Prano Domšaičio galerija ne tik vaikus, bet ir suaugusius kviečia į ekskursijas ir tapybos studiją

LNDM Prano Domšaičio galerija (Liepų g. 33, Klaipėda) aktyviai vysto edukacinę programą vaikams ir suaugusiems. Artimiausiomis savaitėmis kviečiame į ekskursijas su gidu po keičiamas parodas ir į tapybos kursus.

P. Domšaitis. Peizažas.<br>Organizatorių nuotr.
P. Domšaitis. Peizažas.<br>Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 27, 2023, 5:41 PM, atnaujinta Mar 27, 2023, 5:42 PM

Kovo 31 d., penktadienio, 18.00 val. pasivaikščiojimo metu susipažinsite su Dalios Matulaitės „Tėvynės tema“ (kuratorė Ramutė Rachlevičiūtė) ir Česlovo Lukensko „Laikas medyje 2022“ parodomis.

Lietuvoje jau nemažai moterų skulptorių, bet D. Matulaitės (g. 1942) kartoje tai buvo retenybė. Juo svarbiau, kad skulptorė nesusikoncentravo į kamerines parodines skulptūras. Ir dar iš nepatvarių medžiagų ̶ molio ir gipso. Ji susitelkė į monumentinę skulptūrą, kalė akmenį ir medį, liejo bronzą. D. Matulaitė yra sėkmingai save realizavusių skulptorių gretose išskirtinis reiškinys – tiek skulptūrų viešosiose erdvėse, įvairiuose Lietuvos regionuose ir užsienyje tikrai nedaug kas turi. Menininkė sugebėjo kūrinius realizuoti medžiagoje ir atvesti juos iki pergalingos pabaigos, nors daugelio skulptūrų kelias užtrukdavo dešimtmečiais.

Česlovas Lukenskas (g. 1959) – vienas lietuvių neoavangardo pradininkų, o šiandien sakytume – klasikų. Lukensko, kaip ir kai kurių jo bendražygių meninink(i)ų, indėlis į mūsų XX a. 10 dešimtmečio naująjį vaizduojamąjį meną – tapybinio ir skulptūrinio formalizmo stumtelėjimas performatyvumo ir konceptualumo link. Naujausią parodą „Laikas medyje 2022“ formaliai susieja medis kaip medžiaga, taip pat kaip naratyvinė struktūra platesne prasme.

Cituojant patį menininką: „Meno forma – malka, meno turinys – šerkšnas ir pelėsiai.“ Tai ne tiek objekto formalus-estetinis auginimas („skulptūros“ kūrimas), kiek (beveik) atvirkštinis veiksmas – medžiagiškumą / objektą naikinant, pavyzdžiui – medinių ideologinių simbolių / ženklų (ap)deginimas (Deginiai, 2017). Arba tiesiog surenkama netvarkingai eksploatuojamo miško kirtavietėse medienos „maita“, primenanti kaulus, žmogaus kūno dalis.

Ekskursijos su muziejaus gidu trukmė – 1 val. Pasivaikščiojimas nemokamas. Mokama tik už lankytojo bilietą: mokiniui – 2,50 Eur, suaugusiajam – 5,00 Eur, šeimai – 6,00 Eur.

Kiekvieną balandžio mėnesio antradienį (4, 11, 18 ir 25 dienomis) 17.30 val. kviečiame suaugusius į tapybos studijas. Tapyba – bene labiausiai intriguojanti dailės šaka. Ją ne taip lengva perprasti, juolab greitai išmokti tapyti pačiam. Atsitraukus nuo šiuolaikinių technologijų ir pabandžius piešti, tokia veikla įtraukia, o sava tapyta drobė džiugina. Tapant vaizdas kuriamas spalvomis ir jų deriniais, šviesotamsa, potėpiu, faktūra. Vieno užsiėmimo kaina – 10 Eur. Būtina išankstinė registracija: tel. (8 46) 410 421 arba el. paštu domsaicio.edukacija@lndm.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.