Gegužės 25 d. – Tarptautinė dingusių vaikų diena

Saulė teka: 4 val. 59 min. Saulė leidžiasi: 21 val. 33 min.

Tuštuma, kuri lieką dingus tavo sielos dalelei, niekada nebegali būti užpildyta. Todėl dingusių vaikų dieną prisiminkime, kaip mylime svarbiausius savo gyvenimo žmones.<br>123rf
Tuštuma, kuri lieką dingus tavo sielos dalelei, niekada nebegali būti užpildyta. Todėl dingusių vaikų dieną prisiminkime, kaip mylime svarbiausius savo gyvenimo žmones.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 25, 2012, 1:01 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 12:45 AM

Su vardo diena sveikiname Almantą, Urboną, Bedą, Eveliną, Danutę, Magdaleną

Šią dieną Lietuvoje

1328 m. Klaipėdos pilis pakeitė šeimininkus – įvyko faktiškas jos perleidimas iš Kalavijuočių į Kryžiuočių ordino rankas.

1920 m. paskelbti matų, saikų ir svarstyklių įstatai - buvo įvesta metrinė matavimo vienetų sistema.

1924 m. Lietuvoje įkurta savarankiška ne pelno visuomeninė sporto organizacija Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK). Tą pačią dieną Lietuva pirmą kartą dalyvavo olimpinėse žaidynėse. Paryžiuje Lietuvos nacionalinė futbolo rinktinė rezultatu 0:9 pralaimėjo šveicarams.

1962 m. gimė Vytautas V. Landsbergis - aktorius, režisierius, poetas, knygų vaikams rašytojas.

Šią dieną pasaulyje

Tarptautinė dingusių vaikų diena. Nors Lietuvoje kur kas dažniau negu vaikai dingsta patys tėvai, penktadalis Lietuvos lyg kokio paparčio žiedo ieško pedofilų, dar penktadalis – pagrindinės pedofilų ieškotojos, tad rūpintis vaikais neturi laiko, pripažinkite – vaiko dingimas yra klaikiausias tėvų košmaras. Taigi, metas vaikui dar kartą priminti – nekalbėk su nepažįstamais. Ir įrodyti, kad namie geriausia! Ne veltui dingusių žmonių šeimų paramos centro iniciatyva 2006 m. ir Lietuvos Seimas šią dieną įtraukė į atmintinų dienų sąrašą.

Kadaise šią dieną UNESCO buvo paskelbusi Afrikos išsilaisvinimo diena, o dabar ji jau vadinama ir švenčiama kaip Tarptautinė Afrikos diena. Lietuvoje minima nuo 1998 m.

Rusijos mokyklose - Paskutinio skambučio šventė – baigiamosios klasės moksleiviai paskutinį kartą sėdi pamokose. Libane - Išlaisvinimo diena – 2000 m. pasibaigė 22 metus trukusi Izraelio okupacija. Argentinoje švenčiama Nacijos diena – 1810 m. šaly įvyko revoliucija ir buvo sudaryta pirmoji nacionalinė vyriausybė. Be to, šią dieną 1819 m. buvo paskelbta Argentinos konstitucija.

240 m. pr. Kristų – pirmą kartą aprašytas Halio kometos priartėjimas prie Žemės orbitos. Jos pasirodymą Jeruzalės istorikas Flavijus palaikė ženklu, kad žus miestas ir šventovė. Taip ir įvyko… po 70 metų.

1895 m. poetas ir rašytojas Oscaras Wilde'as už „įvykdytus šlykštaus nepadorumo aktus su kitu vyru“ nuteistas dvejiems metams kalėjimo.

1925 m. mokytojui Johnui T. Scopesui, dirbusiam Daytono mieste (Tenesio valstija, JAV), teisme pateiktas kaltinimas nusikaltus valstijos įstatymui ir mokykloje moksleiviams dėsčius Darvino evoliucijos teoriją. Birželio pradžioje mokytojas buvo pripažintas kaltu ir turėjo sumokėti 100 dolerių baudą, o viduramžiškas įstatymas valstijoje galiojo dar iki 1967 m.

1935 m. JAV lengvaatletis, bėgikas ir šuolininkas į tolį Jesse Owensas varžybose An Arbore (Mičigano valstija, JAV) per dieną sumušė tris pasaulio rekordus ir prilygo ketvirtajam. Beje, 1936 m. fašistiniame Berlyne vykusioje olimpiadoje jis, Hitlerio įsiučiui, tapo daugiausia apdovanojimų gavusiu atletu.

1953 m. poligone Nevadoje JAV armija atliko pirmąjį ir vienintelį savo branduolinės artilerijos bandymą. Tais laikais branduolinės valstybės vis mėgino kurti atominius ginklus, kuriuos būtų galima naudoti ne grasinant kitoms šalims, o tiesiog mūšio lauke.

1961 m. JAV prezidentas Johnas F. Kennedy kalboje prieš specialią jungtinę Kongreso sesiją paskelbė apie kosminę programą, kurios tikslas - dar šį dešimtmetį pasiųsti žmogų į Mėnulį. Taip prasidėjo JAV kosminė programa „Apolonas“.

1966 m. ant Pekino universiteto (Kinija) sienos pasirodė milžiniškomis raidėmis parašytas atsišaukimas, kuriame universiteto vadovybė buvo kaltinama buržuazinėmis pažiūromis. Plakatą parašiusi akademikė Nie Yuanzi nė neįtarė, kad jos šūkis patiko Mao ir tapo pretekstu „kultūrinės revoliucijos“ pradžiai. Pradžioje aktyviai dalyvavusi šalies apvalyme, netrukus Nie Yuanzi nusivylė šio darbo rezultatais ir 1968 m. pati aštuoniolikai metų sėdo už grotų.

1977 m. kino teatruose pradėtas rodyti kultiškiausias visų laikų fantastinis filmas „Žvaigždžių karai“. Nedrąsiai JAV pradėtas rodyti tik 11 mln. dolerių kainavęs filmas per metus uždirbo 997 mln. dolerių ir ilgam tapo daugiausia uždirbusiu filmu pasaulyje. Netrukus ir realiame pasaulyje atsirado filmo įkvėpta džedaizmo religija, o jo autorius George'as Lucasas tapo milijardieriumi.

1986 m. JAV įvyko akcija „rankos aplink Ameriką“. 6,5 mln. žmonių susikibę rankomis suformavo gyvą 6682 kilometrų ilgio grandinę nuo Niujorko iki Kalifornijos. Daugelis už teisę čia stovėti aukojo po 10 dolerių. Akcija buvo skirta rinkti aukoms badaujantiems ir benamiams.

2001 m. 32 metų amžiaus Bouldero miesto (Kolorado valstija, JAV) gyventojas Erikas Weihenmayeris tapo pirmuoju pasaulyje neregiu, kuri įkopė į Everesto viršukalnę.

Keistų švenčių mėgėjams šiandien kaip reta gausus pasirinkimas. Ypač fantastinių keistų švenčių. Šiandien pagerbdami knygos „Kelionės autostopu gidas po galaktiką“ autoriaus Dauglaso Adamso atminimą galime švęsti Rankšluosčio dieną. Autorius smulkiai aprašė, koks nepakeičiamas rankšluostis keliaujant po įvairias planetas, tačiau tai nereiškia, kad mums Žemėje jo reikia mažiau. Valio rankšluosčiui, kuriuo ir užsiklosi, ir nusišluostysi, ant kurio pagulėsi ir kuriuo priešą patalžysi!

Be to, šiandien didingoji Moksliukų pasididžiavimo diena! Valio, akinių broliai ir knygų graužaties kolegos! Šiandien Žemę pasiekė „Žvaigždžių karai“, šiandien mes pajutome džedajų jėgą ir lazerinio kardo žavesį, šiandien gavome pagrindinį tikro mokslūno nustatymo įrankį! Jei mėgsti „Žvaigždžių karus“ – esi mūsiškis, tai ir švenčiame! Beje, čia matote 2009 m. tūkstančių interneto vartotojų kartu sukurtą žvaigždžių karų filmo interpretaciją. Kiekvienas kūrė po 15 s., tad daug kas nesuvokiama, užtat juokinga. Jei pakaks kantrybės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.