Dovana Vilniui gimtadienio proga – nagingų moterų kūrinys

„Mes be skiautinio Vilniui nenurimsim!“ – dar prieš metus sparnuotą frazę perfrazavo dailėtyrininkė, muziejininkė, skiautinių meistrė, Dailininkų sąjungos Tekstilininkų sekcijos narė Aldona Tamonytė-Dorrity ir pakvietė savo bendramintes Lietuvos sostinės 700-mečio proga sukurti dovaną – Vilniaus skiautinį.

A.Tamonytė-Dorrity su vyru Andrew laukia pirmųjų lankytojų.
A.Tamonytė-Dorrity su vyru Andrew laukia pirmųjų lankytojų.
Skiautinį Vilniui sukūrė 33 skiautininkės iš 5 šalių.
Skiautinį Vilniui sukūrė 33 skiautininkės iš 5 šalių.
Pakabinti skiautinį A.Tamonytei-Dorrity padėjo vyras Andrew.
Pakabinti skiautinį A.Tamonytei-Dorrity padėjo vyras Andrew.
Pirmieji Vilniaus skiautinio žiūrovai M.K.Čiurlionio menų mokykloje ieškojo pažįstamų vietų ir įdomių faktų apie savo miestą, rašė linkėjimus.
Pirmieji Vilniaus skiautinio žiūrovai M.K.Čiurlionio menų mokykloje ieškojo pažįstamų vietų ir įdomių faktų apie savo miestą, rašė linkėjimus.
 Vilniaus skiautinio fragmentas.
 Vilniaus skiautinio fragmentas.
 Vilniaus skiautinio fragmentas.
 Vilniaus skiautinio fragmentas.
 Vilniaus skiautinio fragmentas.
 Vilniaus skiautinio fragmentas.
 Vilniaus skiautinio fragmentas.
 Vilniaus skiautinio fragmentas.
 Vilniaus skiautinio fragmentas.
 Vilniaus skiautinio fragmentas.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Jan 30, 2023, 12:56 AM, atnaujinta Feb 2, 2023, 1:40 PM

Per miesto gimtadienį sausio 25-ąją šis monumentalus kūrinys pristatytas Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos Dailės skyriaus galerijoje, kur jį gali apžiūrėti visi norintieji.

„Tikiu, kad visos skiautininkės myli Vilnių, kad kiekvienam šis miestas yra savaip brangus ir mielas. Kviečiu visus kartu kurti skiautinį Vilniaus miestui“, – 2022-ųjų sausį į koleges per socialinius tinklus kreipėsi A.Tamonytė-Dorrity.

Ji pasiūlė skiautininkėms sukurti 40x40 cm blokus Vilniaus tema, kurie kiekvieną kartą eksponuojant galės būti sudėliojami ir sujungiami kitokia tvarka, bei paragino kūrybiškai pažvelgti į siužetų pasirinkimą: tai gali būti Vilniaus istorija, legendos, architektūra, žemėlapiai, paminklai, čia gyvenę ir gyvenantys žmonės, miesto šventės (pvz., Kaziuko mugė), parkai, naujieji rajonai, priemiesčiai, gal net kapinės, sporto komandos, teatrai ir t.t.

Idėja patiko kūrybiškoms moterims (skiautinius kol kas kuria tik moterys) ir jos davė valią fantazijai.

„Iš pradžių truputį bijojau, kad bus penkios Gedimino pilys ir aštuoni Geležiniai vilkai, bet nesiryžau kūrybinės ugnelės nei gesinti, nei kurstyti, tik paprašiau per „Facebook“ pasidalyti informacija, ką kuri ketina daryti, kad kitos nebeimtų tos pačios temos.

