Nei paveikslų, nei pinigų: bandė parduoti meno kūrinius – atsidūrė aklavietėje

Meno kūrinius sumanę parduoti žmonės kartais patenka į situacijas, kurių net priešui nelinkėtų. Taip nutiko Jekaterinai Rimantei Lipskytei, sumaniusiai parduoti mamos sukauptus vertingus meno kūrinius per Kaune veikiančią dailės aukcionų platformą.

Jekaterina Rimantė Lipskytė beveik metus siekia nutraukti sutartį ir susigrąžinti paveikslus.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Jekaterina Rimantė Lipskytė beveik metus siekia nutraukti sutartį ir susigrąžinti paveikslus.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Jekaterina Rimantė Lipskytė beveik metus siekia nutraukti sutartį ir susigrąžinti paveikslus.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Jekaterina Rimantė Lipskytė beveik metus siekia nutraukti sutartį ir susigrąžinti paveikslus.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Jekaterina Rimantė Lipskytė beveik metus siekia nutraukti sutartį ir susigrąžinti paveikslus.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Jekaterina Rimantė Lipskytė beveik metus siekia nutraukti sutartį ir susigrąžinti paveikslus.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 29, 2022, 7:35 PM

Moteris teigė internete radusi informaciją apie galimybę per dailės aukcionus Kaune parduoti vertingus meno kūrinius. Susisiekusi nurodytu kontaktiniu telefonu ji susitarė, kad atveš į Kauną 112 paveldėtų paveikslų.

Tačiau net trejus metus trukusi istorija ne tik sugadino nervus pirkėjai, bet ir davė mažai naudos. Kauno aukcionu pasivadinusi platforma per šį laiką pardavė vos 8 paveikslus, o dar 10 kūrinių moteriai negrąžino iki šios dienos.

J.R.Lipskytė beveik metus siekia nutraukti sutartį ir susigrąžinti paveikslus, bet pardavėja atsisako su ja bendrauti. Gruodžio pradžioje moteris parašė jau antrą pranešimą policijai.

Istorija prasidėjo internete

J.R.Lipskytė apie galimybę parduoti paveikslus per virtualius aukcionus sužinojo ieškodama informacijos internete.

Moteris surado Kauno aukciono platformą ir kreipėsi nurodytais kontaktais. Su ja bendravusi moteris esą patikino, kad galimybė parduoti paveikslus yra, kad visi paveikslai bus reklamuojami interneto svetainėje bei socialinių tinklų pardavimo platformoje pavadinimu Kauno aukcionas.

Iš pradžių J.R.Lipskytė aukcionui patikėjo visus 112 meno kūrinių, kuriuos pati atvežė iš Vilniaus į Kauną. Po pusės metų ji esą pradėjo teirautis, ar pavyko ką nors parduoti, bet komunikacija buvo labai vangi.

Po beveik dvejų metų nuo sutarties pasirašymo, J.R.Lipskytė išsireikalavo, kad aukcionui perduoti neparduoti kūriniai būtų atiduoti, tačiau jai teko sutikti su aukciono valdytojos iškelta sąlyga, kad iš 104 kūrinių dešimt toliau bus parduodami. J.R.Lipskytei tuomet pavyko atsiimti 94 kūrinius ir atgauti atlygį už 8 parduotus darbus.

„Kad yra parduotų paveikslų, pasakė tik tada, kai pradėjau reikalauti, kad atiduotų visus jiems patikėtus paveikslus. Niekas nežino, kada jie juos pardavė“, – pasakojo J.R.Lipskytė.

Nurodytoje interneto svetainėje iš tiesų talpinama informacija apie meno kūrinius, kuriuos siūloma įsigyti. Dailės aukcionu „Arkadija“ besivadinančioje interneto svetainėje, kurios teisės priklauso vertimų veikla užsiimančiai bendrovei „Kaligrafija“, skelbiama informacija apie paveikslus ir kitus meno kūrinius, yra jų autoriai, skelbiami aprašai, tik kainos nenurodomos.

