Amerikiečiui A. Valenciai tik 12 metų, bet jis jau stebina meno pasaulį – paveikslą pardavė už 217 tūkst. eurų

Daugiau kaip 200 tūkstančių eurų už dešimtmečio paveikslą. Amerikietis Andresas Valencia (12 m.) stebina meno pasaulį. Kai šią vasarą jis su tėvais nuskrido į Prancūzijos sostinę Paryžių, nekilo klausimo, kur praleisti vieną dieną, – disneilendo pramogų parke ar Luvro meno muziejuje.

Jaunasis A.Valencia.<br>Andres Valencia (andresvalenciaart.com) nuotr.
Jaunasis A.Valencia.<br>Andres Valencia (andresvalenciaart.com) nuotr.
A.Valencios kūrinys. 
A.Valencios kūrinys. 
A.Valencios kūrinys. 
A.Valencios kūrinys. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 21, 2023, 7:16 PM, atnaujinta Oct 21, 2023, 7:21 PM

Dauguma dvylikmečių, be abejonės, pasirinktų magijos ir stebuklų pasaulį, populiariausią Europoje pramogų parką. Bet A.Valencia – išskirtinis dvylikmetis.

Berniuko akys pradeda spindėti, kai jis kalba apie menininkus: ispaną Pablo Picasso (1881–1937), amerikietį George’ą Condo (65 m.), iš Italijos kilusį Amedeo Modigliani (1884–1920).

A.Valencios paveikslų kainos meno aukcionuose siekia iki 230 tūkstančių JAV dolerių (per 217 tūkst. eurų).

Luvras nuostabiai gražus ir įspūdingas“, – sakė jaunasis talentas. Jei savo paveikslų parodai A.Valencia galėtų pasirinkti vietą, tai būtų Luvras.

Andresas Jungtinėse Amerikos Valstijose gyvena su savo šeima netoli San Diego miesto. Gatves juosia palmės ir violetine spalva žydintys palisandramedžiai. Nepriekaištingai švarūs šaligatviai glaudžiasi prie kruopščiai prižiūrimų namų kiemų.

Šeimos būstas byloja apie gerą Andreso tėvo Lupe’o ir motinos Elsos skonį. Baltos marmurinės plytelės ir juodas pianinas dera prie stilingų paveikslų.

A.Valencia vilki baltus sportinius marškinėlius ir mėlynus džinsus, kurie nusėti dažų dėmėmis: „Vienu metu pritrūko drabužių, ant kurių nebuvo nė vienos dėmės, todėl piešiu vilkėdamas šiuos rūbus.“

Basas vaikinukas nusileidžia į rūsį, savo studiją, kuri atrodo įvairiaspalvė ir netvarkinga. Ant sienų kabo spalvingi įsivaizduojamų personažų portretai, kampe ant lentynos rikiuojasi dažų skardinės, aliejinių kreidelių dėžutės ir jo sukurtos skulptūros. Dešimtys teptukų kyšo iš kibiro, stovinčio ant įvairiomis spalvomis ištepliotų grindų.

„Niekada iš anksto nežinau, ką piešiu. Pradedu ir gebu save nustebinti“, – sakė Andresas.

Vidury kambario stovi trys mediniai molbertai su paveikslais, kurie dar džiūsta. Tvyro dažų kvapas.

„Kartais turime jį stabdyti. Kai sūnų pagauna įkvėpimas, jis visiškai praranda laiko pojūtį“, – neslėpė jo mama.

Tuomet jaunasis talentas tapo dvi ar tris dienas iš eilės. Motina šypsosi, bet jos balse juntamas rūpestis: „Tuomet sakau: Andresai, gana, eik žaisti su draugais. Jis atsako: mama, bet aš noriu piešti.“

Kai Andresui buvo ketveri, tėvai pastebėjo, kad jų sūnus piešia kitaip nei aplinkiniai vaikai.

„Iš pradžių negalėjome to įvertinti. Juk visiems tėvams nuostabu, ką jų vaikai piešia. Tačiau Andreso nebuvo įmanoma sustabdyti“, – prisimena jaunojo talento tėvas 51 metų L.Valencia, profesionalių boksininkų advokatas.

