Nusipirkus kūrinį galima padėti kariaujantiems

„Jei galime padėti Ukrainai, kodėl to nepadarius?“ – sakė šioje šalyje Lietuvos ambasadoriumi dirbęs Petras Vaitiekūnas, atidaręs savo tapybos parodą.

Tapybos darbus kartu su ukrainietiškomis parodomis Rotušėje pristatęs diplomatas P.Vaitiekūnas tikisi, kad aukcione surinktos lėšos prisidės prie efektyvesnės psichologinės pagalbos Ukrainoje.<br>G.Akelio nuotr.
Tapybos darbus kartu su ukrainietiškomis parodomis Rotušėje pristatęs diplomatas P.Vaitiekūnas tikisi, kad aukcione surinktos lėšos prisidės prie efektyvesnės psichologinės pagalbos Ukrainoje.<br>G.Akelio nuotr.
Parodoje „Maler“.<br>G.Akelio nuotr.
Parodoje „Maler“.<br>G.Akelio nuotr.
Parodoje „Maler“.<br>G.Akelio nuotr.
Parodoje „Maler“.<br>G.Akelio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 7, 2023, 8:33 AM

Vilniaus rotušėje surengta buvusio Lietuvos užsienio reikalų ministro, Lietuvos ambasadoriaus Ukrainoje, taip pat Latvijoje ir Baltarusijoje bei signataro P.Vaitiekūno tapybos darbų paroda.

Parodoje „Maler“ pristatomi per 40 metų nutapyti darbai. Idėja surengti šią parodą kilo VDU Andrejaus Sacharovo demokratijos plėtros tyrimų centro direktoriui prof. Robertui van Vorenui.

Gegužės 19 d. bus rengiamas aukcionas, kurio metu visi susidomėję galės įsigyti eksponuojamus paveikslus, o gautos lėšos bus skirtos psichologinei pagalbai Ukrainoje teikti.

Taip pat nuo šiandien veikia P.Vaitiekūno kūrybos interneto svetainė, kurioje pateikiami ne tik diplomato, bet ir ukrainiečių dailininkų darbai su kainomis.

„Vienas mano draugas ukrainietis dailininkas (jis dabar pabėgęs į Bulgariją su šeima) Fiodoras Aleksandrovičius žiūrėjo žiūrėjo į mano darbus rūgščia mina ir pasakė: „Na, nieko, nieko, galima juos eksponuoti, kažkas juose yra, bet niekam jie nebūtų įdomūs, jei tu nebūtum buvęs užsienio reikalų ministras ir ambasadorius.“

Ir jis yra absoliučiai teisus. Todėl į atsiliepimus per daug rimtai nežiūriu.

Tapau sau, niekam nenorėdamas įtikti, stengiuosi kaip nors tą darbelį pritempti prie vaizdo, susiformavusio mano galvoje, bet beveik niekada nepavyksta“, – savo kūrybos nepervertino P.Vaitiekūnas.

Nors meno žinovai gyrė buvusio ambasadoriaus paveikslus akcentuodami jų tikrumą, subtilų koloritą, gilią spalvos ir komponavimo jauseną ir lyrizmą. Jo nutapyti portretai – raiškūs, konkrečių žmonių su taiklia piešinio deformacija, pabrėžiančia charakterį.

„Mažytės kompozicijos su žmonių santykiais – laiko ženklai, kada autorius tapė, to nevilties ir rezignacijos laiko, Sąjūdžio, rusenusio ir nešioto, nuo vaikystės, iš tėvų, iš senelio, iki didžiojo Persitvarkymo Sąjūdžio, kuris ir nutraukė fizikos mokslų daktaro tapybą.

Tapybą sau, tos poetinės jausenos judesį. Tikros kūrybos, kai kuriama ne dėl parodų, ne dėl garso, o iš keisto pašaukimo, kuris iš vidaus ar kokio gilaus įspūdžio, sukrėtimo stimuliuotas“, – apie P.Vaitiekūno kūrinius rašė tapytojas Alvydas Šaltenis.

Rotušėje VDU Andrejaus Sacharovo demokratijos plėtros tyrimų centro iniciatyva atidarytos dar dvi parodos: Ukrainos keramikų darbų ekspozicija „Plyta po plytos“ ir karo artefaktų paroda „Karo anatomija: Ukraina“, kuriai eksponatus padėjo rinkti ir žurnalistas Dovydas Pancerovas.

Tai yra dalis renginių, skirtų 102-osioms A.Sacharovo gimimo metinėms paminėti. Programoje taip pat numatyta atvira tarptautinė konferencija su garsiais pranešėjais (gegužės 18 d.) ir NIKO bei Aleksejaus Botvinovo klasikinės muzikos koncertas „Pakylėti iki dangaus“ (gegužės 19 d.).

Aukcionas vyks gegužės 19 d., penktadienį, 16.30 val. Vilniaus rotušėje.

Visos parodos – „Maler“, „Plyta po plytos“ ir „Karo anatomija: Ukraina“ – nemokamos, jas aplankyti galima iki gegužės 19 dienos. („Sostinė“)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.