Birželio 1 d. – Vasara!

Saulė teka: 4 val. 52 min. Saulė leidžiasi: 21 val. 41 min.

Vasara gali būti ir kaip senoje „Pompos“ dainoje: „Kai Basanavičiaus gatve einu Palangoje...“<br>M. Patašius
Vasara gali būti ir kaip senoje „Pompos“ dainoje: „Kai Basanavičiaus gatve einu Palangoje...“<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 1, 2012, 1:01 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 5:19 PM

Su vardo diena sveikiname Justiną, Juvencijų, Jogailą, Konradą, Galdinę

Šią dieną Lietuvoje

1298 m. ant Gaujos upės krantų, netoli Turaidos pilies, kunigaikščio Vytenio vadovaujama Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kariuomenė, prie kurios prisijungė Rygos gyventojai, sumušė Livonijos ordiną. Vokiečiai atsirevanšavo birželio 28 d.

1923 m. Širvintų ir Giedraičių apylinkių pasienio policijos dalinių viršininkas Juozas Mickus Kaišiadoryse įsteigė pasienio policijos mokyklą. Beje, sovietams okupavus Lietuvą, tas pats Juozas Mickus tuoj pat tapo KGB agentu, vykdė čekistų užduotis Vokietijoje, Anglijoje bei JAV, įsiskverbęs tarp emigravusių lietuvių.

1924 m. Lietuvos vyrų futbolo rinktinė Paryžiuje vykusioje olimpiadoje susikovė su Egipto rinktine. Lietuviai pralaimėjo 0:10.

1930 m. Rygoje pradėtas leisti LSDP organizacijos užsienyje laikraštis „Darbininkų balsas“. Ėjo dukart per mėnesį iki 1931 m. spalio.

1937 m. įsteigtas Kauno oro uosto muitinės punktas, kuriam buvo suteiktos antros eilės muitinės teisės. Naujame Kauno aerostoties projekte buvo atsižvelgta į muitinių reikalavimus ir pirmame pastato aukšte prie įėjimo nuo nusileidimo tako turėjo būti įrengta atskira patalpa muitininkams, „kratymo vieta“, muito ir pasų kontrolės patalpa.

Šią dieną pasaulyje

1925 m. Ženevoje (Šveicarija) vykusioje pasaulinėje vaikų gerovei skirtoje konferencijoje pirmoji vasaros diena buvo paskelbta Tarptautine vaikų gynimo diena. Kas yra vaikų gerovė, žinome visi. Tai saugumas ir meilė, teisė gyventi su mama bei tėčiu, bendravimas su bendraamžiais, lavinimasis, teisė žaisti ir teisė į privatumą. Tai pagarba ir rūpestis. Žinome ir šventai to laikomės, ar ne?

Portugalijai priklausančio Azorų salyno diena. Švenčia gyventojai, tikimės ugnikalniai nuo saliutų susilaikys. Kambodžoje - Nacionalinė medžių sodinimo diena. Tunise Pergalės diena paminimos 1959 m. šalies konstitucijos priėmimo metinės. 1994 m. nepriklausomybę atgavusioje Palau salynų valstybėje – Prezidento diena. Kalimantano saloje (Indonezija) prasideda „Gawai Dayak“ festivalis.

Šiandien Kanadoje labai trūksta K. Uokos ir P. Gražulio – ten vis dar prisimenama buvusi Nacionalinė diena prieš homofobiją (šiuo metu perkelta į gegužės 17 d.), tad vyrai turėtų ką pasakyti. 2005 m. šią dieną po mirties buvo apdovanotas Kanados premjeras Pierre Trudeau, išbraukęs iš kriminalinio kodekso straipsnius dėl gėjų. Prisimenama garsi jo frazė: „Ne valstybės reikalas, kas vyksta tautos miegamuosiuose.“

1215 m. Čingischano vadovaujama mongolų kariuomenė užėmė Žongdu miestą. Šiuo metu tas miestas vadinasi Pekinas, o Kinijos sostine jis buvo ir tada

1495 m. rašte apie karaliaus įsakymą vienuoliui Johnui Corui pirmą kartą paminėtas škotiškas viskis.

1533 m. antroji karaliaus Henriko VIII žmona Ana Bolein karūnuota Anglijos karaliene. Po trejų metų ji neteko ir karūnos, ir galvos – antrą kartą skirtis karalius nedrįso.

1831 m. Jamesas Clarkas Rossas atrado Žemės šiaurės magnetinį polį.

1863 m. įvyko pirmasis valdomas amerikiečių išradėjo Solomono Andrew dirižablio „Aeron-1“ skrydis. Trijų korpusų dirižablis buvo 25 m ilgio, galėjo kilti, skristi prieš vėją ir minkštai leistis. 

1926 m. Los Andžele (JAV) vieniša mama Glady Monroe Baker pagimdė mergaitę, kurią pavadino Norma. Užaugusi mergaitė įrodė, kad ji kur kas daugiau negu „norma“, ir tapo populiariausiu bei žymiausiu visų laikų sekso simboliu – Marilyn Monroe. Deja, žvaigždės nebūtinai būna laimingos.

1962 m. verslininko Pilkingtono vadovaujamas komitetas, sprendęs Britanijos televizijos ir radijo bangomis transliuojamų programų likimą, be kita ko, nusprendė, kad britams nereikalingos komercinės radijo stotys. Komisijos išvadų pagrindu buvo sustabdytas licencijų išdavimas komercinėms radijo stotims. Užtat netrukus Britanijoje atsirado pirmoji piratinė komercinė stotis, kurios programa buvo transliuojama iš neutraliuose vandenyse plaukiojusio laivo.

1974 m. žurnale „Emergency medicine“ pasirodė Henry Heimlicho straipsnis, kuriame buvo aprašyta, kaip gelbėti kietu daiktu užspringusius ir dūstančius žmones. Vėliau staigus viršutinės pilvo dalies paspaudimas apglėbus paspringusįjį iš nugaros taip ir buvo pavadintas – Heimlicho manevru.

1980 m. savo programų transliaciją pradėjo kabelinis naujienų tinklas, geriau žinomas pavadinimu CNN.

2001 m. girtas Nepalo sosto paveldėtojas, princas Dipendra, įniršęs, kad jį išvijo iš vakarėlio, grįžo ginkluotas ir nušovė savo tėvą bei motiną (Nepalo karalių Birendą su karaliene Aiswarya), dėdę, dvi tetas, tėvo pusbrolį, vienos tetų vyrą, savo brolį, seserį ir nusišovė pats. Kaip matote, alkoholis ir karališką gyvenimą paverčia pragaru.

2009 m. JAV automobilių gamybos gigantas „General Motors“ paskelbė apie bankrotą. Tai ketvirtas didžiausias bankrotas JAV istorijoje.

Žodžių nėra – pirmoji vasaros diena, o tu dar nešventi ir kažkokį portalą skaitinėji? Nemėgsti vasaros? Tuomet lėk su amerikiečiais Spurgų dienos švęsti. Tiesa, gerai atšventęs vasaros dar labiau nemėgsi, tačiau kas sakė, kad tas bikinis privalomas? Na, o jei nežinai, ką daryti – paminėk Monetos metimo dieną. Iškris herbas – švęsi vasarą, o skaičius – bėgsi ginti vaikų. Galima ir atvirkščiai. Suprantu, kad nerimta, bet juk vasara!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste