Jaunosios kartos tapytojo Manto Valentukonio parodoje – skaitmeninė estetika, avatarai ir čiurlioniški laukai

Ketvirtadienį šiuolaikinio meno galerijoje „Drifts“, įsikūrusioje T. Vrublevskio g. 6–2, Vilniuje, atsidarys jaunosios kartos tapytojo Manto Valentukonio paroda „Apparitions“.

Mantas Valentukonis. ArtVilnius'23.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mantas Valentukonis. ArtVilnius'23.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mantas Valentukonis. Apparitions. Galerija „Drifts“.<br> V.Jonušytės nuotr.
Mantas Valentukonis. Apparitions. Galerija „Drifts“.<br> V.Jonušytės nuotr.
Mantas Valentukonis. Apparitions. Galerija „Drifts“.<br> V.Jonušytės nuotr.
Mantas Valentukonis. Apparitions. Galerija „Drifts“.<br> V.Jonušytės nuotr.
Mantas Valentukonis. Apparitions. Galerija „Drifts“.<br> V.Jonušytės nuotr.
Mantas Valentukonis. Apparitions. Galerija „Drifts“.<br> V.Jonušytės nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Galerijos „Drifts“ inf.

2024-05-02 12:51

Tai pirmoji menininko personalinė paroda, kurioje pristatomi šiai parodai sukurti tapybos kūriniai – akriliniai spaudai ant drobės, kuriuos jungia aliejinė tapyba, išpurkšti akrilo blykstelėjimai ir pulsuojanti video projekcija.

Parodos atidarymo metu garso programą atliks Madride gyvenantis Venesuelos menininkas René Andrade-Martina.

Kalbėdamas apie parodos pavadinimą tapytojas Mantas Valentukonis išskleidžia visą paletę galimų šio pavadinimo reikšmių: „„Apparitions“ – tai nuoroda į praregėjimus, apsireiškimus ar atsitikimus. Mano paveiksluose aptinkami motyvai efemeriški ir neturintys pavidalo, atsieti nuo mus supančios aplinkos – tai viduje užgimstančios projekcijos. Tapoma erdvė yra mistinė, apglėbianti, alsuojanti savo metafiziniu ilgesiu, kurioje persipina mitas ir realybė, skaitmeniškumas ir materialumas, idėja ir jausmas.“

„Potėpio filosofo Manto Valentukonio praregėjimai įvyksta kažkur tarp savotiškai brutalios Kauno Šilainių gyvenamojo rajono panoramos ir paties menininko gyvenimo artefaktais maitinamo dirbtinio intelekto duomenų bazės. Tarp ekranų romantikos ir monotoniškos pastatų ritmikos gimsta minkštas, plastiškas paveikslo paviršius, plazdenantys horizontai ir šiuolaikinės ikonografijos mįslės“, – parodos tekste rašo menotyrininkė Viktorija Mištautaitė.

Menininką įkvepia 2000-ųjų kompiuterinių žaidimų skaitmeninė estetika. Kūrybinėje praktikoje tapytojas jungia tradicinę raišką su skaitmeniškumu (videožaidimais, dirbtinio intelekto įrankiais, kitomis skaitmeninėmis manipuliacijomis), įtraukdamas video projekcijas ir trimačius objektus. Manto drobėse sklando undinės, degantys angelai, kurie išnyra tarsi pikseliuoti prisiminimai ir traukia į efemeriškus miražus ar čiurlioniškus laukus.

„Nuo vaikystės mane supo kompiuteriniai žaidimai, tame buvo daug bėgimo nuo realybės, konflikto. Šiandien jie taip nebeįtraukia, keliauju į virtualią realybę kaip skautas, archeologas, vizualiai tyrinėjantis šį meno kūrinį, ieškodamas savo tapybai vertingų, meninę įkrovą turinčių artefaktų.“, – priduria M. Valentukonis.

Parodos veikimo metu bus organizuojami susitikimai su menininku M. Valentukoniu. Pirmoji ekskursija su menininku įvyks gegužės 18 d., 12.30 val. Informaciją apie kitus susitikimus rasite galerijos „Drifts“ socialiniuose tinkluose.

Mantas Valentukonis (g. 1998 m.) – menininkas, 2023 m. baigė tapybos bakalauro studijas Vilniaus dailės akademijos Kauno fakultete. Jo kūriniai eksponuoti grupinėse parodose, tarp kurių – „Tarpinės gliaumos“ KKKC Klaipėdoje, Lietuvos dailininkų sąjungos organizuojama kvadrienalė „LTQ’23: Bendruomenės“ galerijoje „Arka“ Vilniuje; „Interjeras kaip peizažas“ Nidos meno kolonijoje; „Avis“ galerijoje „The Rooster“ Vilniuje; „Drifts. Srovės“ galerijoje „Drifts“ Vilniuje; XIV Jaunojo tapytojo prizo paroda Vilniaus paveikslų galerijoje; „Paviršiaus būklė“ KKKC Klaipėdoje; „Kita energija“ (kuratorius Andrius Zakarauskas) Energetikos ir technikos muziejuje Vilniuje; „Kontrargumentas V“ (kuratoriai Vita Opolskytė-Brazdžiūnienė ir Kazimieras Brazdžiūnas) galerijoje „Meno parkas“ Kaune.

Paroda šiuolaikinio meno galerijoje „Drifts“ veiks iki 2024 m. gegužės 31 d. Galerija įsikūrusi Vilniuje, T. Vrublevskio g. 6 – 2, darbo laikas III-V: 12.00 – 18.00 val., VI: 12.00 – 16.00 val. Lankymas nemokamas.

Galerijos programą finansuoja Vilniaus miesto savivaldybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.