Valandų valandas piešdamas Andresas praleisdavo svetainėje. Jo darbai laikui bėgant tapo vis išsamesni ir neįprastesni. Tėvai pirko sūnui daugiau teptukų, geresnių dažų, pirmąsias mažesnes drobes.

Kai sūnui buvo septyneri, tėvai nusprendė pasamdyti meno mokytoją. Bet po mėnesio tapo aišku, kad jis nenori jokio mokytojo.

„Andresui niekada nepatiko, kai kas nors liepdavo vienaip ar kitaip tapyti. Jis norėjo piešti savaip“, – patikino E.Valencia.

Andresas augo apsuptas meno. Jo tėvas – mėgėjas kolekcininkas, o meninį talentą sūnus paveldėjo iš motinos. 47-erių Elsa Valencia – papuošalų dizainerė, ant kurios riešo spindi auksinė rankų darbo apyrankė.

Ketveriais metais vyresnė sesuo Atiana jau dabar tvirtai nusprendė, kad vėliau taps brolio advokate.

Koronaviruso pandemija paspartino A.Valencios domėjimąsi menu. Kai Kalifornijoje buvo paskelbtas karantinas, šeima daug laiko praleido namuose.

Be paskaitų nuotoliniu būdu, berniukas gilinosi į meno programų studijas internete ir savo mėgstamų dailininkų – P.Picasso, G.Condo ir A.Modigliani knygas.

„Žiūriu į jų meną ir tai mane įkvepia nupiešti ką nors savo“, – sakė A.Valencia.

Drobių jam reikėjo vis didesnių, vienu metu tapymui prireikė net kopėčių. Kai vietos svetainėje nebepakako, Andresas gavo nuosavą studiją rūsyje.

Įkvėpimą jaunajam talentui suteikia ne tik didieji menininkai, bet ir vaizdo žaidimų „Pokemon“ figūros. Tai – antroji jo aistra.

„Man patinka kolekcionuoti „Pokemon“ kortas ir „G.-I.-Joe“ figūrėles. Labiausiai – vintažines, laukiu, kada jų kainos pradės didėti“, – kaip tikras verslininkas kalbėjo A.Valencia.

Pirmasis jo darbų pirkėjas buvo senas šeimos draugas 66-erių Bernie Chase’as.

Vyriškis su legendine britų roko grupe „The Rolling Stones“ apkeliavo pasaulį ir turi daug galerijų Niujorke.

Prekiautojas meno kūriniais nujaučia, kai prieš save mato talentą.

„Viskas prasidėjo labai žaismingai, kai Andresui buvo šešeri. Jis parodė man piešinį, už jį pasiūliau vieną dolerį. Jis reikalavo daugiau, ir paskui sumos augo“, – prisimena B.Chase’as.

Per koronaviruso pandemiją prekiautojas kas savaitę užsukdavo į Valencios šeimos namus. Iš jų kas kartą grįždavo su naujais piešiniais. Kaina iš vieno dolerio virto į dešimt, iš dešimties – greitai šimtu.

„Kartą, kai Andresas buvo aštuonerių ar devynerių metų, už paveikslą pasiūliau 5 tūkstančius JAV dolerių (4719 eurų). Kai Elsa juos gavo, įpykusi išbėgo iš namo ir privertė mane vėl ištraukti paveikslą iš mano automobilio“, – šypsodamasis sakė B.Chase’as.

2021-ųjų pradžioje jis įtikino jaunojo talento tėvus dešimt sūnaus paveikslų eksponuoti jo Niujorko galerijoje. B.Chase’as norėjo pamatyti, kaip žmonės į juos reaguoja.

„Mus apėmė prieštaringi jausmai. Viena vertus, žinojome, kad jei nori tapti menininku, žmonės turi matyti darbus. Kita vertus, norėjome viską pasilikti sau“, – pripažino Andreso tėvas.

