Obelynės medžiuose – dar nematyti paukščiai

Į pakaunėje esančią garsaus gamtininko Tado Ivanausko Obelynės sodybą-memorialinį muziejų užsukantys lankytojai nustemba – virš galvų tarsi plazdena į penkis pulkus susibūrę paukščiai.

Išskirtinė instaliacija tapo vietos bendruomenės susibūrimo vieta.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Išskirtinė instaliacija tapo vietos bendruomenės susibūrimo vieta.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Išskirtinė instaliacija tapo vietos bendruomenės susibūrimo vieta.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Išskirtinė instaliacija tapo vietos bendruomenės susibūrimo vieta.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-06-02 09:29

T.Ivanausko Obelynės sodybos-memorialinio muziejaus Akademijos miestelyje (Kauno r.) lankytojai, pasukę į šermukšnių ir lazdynų alėją, išvysta neįprastą reginį.

Medžių viršūnėse įtaisyti iš vielų pagaminti debesis primenantys tinklai, prie jų ant virvių pakabintos medinės įvairiausiomis spalvomis bei raštais išmargintos paukščių figūros.

Tai instaliacija „1000 paukščių Obelynei“. Net tūkstantis įvairaus amžiaus Akademijos ir aplinkinių seniūnijų bendruomenės narių spalvino iš medžio išpjautus paukščius. Jie Obelynės medžiuose plevens visą vasarą.

Kauno rajono muziejaus projektų vadovė Laura Auksutytė pasakojo, kad drauge su Akademijos bendruomenės centro, bendruomeninės iniciatyvos „Kartų dialogas“, Akademijos laisvalaikio salės darbuotojais svarstė, kaip labiau suburti vietinius gyventojus.

„Svarstėme, kaip paskatinti vietinius žmones į T.Ivanausko Obelynės sodybą-memorialinį muziejų atvykti ne tik kaip įvairių renginių lankytojus, bet kad gyventojai norėtų dalyvauti įvairiose kūrybinėse dirbtuvėse, edukacijose, pasijustų galintys tapti kultūrinio veiksmo dalyviais ir kūrėjais“, – pasakojo L.Auksutytė.

Asociacijos Akademijos bendruomenės centro pirmininkė Asta Čižinauskaitė pasakojo, kad Akademijos bendruomenei Obelynė – tarsi paslapčių sodas. Daugumai Akademijos bendruomenės centro narių ši vieta asocijuojasi su vaikystės ir jaunystės klajonėmis gamtoje, kiekvienam savitu maloniu žaidimu.

Taip kilo mintis kurti meninę instaliaciją, prie kurios galėtų prisidėti tūkstantis vaikų ir vyresnių vietos bendruomenės narių.

Kūrybinėms dirbtuvėms vadovavusi dailininkė Živilė Vaičiukynienė pasakojo, kad paukščius buvo nuspręsta dažyti penkiomis pagrindinėmis spalvomis.

„Kūrėjai sugebėjo pasinerti į improvizacijas ir išgauti daugybę įvairų atspalvių. Toks labai skirtingų žmonių kūrybiškumas nudžiugino“, – tikino menininkė.

Metalinius debesis, ant kurių ir pakabinti paukščiai, sukūrė su metalu dirbanti kūrėja Živilė Juknevičienė.

L.Auksutytė sakė, kad dabar į Obelynę vis atvyksta žmonės, kurie kūrė paukščius, vaikai drauge su tėvais ieško savo margaplunksnių, jais džiaugiasi ir rodo kitiems.

Įspūdingo dydžio instaliacija nustebina ir atsitiktinius sodybos lankytojus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?