Simonas Kairys: „Tarp politikos ir meno turėtų būti išlaikytas atstumas“

Kultūros ministras Simonas Kairys, kritikuodamas Kaune pastatytą „Tauro“ skulptūrą, pabrėžia, kad tarp politikos ir meno turėtų būti išlaikytas atstumas. Todėl, pasak jo, dėl meninės instaliacijos savivaldybė turėjo tartis tiek su ekspertais, tiek su visuomene.

Daug diskusijų sukėlė Tauro skulptūra Kaune.<br>Kauno savivaldybės nuotr.
Daug diskusijų sukėlė Tauro skulptūra Kaune.<br>Kauno savivaldybės nuotr.
Simonas Kairys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Simonas Kairys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daug diskusijų sukėlė Tauro skulptūra Kaune.<br>Kauno savivaldybės nuotr.
Daug diskusijų sukėlė Tauro skulptūra Kaune.<br>Kauno savivaldybės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Irtautė Gutauskaitė, ELTA

2023-03-02 11:40

„Kai yra eliminuota ekspertų komisija, kai sprendimai iš esmės priimami yra tik tai mero administracijos darbuotojų, politikų... Na, anksčiau kaip būdavo atrenkamas vienas ar kitas akcentas, tai pirmiausia būdavo apie tai žinia.

Aš manau, kad ir šiuo atveju, jeigu būtų iš anksto žinoma, kokia ta skulptūra ir kur turėtų atsirasti, būtų tos diskusijos įvykusios žymiai anksčiau, būtų atsakyta į daugelį klausimų, ir būtų arba drąsiau tokį akcentą realizuoti, arba kaip tik, galbūt, būtų atsisakyta tos idėjos“, – „Žinių radijui“ ketvirtadienį komentavo S. Kairys.

„Bet kai viskas daroma kažkaip paslapčia, per naktį atsiranda objektas, apie kurį jokios diskusijos nebuvo...“, – pridūrė kultūros ministras.

Jis neslėpė apmaudo ir dėl to, kad savivaldybė nusprendė pradėti „puikuotis“ nauju miesto akcentu invazijos į Ukrainą metinių dieną.

„Ryte, kai visi iš esmės kalba apie Ukrainą, dalinasi prisiminimais, kaip jie pasitiko tą rytą prieš metus, vasario 24-ąją. O čia staiga savivaldybė puikuojasi nauju akcentu, kuris dar iš esmės yra rinkiminės kampanijos dalis. Tai man, kaip kauniečiui, kaip žmogui, kuris tikrai nemažai – 13 metų, galų gale, – leido Kauno miesto savivaldoje, man tokie dalykai ir toks stilius tikrai nėra priimtinas“, – toliau kritikavo S. Kairys.

Anot kultūros ministro, tai, kad į sprendimą dėl skulptūros pastatymo nebuvo įtraukta bendruomenė, o taip pat apie planuojamą meninę instaliaciją nepranešta miesto gyventojams, parodo Kauno miesto savivaldybės nepagarbą žmonėms.

„Tai, mano galva, jeigu būtų išlaikyta truputėlį pagarba visuomenei, pagarba būtent menininkui, kurį dabar irgi, jis kažkaip statomas į tas pozicijas, kur turi neva teisintis ar diskutuoti. Tai čia yra nepagarba, kalbant apie Kauno miesto savivaldybę ir jos veiksmus“, – akcentavo S. Kairys.

Ministro teigimu, tarp politikos ir meno turėtų būti išlaikytas atstumas. Anot jo, politikai turėtų finansuoti meno kūrinius ir rūpintis ekspertų bei bendruomenės įtraukimu, o ne konkrečia skulptūra.

„Aš manau, kad pirmiausia turėtų būti išlaikytas tas principas, kad turi būti atstumas tarp politikų ir tarp meninių idėjų. Nes kai to atstumo nėra, tada tu gali labai keistoje situacijoje atsidurti“, – sakė S. Kairys.

Jis priminė Europos kultūros sostinės 2022 komandą, kuri prie projekto dirbo 7 metus. Pasak ministro, tai buvo vykęs projektas, nes į kūrybinį procesą buvo įtraukta bendruomenė ir į jį buvo įsigilinta.

„Bet su tokiais per naktį objektų atsiradimais, mes tiesiog braukiam tam tikrą įdirbį ir grįžtam truputėlį atgal. Tai, kitaip tariant, aš manau, kad reikėtų politikams labiau rūpintis finansavimu, programomis, pačiu procesu, ekspertų įtraukimu, bendruomenės įtraukimu, bet ne konkrečia forma, konkrečia skulptūra, meniniu akcentu. Tai visgi tas atstumas tarp politikos ir meno, jis turėtų būti išlaikytas“, – akcentavo kultūros ministras S. Kairys.

ELTA primena, kad šeštadienį viešojoje erdvėje kilo pasipiktinimai dėl penktadienį ties įvažiavimu į Kauną pastatytos skulptūros „Tauras“. Kultūros ministras Simonas Kairys savo „Facebook“ paskyroje pasidalino įrašu, kuriame kritikavo naująją instaliaciją dėl jos panašumo į skulptūrą, turinčią atsirasti Rusijoje, Krasnodaro mieste. Kiti neslėpė pasipiktinimo instaliacijos pastatymo laiku – prieš pat rinkimus į savivaldą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.