Gerdos Paliušytės fotografijų albume – geismas bei šį dusinanti logika

Rugsėjo 15 d., penktadienį, 18–22 val. muzikos ir meno erdvėje „Draugų vardai“ (Konstitucijos pr. 12, Vinius) vyks kultūros organizacijos Artnews.lt kuruojamo susitikimų ciklo „Doppelgänger“* renginys su menininke Gerda Paliušyte.

Muzikos ir meno erdvė „Draugų vardai“.<br>Organizatorių nuotr.
Muzikos ir meno erdvė „Draugų vardai“.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Monika Valatkaitė, Artnews.lt

Sep 11, 2023, 3:10 PM

Vakaro svečiai turės galimybę pasitikti naujausią autorės fotografijų albumą „Vaikinai ir mėlynos gėlės / Guys and Blue Flowers“ (išleido „Six Chairs Books“, 2023 m.), pasivaišinti specialiai šiai knygai sukurtais menininkės Kotrynos Butautytės kokteiliais, paplūduriuoti muzikiniuose vakaro garsuose, pabendrauti su knygos kūrybine komanda – knygos autore Gerda Paliušyte, sudarytoja Elena Narbutaite, grafikos dizainere Monika Janulevičiūte ir leidėja Justina Zubaite-Bundze – ir tiesiog pasimėgauti trumpa pauze rugsėjo vidurio įkarštyje.

Knygoje publikuojamose fotografijų serijose „Vaikinai“ ir „Mėlynos gėlės“ tyrinėjama iš sunkaus darbo ir standartizuotų sistemų bei praktikų kylanti – tačiau ir gerokai nuo jų nutolusi – viliojančio, trapaus grožio idėja (Yates Norton). Šiose paieškose pinasi fotografijos technologinės galimybės ir klaidos, kūnų, materijų santykiai, grožio paieškos ir frustracija, geismas bei šį dusinanti logika.

„Vaikinuose“ (nuo 2021 m.) matomi vyrų kūnai – abstrahuoti, fragmentiški, kartais beveik susiliejantys su aplinka. Nors serijos pavadinimas ir atskleidžia fotografuojamųjų lytį, kūnai nuotraukose atrodo efemeriški, nebūtinai įlytinti, beveik atsitiktiniai. Fotografavimas čia tampa buvimo kartu dalimi, o menininkės žvilgsnis kelia klausimus apie tradicinių lyčių vaidmenų palikimą Rytų Europos fotografijos istorijoje.

Melancholiškas „Vaikinų“ romantizmas tęsiamas kitoje G. Paliušytės fotografijų serijoje „Mėlynos gėlės“ (nuo 2022 m.), kurioje užfiksuoti mėlynai dažytų rožių ir orchidėjų makrovaizdai. Jei vyrų kūnai „Vaikinuose“ vaizduojami kaip organiškos formos, pabrėžiant jų tekstūrą, – gėlės G. Paliušytės nuotraukose panašios į erotiškus, vystančius kūnus. Nors išdidinti gėlių serijos vaizdai kviečia žiūrovą pažvelgti atidžiau, sykiu atsisakoma suteikti tokį vaizdo ryškumą, kokį įprastai žada makrotechnika. Neįgyvendinto pažado keliama frustracija tampa integralia šios serijos ir visos knygos dalimi.

Renginio metu knygą galėsite įsigyti už specialią kainą. Išankstiniai internetiniai užsakymai priimami ir meno knygynuose „Six Chairs Books“ bei „Artbooks.lt“.

GERDA PALIUŠYTĖ (g. 1987) – Vilniuje kurianti menininkė ir kuratorė. Ją domina įvairios dokumentinės praktikos, istoriniai ir populiariosios kultūros reiškiniai bei personažai, jų santykis su socialine tikrove. G. Paliušytės kūryboje (filmuose, fotografijoje) dažnai tyrinėjamos skirtingos intymumo formos, kolektyvinio būvio magija ir trapumas.

*2019 m. prasidėjęs „Doppelgänger“ yra vieno vakaro neformalių susitikimų su aktyviai kuriančiais Lietuvos šiuolaikiniais menininkais, kuratoriais, rašytojais, architektais projektas, kuruojamas kultūros organizacijos „Artnews.lt“. Projektas skirtas užčiuopti ir viešame pokalbyje artikuliuoti „pilkąsias“ arba „paraštines“ aktyviai kuriančių Lietuvos šiuolaikinių menininkų, kuratorių, rašytojų, architektų veiklas, kurios pamažu (kartais nepastebimai, o kartais – gana ryškiai) užima vis platesnę kūrybinės veiklos dalį. Ilgainiui šios „šoninės“ veiklos arba visai pakeičia kai kurių kūrėjų pagrindinę kūrybos sritį, arba ją (in)formuoja, įgalindamos ypatingus hibridinius kūrybos modelius, savitai veikiančius ir bendrą šalies (regiono, miesto) šiuolaikinio meno lauką.

Kultūros organizacija „Artnews.lt“ rūpinasi šiuolaikinio meno procesų analize ir sklaida trijose platformose: šiuolaikinio meno žurnaluose „Artnews.lt“ ir „Echo Gone Wrong“ bei meno leidinių knygyne ir žurnale„Artbooks.lt“. Nuo 2023 m. „Artnews.lt“ organizuoja Meno ir kultūros žurnalų leidėjų Šiaurės ir Baltijos šalyse forumą, o su Šiuolaikinio meno centru ir LNDM Nacionaline dailės galerija – Meno kritikos apdovanojimus.

Kultūros organizacijos Artnews.lt kuruojamo susitikimų ciklo „Doppelgänger“ renginys „#16 Gerda Paliušytė. Vaikinai ir mėlynos gėlės“ yra finansuojamas Vilniaus miesto savivaldybė ir įgyvendinamas bendradarbiaujant su leidykla „Six Chairs Books“. Renginyje pristatomos knygos „Vaikinai ir mėlynos gėlės“ leidybą iš dalies finansavo Lietuvos kultūros taryba. Kūrybinė komanda: Gerda Paliušytė, Elena Narbutaitė, Monika Janulevičiūte, „Aust studio“, „Ariel Ink“, „Six Chairs Books“. Albume publikuojamas poetės Hannah’os Regel eilėraštis. Renginio dizainas: Asta Ostrovskaja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.