Europos muziejų naktį – instaliacija apie šviesą ir atminimą

Ar dažnai susimąstome, ką mums reiškia šviesa? Kiek šviesos slypi tamsoje? Ką tamsos ir šviesos sandūra padeda patirti, suprasti, prisiminti?

Daugiau nuotraukų (1)

Kauno IX forto muziejaus inf.

May 6, 2023, 12:48 PM

Europos muziejų naktį garso ir vaizdo menininkas Marius Antanaitis kartu su komanda Kauno IX forto muziejuje pristatys audiovizualinę instaliaciją „Juoda šviesa“, kuri kvies susitelkti į šviesos ir atminimo temas.

„Po ilgo laiko, tai labai įdomus ir reikšmingas grįžimas į kūrybinę veiklą. Instaliacijoje susijungia man svarbiausios medijos, t. y. muzika ir vaizdas, kurios paraleliai apsijungia su kitų menininkų darbais. Asmeniškai pavadinčiau tai sugrįžimu į save. Tai yra neužbaigtos praeities ir dabarties kūrinys, kuris tęs savo kelionę ir ateityje…“ – pažymi instaliacijos autorius M. Antanaitis. Kurti instaliaciją jam padeda muzikos kūrėjai iš užsienio Donato Dozzy ir Johannes Auvinen (TIN MAN), taip pat menininkai, instaliacijų kūrėjai iš Lietuvos: MPD, Vytautas Bastys ir kiti.

Instaliacija bus eksponuojama unikalioje vietoje – IX forto gynybinėje sienoje, į kurią įprastai galima patekti tik su ekskursijų vadovu (-e). Šįkart lankytojams suteikiama galimybė savarankiškai leistis į pojūčių kupiną pasivaikščiojimą, kurį lydės minimalistinė ambient stiliaus muzika ir technomuzikos garsai. Planuojama, kad muzikiniai kūriniai, kurie skambės instaliacijos vietoje, vėliau nuguls į vinilo plokštelę.

Garso, šviesos ir tamsos sinergija skatins kiekvieną atsigręžti ir įsigilinti į save, ieškoti savojo „aš“, praverti atminties klodus, atrasti praeities ir dabarties sąsajas. Instaliacijos bendraautorė Monika O. Kalytytė-Antanaitienė, kalbėdama apie kūrybos procesą, sakė: „Plėtojome koncepciją taip, jog ji turėtų tūrį ir formą, jog būtų paprasta, tačiau su potekste kiekvienam individualiai. akcentuojame muziką, šviesą bei instaliacijas, kurios yra vienokie ar kitokie pojūčiai, tačiau taip pat IX forto atmosferą, jo dvasią, jo tamsą ir šviesą, lankytojo įsitraukimą ir interpretacijas.“

M. Kalytytė-Antanaitienė pasidalijo, kad instaliacija jai asmeniškai reikšminga dėl kelių priežasčių – vietos, temos, simbolikos: „Labai graži sąsaja yra su Tarptautine šviesos diena, kuri vyks gegužės 16 dieną, visai šalia Muziejų nakties renginio. Reikšminga Juodos Šviesos tema, tema apie šviesą kaip šaltinį ir toliau nei tai, apie praeitį, dabartį, apie tave.“ Instaliacijos vietos svarbą pabrėžė ir M. Antanaitis: „ labai svarbi dalis buvo IX forto reikšmė, jo istorija, mums buvo svarbu nepamiršti jo palikimo, jo svorio ir jautrumo.“

Audiovizualinė instaliacija „Juoda šviesa“ Kauno IX forto muziejuje (Žemaičių pl. 75, Kaunas) veiks 2023 m. gegužės 12 d. (penktadienį) 20.00–23.00 val. ir 13 d. (šeštadienį) 19.00–23.00 val. Šeštadienį instaliacijos vietoje savo kūrinius gyvai atliks grupė „Lazy Diamonds Underground“. Abu vakarus instaliacijos lankymas nemokamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.