Dolomito karjeruose dygsta savitos skulptūros

Skulptorių pleneras „Akmens dialogai“ netoli Pakruojo esančiuose dolomito karjeruose finišo tiesiojoje. Šį penktadienį baigiamajame renginyje bus pristatytos septynių menininkų sukurtos skulptūros.

 Skulptoriai dirba.<br>Rengėjų nuotr. 
 Skulptoriai dirba.<br>Rengėjų nuotr. 
 Skulptoriai dirba.<br>Rengėjų nuotr. 
 Skulptoriai dirba.<br>Rengėjų nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 24, 2022, 11:15 AM

Čia, netradicinėje kultūrai vietoje – Petrašiūnų karjere, bus galima išvyksti ne tik menininkų sukurtas skulptūras, bet ir pasigrožėti  šviesos ir muzikos šou „Iki mėnulio ir atgal“. 

Menininkų plenere į gamybine žaliava esantį dolomitą pažvelgta ir į kaip kūrybai tinkančią medžiagą.  

Į bendrovės „Dolomitas“ teritorijoje paruoštas dirbtuves susirinkusi šalyje žinomų skulptorių komanda jau dvi savaites kuria skulptūras. 

Jas iš vietinės žaliavos, dolomito, kuria Algirdas Kuzma, Mindaugas Junčys, Nerijus Erminas, Kazys Venclovas, Donatas Repeika, Algis Kasparavičius, Daumantas Kučas. 

„Tikimės, kad gamybos ir kultūros, technikos ir meno sintezė taps maloniu įvykiu ir atradimu.  Septynias per plenerą iš dolomito sukurtas skulptūras galės pamatyti visi šventės dalyviai. Turime minčių kurti dolomito skulptūrų parką, o skulptorių plenerus rengti kasmet“, ­– sako plenero koordinatorė, Pakruojo rajono savivaldybės Kultūros, paveldosaugos ir viešųjų ryšių skyriaus vedėja Renata Budrienė.

Tai, kad į plenerą susirinko savo srities specialistai, kurių darbai puošia ir Europos miestus, pasak R. Budrienės yra išties malonu. Juos sukvietė menotyrininkė Ramutė Rachlevičiūtė.  

Pramonės ir kultūros sintezė

Pakruojo miesto kultūros centro direktorė Arina Janeliūnienė sako, kad idėja dolomito karjeruose surengti dirbtuves bei šviesos ir muzikos šou gimė ieškant įdomių erdvių tokiam renginiui. 

„Visi šventes rengiantys miestai stengiasi kažkuo nustebinti, ieško netradicinių erdvių. Mums tokios erdvės ilgai ieškoti neteko – apsilankęs dolomito karjere pasijunti tarsi patekęs į Mėnulio kraterį. 

Iš pradžių planavome karjere surengti tik koncertą. Bet ši idėja lyg sniego gniūžtei ritantis nuo kalno virto įspūdingo renginio kamuoliu. Jis jau dabar traukia smalsuolių dėmesį“, – sako A. Janeliūnienė. 

Atiduos duoklę savo kraštui 

Paroda ir pasirodymai vyks eksploatuojamame karjere, todėl šis renginys tapo iššūkiu „Dolomitui“. Nenutraukdami gamybos darbuotojai jau trečia savaitė ruošia šią vietą renginiui: „išsprogdina“ naujas erdves, rūpinasi elektros tiesimo linijomis. 

„Tapdami šio renginio dalimi mes tarsi atiduodame duoklę savo kraštui. Tikimės, kad šis renginys taps tradiciniu, nes manome, kad žmonėms iš tiesų reikia tokių, jų dėmesį nuo kasdienybės atitraukiančių, reginių“, ­­– sakė „Dolomito“ generalinis direktorius A. Gudas.

A. Gudas mano, kad karjere surengtas renginys paliks įspūdį ne tik tiems, kurie čia apsilankys pirmą kartą, bet ir čia dirbantiesiems: „Mums karjeras yra sunkaus darbo erdvė, akys prie vaizdų pripratę, bet gerai žinau, ką sako ir jaučia čia apsilankę pirmąkart. Organizuodami renginį, matyt ir patys nustebsime, kur išties dirbame“. 

Galvoja apie žiūrovų saugumą

Tai, kad dalis Pakruojo šventės renginių vyks žiūrovus nustebinti galinčiuose dolomito karjeruose, džiugina ir Pakruojo rajono merą Saulių Margį. 

„Koncertas karjere – kietas riešutas. Scena, apšvietimo sprendimai, erdvės žiūrovams įrengiami veikiančiame karjere. Labiausiai galvojame apie kiekvieno atvykstančio saugumą ir kartu norime užtikrinti įsimintiną patirtį“, – sako S. Margis. 

Iki unikalioje erdvėje vyksiančios parodos bei šviesos ir muzikos šou „Iki mėnulio ir atgal“ liko vos kelios dienos – rugpjūčio 26-osios vakare čia įrengtoje scenoje nemokamai į koncertą „Marso kanjonai“ pakvies Dainius Štaras-Lucky Bastard su grupe, Ieva Narkutė ir „QUEEN show“ programą pristatysiantis Jeronimas Milius.  

Pakruojo šventės renginiai – įvairiems skoniams

Be naujovių – renginių dolomito karjeruose, Pakruojo šventėje netrūks ir kitų pasiilgtų pramogų, ir potyrių. Rugpjūčio 27-ąją šventė iš karjerų „grįš“ į Pakruojo miestą. 

Čia veiks vaikų ir jaunimo erdvės, turizmo centrų gatvelė, įsigyti dirbinių kvies amatininkai, pirmąkart į vieną būrį bus siekiama sutelkti tėvelius ir mažąsias jų atžalas – vyks Vežimėlių šventė, netrūks ir sporto varžytuvių. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.