Kai kurios skiautininkės buvo labai išradingos – vienos iš Sausio 13-osios įvykių aukos Tito Masiulio mama pasiuvo „Užupio undinėlę“, kitos – legendinės vilnietės Roželės portretą, Tuskulėnų memorialą, plytelę „Stebuklas“, Žvėryno akmenį, apie kurį aš, vilnietė, net nežinojau… Išėjo monumentalus darbas – beveik 7 metrų ilgio ir 1,8 metro pločio“, – rezultatu džiaugėsi A.Tamonytė-Dorrity.

Žiūrovai skiautinyje atpažins ir Vingio parko estradą – Dainų švenčių vietą, arbatinukų sieną Pilies ir Bernardinų gatvių kampe, vieną Vilniaus kalvarijų koplytėlių, Barborą Radvilaitę, šv.Kristoforą…

Projekte dalyvavo 33 moterys iš 3 žemynų ir 5 šalių (Lietuvos, Danijos, Rusijos, JAV, Australijos) ir sukūrė 61 bloką, kuriuos Aldona vėliau sujungė į vientisą kompoziciją. Didžiąją dalį skiautinių pasiuvo skiautininkės iš Lietuvos: Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Mažeikių, Palangos, Utenos, Leliūnų. Tai ne tik profesionalios tekstilininkės, bet ir mokytojos, muziejininkės, inžinierės – tiesiog nagingos moterys.

Kai kurios jų padarė po kelis blokus. Štai pati Aldona – penkis, tarp kurių – Vilniaus verbos, šv.Kazimieras, daktaro Cemado Šabado skulptūra, Šv.Stepono, Pylimo ir Raugyklos gatvių sankirtoje stovintis „Kiaušinis“, kaunietė Regina Bagdonienė – net septynis, 93 metų Ina Nenortienė iš Bostono (JAV) atsiuntė tris blokus. Prie bendro kūrinio prisidėjo ir Australijos lietuvių bendruomenės pirmininkė Rasa Mauragienė, Danijos sostinėje Kopenhagoje gyvenanti Skaistutė Vaščiulienė.

Skiautiniams sukurti A.Tamonytė-Dorrity buvo davusi pusmetį laiko. Po to jos laukė didelis darbas blokus sukomponuoti, prie kiekvieno prisiūti po penkias kilputes – o juk tai daugiau kaip trys šimtai kilpučių!

„Tai, daiktas, kuris nesimėto“, – įsitikinusi A.Tamonytė-Dorrity ir kviečia visus į Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos Dailės skyriaus galeriją, kur skiautinys bus eksponuojamas iki vasario 18 dienos.

Nuo vasario 20-osios jį bus galima išvysti A.Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje, paskui – Bernardinų bažnyčioje (greičiausiai gegužės mėnesį), birželį – Vilniaus dailės akademijos Anastazijos ir Antano Tamošaičių galerijoje „Židinys“, liepą – Marijos ir Jurgio Šlapelių name-muziejuje, spalį – Seime.

„Gal dar kas nors užsinorės?“ – siūlo nepraleisti progos jubiliejiniaisVilniaus metais pasigrožėti unikaliu kūriniu jo sumanytoja.

Vilniaus skiautinio blokus kūrė:

Lilija Žadeikytė

Jadvyga Orantienė

Almina Maliukevičienė

Ramutė Raciūtė

Ina Nenortienė

Živilė Ramelienė

Rasa Mauragienė

Violeta Aukštikalnienė

Regina Bagdonienė

Vanda Kubiliūnienė

Vita Puronienė

Laima Whitty

Kristina Zymantienė

Tatjana Čiursinova

Aldona Tamonytė-Dorrity

Vilma Korlienė

Aldona Tadaravičienė

Audronė Čiapienė

Milda Paškevičienė

Laima Kertinauskienė

Birutė Mickevičienė

Nida Dilė

Leonora Griciuvienė

Marytė Collard

Laima Kantakevičienė

Lilijana Aleksynienė

Ana Petrilionienė

Donata Dumčiuvienė

Vitalija Krivickienė

Julija Stankevičienė

Skaistutė Vaščiulienė

Almutė Valtienė

Nijolė Nevčesauskienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.