Interneto svetainėje skelbiama, kad parduoti priimami tapybos, grafikos paveikslai, skulptūros, keramika, antikvarinės vertybės, sidabro, porceliano, stiklo dirbiniai, juvelyrika, tekstilė, piešiniai ir kitos vertybės.

Atsisakė teikti informaciją

Paskambinus interneto svetainėje nurodytu telefonu atsiliepia dailėtyrininke prisistatanti Rimantė Meldytė, ji yra ir UAB „Kaligrafija“ vadovė. Pasak J.R.Lipskytės, būtent ši moteris 2019 metais iš jos priėmė paveikslus, juos įvertino ir įformino sutartį. Ant sutarties nurodyti UAB „Kaligrafija“ rekvizitai, yra minėtos moters vardas, pavardė ir parašas.

R.Meldytė atsisakė komentuoti konkrečią situaciją, susijusią su J.R.Lipskyte.

„Mes neteikiame informacijos apie asmenis, kurių paveikslus parduodame, todėl nieko komentuoti negaliu“, – telefonu sakė ji. Vėliau jai buvo išsiųsti klausimai raštu, į kuriuos Kauno aukciono vadovė nesiteikė atsakyti.

J.R.Lipskytė sakė nesistebinti, kad aukcionų vadovė nenori bendrauti su žurnaliste.

„Ji ir su manimi nebendrauja, neteikia informacijos, nieko nepaaiškina“, – skundėsi moteris. Pasak jos, parašiusi neigiamą atsiliepimą internete ji sulaukė kitos moters skambučio – ji taip pat pasakojo labai į jos panašią istoriją.

„Man pavyko atsiimti Kauno aukcionui perduotus meno kūrinius tik tuomet, kai pasakiau, kad kreipsiuosi į žurnalistus. Esmė ta, kad sutartis, kurią ji duoda pasirašyti kūrinių savininkams, yra be galiojimo termino, todėl net ir nepardavęs kūrinių aukcionas įgyja teisę juos laikyti neribotą laiką. O jei nori sutartį nutraukti ir kūrinius iš aukciono atsiimti, atsiranda netesybų punktas – turi arba susimokėti pinigus, arba atiduoti dalį meno kūrinių“, – esmę atskleidė kita nuo šios platformos nukentėjusi kaunietė Vilma.

Populiari pardavimo forma

Galerijos „Meno parkas“ vadovas Arvydas Žalpys pasidalijo patarimais, į ką žmonės turėtų atkreipti dėmesį, jei nori parduoti meno kūrinius.

„Interneto aukcionai – gana populiari pardavimo forma, tačiau patarčiau susirasti patikimą žmogų, kuris turi supratimą apie tokio pobūdžio veiklą, pats yra pirkęs ar pardavęs meno kūrinius. Patartina pasidomėti pardavėjo reputacija, pasikalbėti su žmonėmis, kurie jau naudojosi jo paslaugomis, ar viskas vyko sąžiningai, ar laiku buvo atsiskaityta.

Galima užsukti į kelias meno galerijas, pasidomėti, gal jas sudomintų konkretus gaminys“, – kalbėjo galerininkas.

Patarė neskubėti pasirašyti sutarties

Raimonda Lazauskienė

Advokatė

„Sutartis labai svarbi, todėl turto turėtojui reikėtų atidžiai perskaityti visas sutarties sąlygas, išsiaiškinti terminus, per kuriuos meno kūriniai bus pardavinėjami, numatyti aiškius procesus, kaip vyks atsiskaitymas, daiktų grąžinimo procedūras ir sutarties nutraukimo sąlygas.

Niekuomet nereikėtų skubėti pasirašyti sutarties, o dėl jos turinio geriausia pasikonsultuoti su advokatais.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.