Tapybos parodoje „Laisvės vertė“ – asmeninių patirčių ir karo Ukrainoje įvaizdžiai

Vilniaus dailės akademijoje atidaryta ir iki pat balandžio pabaigos vyks jaunųjų dailininkų tapytojų paroda „Laisvės vertė“. Jos lankytojai galės susipažinti su menininkų darbais, apimančiais tiek karo Ukrainoje, tiek asmeninės laisvės tapybines interpretacijas. Į parodą po šiemet paskelbto konkurso pateko 21 tapybos darbas, o geriausiųjų autoriai buvo apdovanoti piniginiais ir skatinamaisiais prizais.

Pirmoji vieta atiteko 24 m. VDA tapybos magistro pirmakursei G.Pritkovaitei už darbą „Following days“.
Pirmoji vieta atiteko 24 m. VDA tapybos magistro pirmakursei G.Pritkovaitei už darbą „Following days“.
 VDA tapybos bakalauro ketvirtakursio J.M.Meškausko darbe „nr. 114–15“ vaizduojama Vilniaus areštinės celė.
 VDA tapybos bakalauro ketvirtakursio J.M.Meškausko darbe „nr. 114–15“ vaizduojama Vilniaus areštinės celė.
Ukrainiečių tapytojas A.Pedosas paveiksle „The Cost“, kurio ilgis siekia net 8, o aukštis – 3 metrus, įamžino beveik 4500 ukrainiečių, praradusių gyvybę dėl Rusijos vykdomo karo.
Ukrainiečių tapytojas A.Pedosas paveiksle „The Cost“, kurio ilgis siekia net 8, o aukštis – 3 metrus, įamžino beveik 4500 ukrainiečių, praradusių gyvybę dėl Rusijos vykdomo karo.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 7, 2023, 9:46 AM

Tapybos darbų konkursą jauniesiems dailininkams surengė investicijų ir investicinių fondų valdymo grupė „Zabolis Partners“. Grupės organizuojama kūrybinė iniciatyva „Zabolis Art Prize“ įvairių sričių menininkų veiklą skatina nuo 2009 metų.

„Konkursu kasmet išreiškiame solidarumą su menininkais, siekiame skatinti jų veiklą, o visuomenę – susipažinti su jaunaisiais talentais. Šių metų tema – „Laisvės vertė“ – leido sulaukti labai įvairialypių darbų, kuriuose atsiskleidžia tiek nūdienos aktualijos, tiek asmeninės patirtys ar įvaizdžiai.

Esame tikri, kad ir parodos lankytojai ne kartą stabtelės susimąstyti, ką jiems reiškia laisvės sąvoka“, – sakė „Zabolis Partners“ partneris Jurgis Rubaževičius.

Geriausieji apdovanoti piniginiais prizais

Konkursui jaunieji dailininkai pateikė beveik 60 tapybos darbų. Juos slaptu balsavimu vertino „Zabolis Partners“ grupės bendruomenė, Vilniaus dailės akademijos deleguoti ekspertai lekt. Vita Opolskytė, doc. Jonas Vaitekūnas, doc. Agnė Kulbytė, „Contour Art Gallery“ direktorė Vilma Mačianskaitė ir TUMO galerijos vadovas Martynas Tinfavičius.

Po balsavimo parodai buvo atrinktas 21 tapybos darbas, o trys geriausieji – apdovanoti piniginiais prizais. Už pirmąją vietą skirta – 1500, už antrąją – 1200, o už trečiąją – 1000 eurų.

Pirmoji vieta atiteko 24 m. VDA tapybos magistro pirmakursei Gabijai Pritkovaitei už darbą „Following days“. Anot jos, šiandien apie laisvės vertę susimąstyti priverčia globaliniai ar politiniai kataklizmai, tačiau kiekvienas tai suvokiame skirtingai.

„Tikiu, jog tapybiniai kontekstai taip pat leidžia permąstyti ir sugebėti atėjus laikui įvertinti, kas yra vertybė, o kas ne. Tai tarpinės vietos, kontekstai, kuriose galime pasirinkti, todėl kūryba, jei ne atsako, tai kuria šiuos slenksčius“, – teigė G.Pritkovaitė.

Antrąją vietą komisija skyrė 24 m. ukrainiečiui tapytojui Antonui Pedosui už kūrinį „The Cost“. Paveiksle, kurio ilgis siekia net 8, o aukštis – 3 metrus, tapytojas įamžino beveik 4500 ukrainiečių, praradusių gyvybę dėl Rusijos vykdomo karo. Anot autoriaus, nepaisant paveikslo dydžio, tai tik lašas to, ką patiria jo tauta.

„Karas pasiglemžė geriausius Ukrainos sūnus ir dukras. Paliko vaikus be tėvų ir tėvus be vaikų. Kiekvienas žuvusysis – tai prarastas potencialas. Potencialas šalies vystymuisi. Potencialas, kuris virto skausmu ir ašaromis. Bijau, kad atmintis tų žmonių, kurie atidavė ir vis dar atiduoda gyvybes už savo šalį, tiesiog ištirps laike“, – sakė A.Pedosas.

Trečioji vieta komisijos sprendimu atiteko 24 m. VDA tapybos bakalauro ketvirtakursiui Jonui Motiejui Meškauskui už darbą „nr. 114–15“, kuriame vaizduojama Vilniaus areštinės celė. Menininkas darbą nutapė ant kartoninės sofos-lovos dėžės.

„Lengva pamiršti apie laisvės vertę, kai jos garantavimo ar apsaugos instrumentai dabar naudojami kaip pramoga, neretai kaip juokingos ir nerimtos priemonės. Žiūrint į šią „dėžutę“, nutapytą ant kitos dėžutės, apeliuoju į idėją, kad laisvė kaip konstruktas irgi tėra trapi iliuzinė dėžutė“, – aiškino J.M.Meškauskas.

Paskatino ir kitus kūrėjus

Be finalinio trejetuko, buvo paskatinti ir kiti tapytojai, kurie susilaukė komisijos ar „Zabolis Partners“ bendruomenės simpatijų. Jie pagerbti atminimo dovanomis, kuponais, specialiomis nominacijomis.

Pasak J.Rubaževičiaus, jau 14 metų vykdoma kūrybinė iniciatyva „Zabolis Art Prize“ leidžia ne tik paskatinti kūrėjus, bet prisideda ir prie „Zabolis Partners“ kultūros ugdymo bei skatina pačių darbuotojų sąmoningumą remti skirtingas menines iniciatyvas.

Investicijų ir investicinių fondų valdymo grupė „Zabolis Partners“ veikia nekilnojamojo turto, elektroninės prekybos, finansinių ir aukštųjų technologijų, atsinaujinančios energetikos, švietimo skaitmenizavimo srityse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.