabo auksinės spalvos 3 metrų ilgio ir 1,5 metro pločio skulptūra, primenanti ir cepeliną, ir dirižablį.

Šio meno kūrinio autoriai – kaunietis skulptorius Algimantas Šlapikas ir šiuolaikinio meno kūrėjas iš Liuksemburgo Serge’as Eckeras.

A.Šlapikas pasakojo, kad drauge su kolega iš Liuksemburgo dalyvavo programoje „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“, skirtoje šiuolaikinėms seniūnijoms. Jie suko galvą, kokioje vietoje ir kokį meno kūrinį galėtų įkurdinti.

„Kauniečiams Karmėlava asocijuojasi su milžiniškais didžkukuliais, populiariai vadinamais cepelinais, ir oro uostu, todėl pamaniau, kad tokia skulptūra čia ir tiktų“, – pasakojo A.Šlapikas.

S.Eckerui žodis „cepelinas“ labiau siejasi su roko grupe „Led Zeppelin“ ir skraidančiu dirižabliu, sukonstruotu Ferdinando von Zeppelino, kuris buvo naudojamas ir karo, ir taikos metais. Taip į vieną susijungė dvi idėjos.

Dar pernai menininkai su Karmėlavos miestelio bendruomenės nariais gamino cepelinus.

Daugiau nei pusę kilogramo sveriančius didžkukulius S.Eckeras nuskenavo specialiu 3D skaitytuvu. Pagal vizualizacijas metalinė skulptūra „Cepelinas“ ir buvo sukurta.

„Skulptūrą iš metalo formavome rankomis. „Cepelino“ priekis šiek tiek primena bombonešio ar kito karinio lėktuvo priekį. Norėjome, kad skulptūra matytųsi iš toli, todėl ją nudažėme ne pilkai kaip tikrus cepelinus, bet ryškiai. Dabar, vykstant karui Ukrainoje, šis objektas įgavo ir naujų prasmių“, – sakė A.Šlapikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.