Visi jo sūnaus paveikslai buvo parduoti. Už vaikinuko, kuris dar nebuvo žinomas meno pasauliui, kūrinius žmonės mokėjo iki 12 tūkst. JAV dolerių (per 11 tūkst. eurų).

Apie jaunąjį menininką B.Chase’as papasakojo savo draugui Nickui Korniloffui.

Jis – „Art Miami“, svarbiausios meno mugės JAV, direktorius – iš pradžių nepatikliai reagavo išgirdęs, kad Andresui – tik dešimt metų. Tačiau vaikinuko paveikslai N.Korniloffą sužavėjo.

Jauniausias visų laikų menininkas 2021-ųjų gruodį mugėje gavo asmeninį stendą ir tapo „Art Miami“ žvaigžde.

„Tai buvo labai įdomu. Žmonės kalbėjo su manimi kaip su menininku, o ne taip, lyg būčiau mažas vaikas“, – prisimena Andresas.

Jo kūrinius pirko Holivudo įžymybės Sofia Vergara (51 m.), Channingas Tatumas (43 m.) ir Brooke Shields (58 m.).

Jaunuoju talentu susidomėjo žinomi meno kūrinių prekiautojai Jessica Goldman Srebnick ir Tommy Mottola. Kai meno mugė baigėsi, visi A.Valencios paveikslai buvo nupirkti.

„Tik tuomet į jo darbus pažvelgėme daug rimčiau ir pradėjome kurti prekės ženklą“, – sakė B.Chase’as.

Namuose, savo studijos prieškambaryje, Andresas mėgsta žaisti mažąjį krepšinį. Su savo draugais susitinka lauke, kur mielai mėto kamuolį į krepšį. Jis – NBA komandos „Los Angeles Lakers“ aistruolis.

Tokiais momentais A.Valencia niekuo nesiskiria nuo kitų dvylikmečių. Iki tol, kol neištaria tokių sakinių: „Dažniausiai pradedu piešti nuo nosies. Ji man – įdomiausia kiekvieno veido dalis.“

Andresas mieliau piešia vakarais, nes tada ramiau: „Tuomet einu į rūsį, savo studiją, klausau muzikos ir piešiu.“

Mėgstamiausias jo atlikėjas – Frankie Valli, 89-erių amerikiečių roko žvaigždė, apie kurį dauguma vaikų veikiausiai dar niekada nėra girdėję. A.Valencia patinka ir legendinė „The Beatles“.

Mokydamasis antroje klasėje jis nupiešė paveikslą Paului McCartney (81 m.). Jis tikisi, kad kada nors savo meno kūrinį galės įteikti legendiniam bitlui.

Sužinojęs apie karo pradžią Ukrainoje A.Valencia norėjo padėti. Jis prisiminė, kad 1937-aisiais P.Picasso nutapė „Gerniką“, kai Ispanijos pilietinio karo metu jungtinės vokiečių ir italų aviacijos pajėgos subombardavo Gernikos miestą.

„Jis jautė, kad turi sukurti šį paveikslą, net jeigu paprastai nepiešia jokių karo vaizdų. Taip jaučiausi ir aš“, – prisipažino A.Valencia.

Jaunasis talentas nutapė paveikslą – simbolizmo, siurrealizmo ir kubizmo derinį. Viena akis verkia ant Ukrainos vėliavos. Rusų kareivis kovoja prieš žmones, kurie guli ant žemės, o ukrainiečių kareivio ranka sugniaužia kumštį. Savo paveikslą A.Valencia pavadino „Invasion of Ukraine“ („Invazija į Ukrainą“).

Valencios šeima nusprendė išspausdinti paveikslo kopijas, kad surinktų pinigų padėti Ukrainos žmonėms.

Šiuo atveju pravertė Andreso tėvo kontaktai profesionalaus bokso pasaulyje. Į brolių Vitalijaus ir Volodymyro Klyčko fondą įplaukė daugiau nei 200 tūkstančių JAV dolerių (per 188 tūkst. eurų).

Andreso tėvai patikino, kad labdarai paaukota daugiau nei 750 tūkst. JAV dolerių (708 tūkst. eurų), kurie buvo gauti pardavus jų sūnaus meno kūrinius.

