Garso ir vaizdo instaliacijoje „Skambantys raštai“ – baltų simbolikos ir sutartinių dermė

Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje, V. Putvinskio g. 55, Kaune, lapkričio 7 d., antradienį, 17 val. vyks garso ir vaizdo instaliacijos „Skambantys raštai“ pristatymas ekspozicijoje „Kryžių Lietuva“.

 Instaliacija „Skambantys raštai“.<br>Dovilės Ba ir Giedriaus Bernatavičiaus nuotr.
 Instaliacija „Skambantys raštai“.<br>Dovilės Ba ir Giedriaus Bernatavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus inf.

Oct 27, 2023, 12:57 PM

„Skambantys raštai“ – tarpdisciplininis projektas, susidedantis iš garso ir vaizdo instaliacijos bei unikalių sceninių pasirodymų. Tai ir konceptuali erdvė, kurioje kuriamas ryšys tarp tradicijų ir šiuolaikiškumo.

Remiantis senovine (baltiška) simbolika lietuvių liaudies mene, sukurta originalios modernios stilistikos vienuolikos minučių trukmės grafinė animacija (autorė Aurėja Jucevičiūtė), papildanti tradicinės tekstilės kūrinius (aut. Agnietė Janušaitė-Vitkūnienė) ir garso takelyje skambančias sutartines. Instaliacijos siužete persipina tradicija ir inovacija, atspindinčios žmogaus gyvenimo ciklą, metų laikus bei juos simbolizuojantį Rėdos ratą. Pasirinktas abstraktus grafinis stilius, kuris leidžia kiekvienam reginio dalyviui interpretuoti vaizdą savaip. Kinetikos vizualinė kalba, kuri atsispiria nuo baltiškų ir etninių simbolių, kuria skirtingus metų laikus atspindintį dinaminį grafinį raštą.

Instaliacijoje skamba 6 autentiškos lietuviškos sutartinės, kurios tematiškai atitinka skirtingus metų laikus: pavasarį – „Tu, ąžuolėli“, darbo sutartinė apie linus „Trep trepo“, vasarą – vestuvinė sutartinė „Saulala riedulėla“, rudenį – filosofinį atspalvį turinti „Trys bičių dobile“, žiemą – „Obelėla tuto“ ir „Skrisk, bitela“. Originalus garso takelis (garso menininkė Rūta Reutaitė) kurtas panaudojant specialiai projektui sukurtus Kauno kultūros centro sutartinių giedotojų grupės „Sasutalas“ giedamų sutartinių įrašus (vadovas Andrius Morkūnas) ir, bendradarbiaujant su Lietuvos liaudies buities muziejumi, tradicinių audimo staklių skleidžiamo garso įrašus (įrašus kūrė Rokas Minkus).

Trys jaunosios kartos menininkės – Aurėja Jucevičiūtė, Agnietė Janušaitė-Vitkūnienė ir Rūta Reutaitė atstovauja skirtingoms meno sritims: grafiniam dizainui, tekstilei ir muzikai. Menininkės, kaip ir daugelis žmonių, patirdamos globalizacijos ir technologijų įtaką bei iššūkius tiek asmeniniame, tiek ir profesiniame kelyje, neatsitiktinai kūryboje vis dažniau renkasi atsigręžti į savo šaknis, etninę kultūrą ir istorinę atmintį. Siekdamos priartėti prie gilesnio pasaulio suvokimo, to linki ir savo žiūrovui bei klausytojui, pasitelkia šiuolaikiniam žmogui pažįstamas meninės raiškos formas.

Grafinė animacija – Aurėja Jucevičiūtė Tekstilė – Agnietė Janušaitė-Vitkūnienė Garso takelis – Rūta Reutaitė

Projekto „Skambantys raštai“ organizatorius: Kauno kultūros centras.

Projektą finansavo: Lietuvos kultūros taryba.

Įėjimas į instaliacijos pristatymo renginį nemokamas.

Instaliaciją galima pamatyti: 2023 11 07 – 12 31

Maloniai kviečiame.

Renginys viešas, gali būti filmuojama ir fotografuojama. Dalyvaudami renginyje sutinkate būti matomi renginio nuotraukose, vaizdo įrašuose ir esate informuoti, kad šios nuotraukos, vaizdo įrašai gali būti skelbiami viešai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.