Įspūdingas Vilniaus skiautinys pradeda kelionę po sostinę

A.Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje jau galima apžiūrėti monumentalų 33 nagingų moterų iš penkių valstybių rankdarbį – Vilniaus skiautinį.

 Vilniaus skiautinys A.Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje. <br> A.Tamonytės-Dorrity nuotr.
 Vilniaus skiautinys A.Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje. <br> A.Tamonytės-Dorrity nuotr.
Unikalioje akcijoje tekstilininkei A.Tamonytei-Dorrity talkino ir jos vyras Andrew.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Unikalioje akcijoje tekstilininkei A.Tamonytei-Dorrity talkino ir jos vyras Andrew.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 26, 2023, 11:31 AM

„Mes be skiautinio Vilniui nenurimsim!“ – dar prieš metus sparnuotąjį posakį perfrazavo dailėtyrininkė, muziejininkė, skiautinių meistrė, Dailininkų sąjungos Tekstilininkų sekcijos narė Aldona Tamonytė-Dorrity ir pakvietė bendramintes Lietuvos sostinės 700-mečio proga sukurti dovaną – Vilniaus skiautinį.

Per miesto gimtadienį šis daugiau kaip 7 metrų ilgio ir 1,8 metro pločio kūrinys buvo pristatytas Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos Dailės skyriaus galerijoje, o nuo šios savaitės iki kovo 11-osios jį galima apžiūrėti A.Mickevičiaus viešosios bibliotekos parodų salėje antrame aukšte.

Darbo pristatymas ir susitikimas su grupe jo autorių bibliotekoje vyks vasario 27 d. 17 val.

A.Tamonytė-Dorrity per socialinius tinklus kreipėsi į koleges kviesdama įsitraukti į šį projektą. Ji pasiūlė skiautininkėms sukurti 40x40 cm blokus Vilniaus tema, kurie kiekvieną kartą eksponuojant galėtų būti sudėliojami ir sujungiami kitokia tvarka.

Menininkė paragino bendramintes kūrybiškai rinktis siužetus – remtis Vilniaus istorija, legendomis, architektūra, žemėlapiais, paminklais, įamžinti čia gyvenusius ir gyvenančius žmones, miesto šventes, parkus, naujuosius rajonus, gal net kapines, sporto komandas, teatrus.

Idėja patiko kūrybingoms moterims, ir jos davė valią fantazijai. „Iš pradžių nuogąstavau, jog skiautiniuose bus penkios Gedimino pilys ir aštuoni geležiniai vilkai, bet nesiryžau kūrybinės ugnelės gesinti, tik paprašiau pasidalyti informacija, ką kuri ketina daryti, kad kitos nebeimtų tos pačios temos.

Kai kurios skiautininkės buvo labai išradingos – viena pasiuvo „Užupio undinėlę“, kita – legendinės vilnietės Roželės portretą, buvo įamžinti Tuskulėnų memorialas, plytelė „Stebuklas“ iš Katedros aikštės, Žvėryno akmuo, apie kurį aš, vilnietė, net nežinojau“, – pasakojo A.Tamonytė-Dorrity.

Žiūrovai skiautinyje atpažins ir Vingio parko estradą – Dainų švenčių vietą, arbatinukų sieną Pilies ir Bernardinų gatvių kampe, vieną Vilniaus kalvarijų koplytėlių, Barborą Radvilaitę, šv.Kristoforą.

Projekte dalyvavo 33 moterys iš 3 žemynų ir 5 šalių – Lietuvos, Danijos, Rusijos, JAV, Australijos. Jos sukūrė 63 skiautines miniatiūras, kurias Aldona sujungė į vientisą kompoziciją.

Didžiąją dalį skiautinių pasiuvo skiautininkės iš Lietuvos – Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Mažeikių, Palangos, Utenos, Leliūnų. Tai ne tik profesionalios tekstilininkės, bet ir mokytojos, muziejininkės, inžinierės – tiesiog nagingos moterys.

Kai kurios jų padarė po kelis blokus. Štai pati Aldona – penkis, tarp jų – skirtus Vilniaus verboms, šv.Kazimierui, daktaro Cemado Šabado skulptūrai, Šv.Stepono, Pylimo ir Raugyklos gatvių sankirtoje stovinčiam „Kiaušiniui“, kaunietė Regina Bagdonienė – net septynis, 93 metų Ina Nenortienė iš Bostono (JAV) atsiuntė tris blokus.

Prie bendro kūrinio prisidėjo ir Australijos lietuvių bendruomenės pirmininkė Rasa Mauragienė, Danijos sostinėje Kopenhagoje gyvenanti Skaistutė Vaščiulienė.

Skiautiniams sukurti A.Tamonytė-Dorrity buvo davusi pusmetį laiko. Po to jos laukė didelis darbas blokus sukomponuoti, prie kiekvieno prisiūti po penkias kilputes, o juk tai daugiau kaip trys šimtai kilpučių!

„Tai, daiktas, kuris nesimėto“, – įsitikinusi A.Tamonytė-Dorrity, kviečianti visus pasigėrėti kolektyviniu rankdarbiu.

Iš A.Mickevičiaus viešosios bibliotekos skiautinys keliaus į Bernardinų bažnyčią, vėliau – į Vilniaus dailės akademijos Anastazijos ir Antano Tamošaičių galeriją „Židinys“ ir į Marijos ir Jurgio Šlapelių namą-muziejų, o rudenį jį ketinama pakabinti Seime. 

Kolektyvinės kūrybos skiautinio Vilniui pristatymas A.Mickevičiaus viešosios bibliotekos parodų salėje vyks vasario 27 d. 17 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.