P.Picasso buvo 18 metų, kai jis surengė savo pirmąją parodą. Andresas – dešimties.

2022-ųjų birželį B.Chase’o galerija Niujorko Soho rajone pirmą kartą eksponavo 35 jaunojo talento paveikslus. Paroda vadinosi „No Rules“ – „Jokių taisyklių“.

„Paveikslą dauguma menininkų planuoja. Daro tris arba keturis mažesnius eskizus ir tik tuomet – didelį“, – aiškino B.Chase’as.

A.Valencia daro kitaip. Dažnai jaunojo talento šeimos namuose B.Chase’as sėdi prie valgomojo stalo, kai staiga Andresas pašoka ir sako, kad norėtų piešti.

„Jis paima aliejinę kreidelę ir pradeda piešti ant drobės. Tuomet galima stebėti, kaip jo galvoje ir viduje glūdėjusios idėjos, mintys liejasi ant popieriaus. Jis kuria tapydamas“, – sakė B.Chase’as.

Meno kūrinių prekiautojas didžiuojasi savo globotiniu. Dar iki oficialios parodos pradžios visi A.Valencios paveikslai buvo parduoti. Paveikslo kaina – 50–125 tūkst. JAV dolerių (47–117 tūkst. eurų).

Menas neturi jokių ribų. Daugelis žmonių sako: ne, tu pieši neteisingai. Privalai taip daryti. Bet aš manau: daryk, kaip nori, ir tuomet sukursi kažką gero“, – įsitikinęs jaunasis talentas.

Surasti pusiausvyrą – nelengva užduotis. Pradedant „The New York Times“ ir baigiant „Forbes“ A.Valencia vadinamas mažuoju Picasso ir vunderkindu.

„Pirmiausia Andresas vis dar yra vaikas. Niekada negalėčiau sau atleisti, jeigu jis kada nors sakytų, kad iš jo atėmėme vaikystę“, – sakė talentingojo berniuko mama.

Jaunasis menininkas mielai laukiamas bet kurioje populiarioje pokalbių laidoje, dėl jo dalyvavimo jau teiravosi įžymioji Oprah Winfrey (69 m.).

Savo „Instagram“ paskyroje A.Valencia turi 226 tūkst. sekėjų.

Tarp jų – Holivudo žvaigždė Diane Keaton (77 m.), profesionalus ispanų futbolininkas Sergio Ramosas (37 m.) ir meksikiečių atlikėja Thalia (52 m.).

A.Valencios bendradarbiavimas su Pietų Korėjos popmuzikos grupės BTS atlikėju Kim Tae-hyungu (27 m.), žinomu kaip V, sukėlė Azijoje didžiulį susidomėjimą jaunojo talento iš JAV paveikslais.

Honkonge per 2022 metų birželį vykusį aukcioną A.Valencios paveikslas „Ms.Cube“ buvo parduotas už 159 tūkst. JAV dolerių (150 tūkst. eurų). Tai darbas, kurį kadaise B.Chase’as norėjo nupirkti iš Andreso už 5 tūkst. JAV dolerių (4719 eurų).

Po mėnesio pirkėjas iš Italijos už vieną jaunojo amerikiečio paveikslą paklojo didžiausią iki šiol sumą – 230 tūkst. JAV dolerių (per 217 tūkst. eurų).

B.Chase’as patenkintas: „Prekės ženklas – tobulas. Dabar kuriame strategiją ir ramiai planuojame kitus žingsnius.“

Kitas didelis renginys – „Frieze“ mugė Los Andžele 2024-ųjų vasario pabaigoje. Iki tol jaunasis talentas bus dar labiau pažengęs.

„Jis tobulės ten, kur kitus menininkus sukausto sąstingis“, – įsitikinęs B.Chase’as.

Kadaise P.Picasso buvo pirmasis menininkas, kurio kūriniai dar jam gyvam esant buvo eksponuojami Luvre. A.Valencia – pakeliui tapti antruoju.

Parengė Ona KACĖNAITĖ

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.